Träning med MS – så kan rehabträning hjälpa dig att börja om

12 oktober 2021 | Av Jenny Ström

När sjukdom eller skada sätter käppar i hjulet – vad gör du då? Lyssnar in, eller kör på? MS fick mig att öva på acceptans och inse att jag var tvungen att börja om. Delta i de nya rehabklasserna och läs mer om långsam stretch, vila och rehabträning här! 


Efter skada eller sjukdom – börja om och låt kropp och själ hinna ikapp

Jag fullkomligt älskar rörelse, träning och yoga. Att dessutom träna och yoga i naturen har blivit min grej.

Träning har varit självklart för mig sedan barnsben, och när jag fick min MS-diagnos blev träningen viktigare än någonsin. Men trots mina kunskaper och erfarenheter så tränade jag fel. Jag tränade som jag gjort tidigare. Utmanande, hårt och mycket. Min kropp skrek redan av utmattning. Det hade tagit flera år innan jag fick min diagnos och min kropp och jag var totalt utmattad. Träningen för mig blev bara nedbrytande. Det tog lång tid innan jag kunde acceptera och förstå att jag var tvungen att tagga ned. Börja om från början.

Att stanna upp och börja om från början är faktiskt det bästa du kan göra. Låta hela din kropp, ditt sinne och din själ hinna med på resan. Att ge dig tid för återhämtning och vila. Att njuta av din träning och succesivt bygga upp din kropp.

Rehabträning för att bygga upp kroppen

Efter en skada eller sjukdom så ta den tid du behöver för att bygga upp din kropp igen. Du behöver inte träna långa pass. Du behöver inte träna så att du får blodsmak i munnen. Börja långsamt. Rehabträning behöver inte vara tråkigt. Det finns så mycket att göra. Det bästa av allt är att du kan få in en ny vana eller börja träna något nytt. Många skador relaterade till träning är på grund av för ensidig träning. Så tänk att få in rehabträning, rörelse, rotationer, stabilitet, balans, styrka och kondition.

Efter min diagnos, när min kropp var helt slut, så började jag att stretcha för jag var extremt stel. När jag hade sprungit eller gått en promenad gav jag tid åt långsam stretch och vila. Skillnaden var enorm och min kropp började svara på träningen. Jag blev nyfiken och började med yoga regelbundet. Jag lade även in lite styrke- och stabilitetsövningar. Inget märkvärdigt men långsamt och inkännande. Jag ville känna mig stark igen. Inifrån och ut. Jag ville ha kontroll över min kropp och kunna använda den en lång tid framöver.

Kolla gärna in mina klasser för rehabträning och träning för nybörjare på Yogobe!

Kram J

Playlist - rehab för helkropp, överkropp och underkropp

Delta i alla Jenny Ströms rehabklasser: Rehabträning för hela dig, som ger dig vägledning för att på ett hållbart sätt komma igång med rehabträning vid bland annat stressrelaterade problem, smärtproblematik eller skador.

Läs mer om skonsam träning och hälsa 

Rehabträning online med Jenny Ström

Workshop
10 min

Träna with

Handfasta tips, uppmuntran och övningar att göra varje dag för att komma igång med rörelse.

Föreläsning
3 min

Träna with

Så kan du träna vid smärtproblematik utifrån dina förutsättningar.

Klass
30 min

Träna with

Basövningar för hela kroppen för dig som vill underhålla kroppens leder och muskulatur.

Klass
30 min

Träna with

Träning med hjälp av en stol – för dig som rehabtränar efter stress eller smärtproblematik.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Jenny Ström

Jenny är yogalärare, PT och coach och tycker att träning ska vara en 100% positiv, om än ibland jobbig, erfarenhet. Hennes drivkraft är att stärka kvinnors hälsa och hon vill inspirera kvinnor att ha tillit till sig själva, sin kraft och förmåga – att bli sitt bästa jag.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev