Svårt att sova? Tips och tankar runt sömnproblem

25 februari 2018 | Av Linda Åslev

Oro i kroppen, snurrande i huvudet och stress över att sömnen vägrar infinna sig. Svårt att sova – att somna på kvällen, somna om på natten. Känner du igen dig? Du är tyvärr inte ensam. Men jag kan berätta något fantastiskt - det finns hjälp att få, här ger jag tips på hur du kan få ordning på sovandet! När sömnproblem och ångest tar över

Många var de nätter när jag låg och vred mig fram och tillbaks, kroppen varm och uppe i varv, tankarna löpte amok i huvudet, och ut i hela kroppen. Eller efter att ha somnat skönt och efter någon timme eller två vakna med ett ryck, svetten forsande och kroppen i paniktillstånd för att upptäcka att sömnen hade beslutat sig för att absolut inte infinna sig igen.

Vanmakten. Ångesten. Stressen i hela mitt väsen var på full effekt. VARFÖR kan jag inte sova? Jo, lilla vän. Det kunde jag talat om för dig redan då. Min inre röst stod med megafonen i högsta hugg, men jag hade visst drabbats av tillfällig dövhet.

Det stavas B A L A N S (ja uttjatat jag vet, men det är ändå så). Balans mellan all aktivitet med för mycket jobb, för mycket träning – som för längesedan slutat handla om hälsa, alla andra aktiviteter, en önskan om att allt ska vara så perfekt och den livsviktiga återhämtningen.

Lider du av sömnproblem? Här på Yogobe hittar du ett stort antal videor för att somna lättare och stressa ner, inom yoga, andning, avslappning och mediation som hjälper dig komma ner i varv och ge kroppen återhämtning. 

Hur ska jag kunna sova bättre?

Andningsövningar? Meditation? Avslappning? "Jo, pyttsan, det funkar inte för mig. Jag får total panik av att sitta still." Och det fick jag verkligen. Men övning ger färdighet. Och kräver även ytterligare en ingrediens: Tålamod. Och när vi är mitt inne i karusellen så finns liksom inget sådant att tillgå. Det går inte att hitta hur vi än letar.

Men med små myrsteg kan vi långsamt ta oss ur det där. Periodvis tog ångesten och det självdestruktiva överhand och istället för att ge mig en vänlig, mjuk smekning på kinden piskade jag mig själv för fullt för att jag inte dög till. För att jag inte kunde ta tag i mig själv. Jag fick till slut gå på sömnskola via vårdcentralen. Tänk att en sådan faktiskt existerade, helt fantastiskt! Men ändå lite skrämmande. 

Med hjälp av sömnskolan och alla de verktyg jag tidigare fått med mig på vägen, såsom andningsövningar, avslappning och yoga, lyckades jag bromsa in alla fall något innan den där kraschen. Eller så var det helt enkelt så att jag vaknade upp och insåg att det är nu jag bryter detta. Det är nu, innan hela världen fullständigt rasar samman över mig.

Tips för bättre sömn

 • Acceptans!
  Mitt bästa tips till dig som är mitt uppe i den galna karusellen är det som hjälpte mig allra mest, och fortfarande hjälper mig de enstaka nätter när jag återigen ignorerat den inre rösten. Att gilla läget. Acceptans. Acceptans. Och mer acceptans. Och lite mer acceptans. Att piska på sig själv ger bara motsatt effekt. Smek istället dig själv över kinden, säg till dig själv att det är OK. Att världen inte kommer rasa samman. Du behöver bara söka efter det du mår bra av. Det kommer bli bättre.
 • Andas, slappna av, yoga och/eller meditera!
  Återhämtning! Jag kan inte tjata tillräckligt mycket om det. Din kropp behöver återhämtning. Den behöver hjälp att lära sig slappna av igen. Att slå på de återhämtande funktionerna i kroppen, det parasympatiska nervsystemet, som inte får något utrymme i ett hektiskt liv. Och här kommer andningsövningar in som ett litet mirakelpiller. Ska du börja med en enda sak – gör enkla andningsövningar, som kan göras så gott som var som helst. För hjälp på traven finns här en playlist med lugnande övningar. Ett annat hett tips är yinyoga, lugna positioner som verkligen hjälper dig bromsa in.
 • Bryt mönstren!
  Vad du än kan tänkas behöva för att kliva ut ur karusellen, eller kanske snarare handlöst kasta dig ur den. Oavsett vilket så behöver du återta rodret från de där inre myteristerna som tagit över och åter bli kapten över ditt skepp, istället för att bara se på när det långsamt kantrar. Styr det mot lugnare vatten, för långt där borta kommer solen börja gå upp och vinden mojna, och då får du njuta av den sköna brisen och lugnet. Och bara vara. När det känns omöjligt att somna, testa:
  • Gå upp ur sängen! Experterna säger att om du inte somnat på 20 minuter – gå upp för att hjärnan inte ska förknippa sängen med något negativt. Läs en bok, lyssna på ljudböcker, gör en avslappning en stund, och försök sedan igen. Du behöver skapa en fin relation till din säng.
  • Skriv av dig! Ha en anteckningsbok vid sidan av sängen och skriv ner allt som snurrar i huvudet, det är så himla skönt!
  • Vädra ut! Vädra rummet, vi sover ofta bättre när vi har det svalt. Om du känner dig varm och stressad, öppna fönstret och vädra ur rummet, men även dig själv. Stå vid fönstret, känn fötterna tungt mot golvet, ta några långa djupa andetag och andas ut längre än du andades in.
 • Dra ner på skärmtiden och sätt tidsgränser! 
  Ja det tjatas överallt om detta. Men jag märker själv en otrolig skillnad om jag ligger och surfar på mobilen eller datorn in i det sista, precis innan sovdags. Jag har numera en gräns, som jag är halvbra på att hålla, men försöker, på 21.00, efter det ska telefonen inte användas. Jag som behöver lyssna på ljudböcker ibland om jag inte kan somna har istället skaffat en reader som jag även kan lyssna från. Så mobilen inte alls behöver vara i sovrummet. Testa, det är en befrielse när du väl börjat.

Få fler tips för att få ordning på sömnen samt fakta om sömn! 

Simplicity, patience, compassion.
These three are your greatest treasures. Simple in actions and thoughts, you return to the source of being. Patient with both friends and enemies, you accord with the way things are. Compassionate toward yourself, you reconcile all beings in the world. - Lao Tzu

All kärlek! 


 Sov bättre – lästips för mer hjälp 

Yoga hemma online – videor för en god natts sömn

Klass
10 min

Meditera with

Liggande meditation & avslappning som passar perfekt inför en god natts sömn, guidad av Anja Bergh.

Ny
10 min

Yoga with

Kom ner i varv och öva på att känna tacksamhet för det du har, vilket hjälper kropp och sinne må bättre, med Linda Åslev.

Klass
20 min

Yoga with

Ett pass som ger djup avspänning i kroppen och hjälper dig till bättre sömn, med Per Söder.

Klass
30 min

Yoga with

Välgörande yinyogapositioner för att slappna av i kropp och sinne anpassad för dig som är ny till yoga.

För att se hela våra sekvenser behöver du vara inloggad samt betalande medlem. Är du ny till Yogobe kan du prova gratis i 14 dagar för att ta del av hela vårt videobibliotek. Väljer du att sedan betala för en månad eller fler gör du detta helt utan bindningstid. Registrera dig här!

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev