Block och bälte i yoga är inte fusk

05 februari 2020 | Av Veronica "Vevve" Jäderlund

Yogaprops såsom block och bälte kan misstas för att vara "fusk" att använda, eller bara till för nybörjare. Här berättar jag varför även ’avancerade’ yogis borde använda sig mer av dessa briljanta redskap.


Utgå från din grundkonstruktion

Många av våra tankar inom yoga gällande linjering är baserade på gamla tankar om hur vi estetiskt kunde forma kroppen efter tillräckligt mycket ”dedikerad” fysisk praktik. Kruxet är att dessa tankar inte tar hänsyn till att vi alla har olika grundkonstruktion, hur vårt skelett ser ut. Utöver det så har vi rört oss olika hela livet, och kanske dragit på oss några skador.

Yoga i sig är ingen tävling, men vårt ego sätter krokben och lurar oss in i jämförelse och prestation. Den anatomiska kunskapen hjälper mig att frigöra mig från självklankande när jag inte når eller kan forma min kropp som bilder och videor visar. Och ger min insikt om att alla inte kommer kunna göra visa positioner, oavsett hur ”dedikerade” de är i sin praktik.

Olika längd på kroppsdelar – olika tillgängliga positioner

Ett visuellt lättillgängligt exempel är längden på våra armar, i relation till resten av kroppen. Min kroppssammansättning är att jag har korta armar i relation till min bål, när jag sitter på rumpan med rak rygg når inte mina handflator golvet. Medan andra utan problem lägger handflatorna på golvet och fortfarande kan ha böjda armar. Korta armar gör det svårare att kliva fram med foten till handen från hunden, eftersom det finns mindre, ibland otillräckligt, utrymme för att benet ska få plats mellan bål och golv. Kortare armar spelar också roll i triangeln, jag måste böja mer för att nå ner till golvet.

I alla dessa fall kan block hjälpa mig att temporärt förlänga mina armar, att jag placerar block under mina händer är då på inget sätt fusk, eller till följd av lathet. Det är både smart och hållbart om jag vill kunna grunda ner, och kanske lyfta upp rumpan.

Om jag vill ta tag i en tå med mina peace-fingrar i utthita hasta padangusthasana (enbent stående hand till fot-position), eller kanske binda händerna bakom ryggen i förlängd sidovinkel, kan ett bälte ge mig de sista centimetrarna som min skapare inte gav mig. Och ta en stadig, avslappnad skön position, istället för att slita, spänna och dra i min kropp.

Våra kroppar ser olika ut (jag lovar)

Byt nu ut korta armar mot olika långa ben, varierande form på ryggraden och skiftande storlek på höft. Det här är bara några av de skeletulära skillnaderna. Vi har också muskler som kan se ut på olika sätt, och fascia som byggts upp enligt just din kropps behov.

Den här härliga uppsjön av kroppsliga förutsättningar cementerar en gång för alla att det inte finns ett rätt sätt att göra en pose. Och att ett bälte, två block, eller tre filtar kan användas på din första klass likväl som din tretusenförsta. Block, bälte och de andra yogapropsen är inte fusk att använda, de är briljanta.

Bli yogalärare med Everyday Yoga School

Du som vill utbilda dig till yogalärare, eller kanske redan har gått en utbildning men vill fördjupa dina kunskaper, är välkommen till Everyday Yoga School 200 timmars yogalärarutbildning. Där vi lär oss om hur vi skapar klasser, väver in filosofi, grundläggande anatomi, om kroppen i rörelse och du får även verktyg hur du själv skapar förståelse för hur du ser över, och bryter ner, en asana när du assisterar någon eller för din egen praktik. Läs mer här!

Lästips:

Videotips

Klass
45 min

Yoga with

Jobba med styrka och rörlighet för att släppa på spänningar i axelpartiet och nacken.

Klass
45 min

Yoga with

Öppna upp, hitta djupt in i höften och slappna av – vi håller en minut i varje position.

Klass
30 min

Yoga with

Utmanande och lekfull klass för den lite vanare yogin.

Klass
60 min

Yoga with

Låt andetaget och lungorna få utrymme och bli ditt ankare i vardagen så att du kan vila i andetagets kraft med Johanna Alvin.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev