Var en nybörjare – för alltid

15 november 2020 | Av Veronica "Vevve" Jäderlund

Vad menar vi med att alltid vara nybörjare i yoga, vill vi inte utvecklas? I det här blogginlägget försöker jag förklara vad jag menar med det. Och hur det faktiskt kan hjälpa dig i din yogapraktik.


Det värdefulla i ett nybörjarperspektiv

Du kanske har hört begreppet ’beginners mind’ användas i yogasammanhang, eller att din lärare säger att hen alltid kommer vara elev. Vad menas med det egentligen?

Jag kan inte prata för någon annan, men så som jag tolkar det och tänker kring det är att fortsätta var ödmjuk inför att det jag tror att jag vet kan förändras, och att ta mig an allting med nyfikenhet.

Vad tänker du på när du står i din yogaposition?

Lätt att säga, betydligt svårare att göra. Det är mycket enklare att efter alla mina år på mattan sätta igång autopiloten som vet hur en krigare 2 ska se ut, omedvetet ta nedåttittande hund, och utan närvaro stå och vänta i tadasana. För att forma kroppen enligt hur en position ser ut är snabbt gjort, det är hur vi förhåller oss till oss själva när vi tar oss in i, ut ur och faktiskt står där som är det utmanande.

Jag menar inte att vi genom att alltid vara nybörjare ska låtsas som att vi inte vet att nedåttittande hunden innebär händer och fötter i golvet, och rumpan i vädret. Vad jag menar är att det kan hjälpa oss ha en mer undersökande inställning till vad som händer på mattan. Kan jag tillåta mig själv att verkligen känna in hur min kropp mår idag, och inifrån det ta positionen, inte ställa mig som jag brukar? Kan jag vara nyfiken nog att utforska vad som händer om jag flyttar lite på en fot och breddar mitt steg? Uppmärksam nog att lägga märke till vad som händer just idag, just nu i den är yogaformen som jag gjort flera gånger förut?

Det är vad jag menar med att vara nybörjare.

Yoga gör dig rörligare med tiden, eller?

Du, som jag, kanske har tendensen att koppla tid med ökad progression. Alltså att ju längre jag håller på, desto mer ska jag utvecklas. Och så kopplar vi gärna den utvecklingen till fysisk förändring. Att vi ska bli starkare, eller mer rörliga. Det är ju vad vi ser på tidningsomslag, hos stora Instagramkonton och i alla yogaböcker.

Tyvärr är det inte alls sant, det finns inget som garanterar att du blir starkare, rörligare, kommer längre i positionerna ju mer du praktiserar yoga. Jag förklarar varför i den här videon. Men det innebär inte att det inte sker progression. Kanske kan all tid på yogamattan hjälpa dig att utvecklas i hur du förhåller dig till dig själv, till din kropp, till prestation.

Kanske kan vi koppla tid till självkärlek, ödmjukhet och nyfikenhet. Och låta vår nybörjarsinnesstämning vara en av sakerna som hjälper oss komma dit?

Yoga med mig

Är du ny på yogamattan kanske mitt och Magnus Hagströms nybörjarprogram på 12 veckor kan vara precis den vägledning du letar efter. Vi går igenom grunderna i yoga och träning och bygger vidare för att du ska hitta en yoga- och rörelserutin som passar dig. 

Har du yogat ett tag, men vill utforska ifrån ett nybörjarperspektiv kanske mina Somatic Flow-klasser eller Happy Hour-klasser är något för dig?

Vill du utbilda dig till eller fördjupa din kunskaper som yogalärare? I Somatic Flow 100 timmars yogalärarutbildning får du lära dig grundläggande anatomi, om kroppen i rörelse och verktyg om som hjälper dig förstå och bryta ned asanas, när du assisterar andra eller i din egen praktik.  

Vidare läsning

Videor för dig som vill utforska yoga med ett nybörjarperspektiv

Ny
30 min

Yoga with

Lägg grunden för din yogapraktik. Börja med rätt teknik och rätt tänk när du yogar!

Ny
5 min

Yoga with

Jagraata namaskar – ett mjukare alternativ till den traditionella solhälsningen.

Ny
10 min

Meditera with

Reflektera över mål och känslor och sätt en intention för din yogapraktik.

Ny
5 min

Yoga with

Inte för spänd, inte för mjuk, bara lagom – samspelet mellan aktivitet och avspänning i kroppens muskler.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Veronica "Vevve" Jäderlund

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev