Veronica vevve ja%cc%88derlund malin wittig

Inspireras till att kliva utanför boxen – med Vevve Jäderlund

24 maj 2020 | Av Yogobe

Nu finns yogaläraren och inspiratören Veronica "Vevve" Jäderlund och hennes klasser på Yogobe! Vevve vill att yoga ska upplevas och praktiseras inifrån. Inte utifrån förlegade tankar om linjering och kroppen. Läs mer om Vevve och yogaformen Somatic Flow i intervjun här! 


Inspireras av de som vågar lämna inkörda spår

Efter flera års studier inom hälsa och anatomi, samt fördjupningar inom yoga, grundade Veronica "Vevve" Jäderlund Everyday Yoga School där hon håller grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildande workshops. Nu finns hennes yogaklasser och stilen Somatic Flow hos Yogobe! Vi ställde några frågor till Vevve om yoga, inspiration och den egna praktiken:

1. Vad är Somatic Flow?
– Somatic Flow bjuder in till en förkroppsligad upplevelse, där du utforskar rörelse, andetag och instruktioner inifrån dig själv. De här klasserna är för dig som är nyfiken på yoga bortom kantig linjering, önskar anatomisk förankring och vill gå djupare in i dig själv.

2. Vad jobbar du med och vad inspireras du av?
– Jag är utbildad yogalärare och samtalscoach som inspirerar och konkretiserar hur vi kan leva ett innerligare liv – och försöker göra yoga och självutveckling, avskalat och tillgängligt för alla. Jag älskar också att lära mig. Utöver yogautbildningar, meditationskurser och filosofiska läror har jag pluggat folkhälsovetenskap med socialpsykologisk inriktning och idrottsmedicin. Och nu senast påbörjat psykologistudier. Jag vill få en djupare förståelse för vad hälsa verkligen innebär, hur det psykiska och fysiska samspelar och påverkar varandra.

– Det som inspirerar mig just nu är yoga i vardagen, hur vi kan anpassa yoga till oss själva. 90 minuter om dagen, eller att tvinga in kroppen i geometriska vinklar för att någon har sagt det kväver min yogalust. Jag vill leka, testa och känna mig fram i min praktik. Vissa dagar har jag 5 minuter, vad kan jag göra med det? Andra dagar obegränsat med tid och energi, vilka klasser eller asanas lockar mig då. Det lockar mig. Alla som vågar lämna inkörda spår och gå sin egen väg, hitta sin yoga, de inspirerar mig.

3. Hur är din stil som yogalärare?
– Min stil som yogalärare är färgad av min övertygelse att det inte finns ett rätt svar för alla. Jag älskar kroppen, fascineras av hur den fungerar och ju mer jag har lärt mig om anatomi och fysiologi, desto mer har jag insett att mycket av det vi lär oss om asanas inte funkar. Det passar en utvald skara, men att hålla fast vid, enligt min åsikt, förlegade tankar om linjering och kroppen, exkluderar många, och ökar skaderisken. Det känns också som att linjering är estetiska tankar, baserat på det externa. Jag vill att yoga ska upplevas och praktiseras inifrån. Och från de två grundvärderingarna skapar jag klasser som är smarta för kroppen, och inbjudande för själen.

4. Hur ser din egen praktik ut?
– Min praktik just nu är totalt ostrukturerad. Mitt liv har det senaste halvåret varit en emotionell bergochdalbana, som helt slagit kraften ur mig. Och med det försvann all förmåga att följa ett schema, eller göra borden. Jag har en fast punkt och det är min morgonritual, jag sätter mig på min yogamatta och lyssnar in till "Var är jag just nu? Vad känner jag just nu?".

– Ofta följs det av att jag skriver, en kort meditation och lite smörjande, väckande rörelser. Vissa dagar går jag till gymmet, andra praktiserar jag yoga, ibland kommer jag ut och springer, och ibland blir det inget mer än den stunden på morgonen. Kärnan i min praktik är att jag vill känna mig närvarande, att jag vill hedra de impulser som mitt inre försöker kommunicera. Vissa perioder älskar jag scheman och att följa en struktur, nu är kärnan i min praktik att känna in, och hedra det som kommer upp.

Läs mer om Vevve här och gå till videobiblioteket för att se alla klasser i Somatic Flow!

Lästips

Videotips

Ny
3 min

Yoga with

Vevve beskriver vad Somatic Flow är för något och vad meningen är med dessa klasser.

Ny
10 min

Yoga with

En mjuk start på dagen för att väcka din energi.

Ny
20 min

Yoga with

Andetaget leder detta flöde utan stopp

Ny
30 min

Yoga with

Rör dig från din mittpunkt.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång!

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: info@yogobe.com

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev