Från skador till återgång i rörelse

10 mars 2020 | Av Rebecca Carlowitz

När livet inte blir som vi tänkt oss, när allt kastas omkull på 30 sekunder. En isfläck, en cykel, en axel mot asfalten, sen är livet sig inte likt. Axel krossad, själen krossad. Identiteten som naprapat, yogalärare, doula, som tränande individ tar abrupt slut. Eller? Läs mer om skador, återgång och hur självmedkänsla kan hjälpa.


När du behöver ändra på allt

Det jag vill skriva om här är inte hur jag mår utan hur du kan göra med din yogapraktik efter en skada, under den långa rehabilitering och hur livet kanske får en ny twist. Vissa saker är kanske självklara, men jag tänker att det tål att upprepas.

Jag är skadad nu, min arm opererad och jag får ändra allt i mitt liv. Mitt yrke som naprapat, min yoga, min roll som doula – allt ställs på sin spets. Så här tänkte jag skriva om hur yoga ska integreras i livet och du med den i vardagen.

Skador, förlossning, sjukdom, operationer etc. kan hindra oss från att utöva vår fysiska yogapraktik. När kan man gå tillbaka till sin praktik? Vad säger din läkare? Vad säger din kropp? Var ärlig nu. Det kan vara oerhört frestande att vilja starta en aktivitet så snart som möjligt. Men för att förhindra ytterligare skada, gå inte igång för fort med fel saker.

Om vi tar det från grunden: vad händer i ditt nervsystem? 

Vagusnerven aktiverar två nyckelsystem i kroppen som påverkar hur du känner dig: det parasympatiska nervsystemet (även det som aktiveras när du är i rest and digest-läge) och det sympatiska nervsystemet (din fight-flight-frysmekanism). Att känna medkänsla gentemot dig själv i ett läge när kroppen är stukad, hjälper dig att aktivera ditt parasympatiska nervsystem. Du blir mer lugn och avslappnad, och din hjärna fungerar bäst i detta läge. Ditt blodtryck och din hjärtfrekvens sjunker och ditt immunsystem blir mer robust.

Å andra sidan, när det sympatiska nervsystemet är aktiverat, ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen likaså. Din hjärna är inte lika skarp som vanligt, och stresshormoner (bland annat kortisol och noradrenalin) liksom inflammatoriska proteiner släpps ut i blodomloppet. Även om det är bra att veta vad som händer fysiologiskt när vi visar oss själva medkänsla (eller inte), är det lika viktigt att översätta det lärandet till vardagen. Var inte för hård mot dig själv. Kronisk självkritik drar igång det sympatiska nervsystemet, vilket i begynnelsen var utformat för att hantera fysiska hot, men nu skapas de flesta av våra hot i våra sinnen. Det kan vara tankar som:” Jag är inte tillräckligt bra. ”

Genom att göra det motsatta – genom att acceptera och trösta oss själva och ge efter för kraften i självmedkänsla – kan vi förhålla oss bättre till vår smärta, och vänligheten mot oss själva avaktiverar dessutom det sympatiska nervsystemet vilket då hjälper oss att läka. Ett fantastiskt system som tål att aktiveras och jobbas på!

Visar du vänlighet mot dig själv?
Naturligtvis är det en ganska krävande uppgift att coacha sin inre röst och prata med sig själv som man pratar med din bästa vän. Det är så vanligt att människor känner medkänsla med andra men saknar förmågan att visa vänlighet och tålamod mot sig själva. Men det behövs en del motivation för att ändra sitt tillvägagångssätt gentemot sig själv. Att förbättra självmedkänsla gör dessutom att du är ännu mer medkännande mot andra. Det beror på att när du engagerar ditt parasympatiska nervsystem så kommer du oftare och mer effektivt att kunna vara mer närvarande och vänlig.

Och hur gör du när skadan hindrar dig att utöva din praktik? Det är inte så lätt att ta till mindfulness och meditation, även om detta skulle vara det ultimata tillfället. Men just därför kan det vara extra svårt.

Tips för att komma tillbaka efter en skada/sjukdom
Är du orolig för att komma tillbaka på mattan efter en tid i konvalescens? Här är några tips för att underlätta eventuell oro:

  • Gå först och främst inte tillbaka för tidigt till din yoga. Låt kroppen och sinnet vara det som pratar med dig, inte ett kaxigt ego. För att förhindra ytterligare skada och god läkning – återgå inte för tidigt.
  • Ta det lugnt och ta dig tid att bekanta dig med de förändringar som eventuellt skett i kroppen. Kom ihåg att du är här för att kunna hålla en sund och regelbunden praktik, inte glänsa kortsiktigt. Tålamodet och andetaget är nyckeln tillbaka till en stadig och hållbar praktik.
  • Var inte hård mot dig själv. Det är lätt att bli frustrerad när du inte kan göra samma positioner som du tidigare kunnat. Men din yogapraktik förändras ständigt på grund av olika saker i livet och att bara få ha en regelbunden praktik är framsteg varje gång.
  • Att ständigt prata och tänka på sin skada, eller en negativ situation eller ett bakslag, ger bara det negativa mer kraft. Fokusera på de positiva aspekterna av ditt liv medan du vidtar åtgärder för att bli frisk.
  • Prioritera egenvård. Känn känslorna, men fastna i i dem.

Det jag gör är inte vem jag är
Fysiska skador tar ju inte bara en del av din fysiska förmåga, de gör också ett stora avtryck på ditt mentala och emotionella tillstånd, vilket lämnar dig på en utsatt plats. Jag förstår intellektuellt att under de första månaderna efter min skada kommer jag att uppleva mycket inre oro, ångest och även depression. Hur jag skulle kunna stå på egna ben, hur ska jag kunna sköta mitt företag, hur kommer detta påverka mig? Hur länge ska jag vara i detta begränsade tillstånd? Det sätt som jag normalt bearbetar denna typ av ångest brukar vara med min yogapraktik, men det är inte ett alternativ nu.

Men det jag GÖR är inte min IDENTITET, mitt JAG. Asanapraktiken är bara ett verktyg för att hjälpa mig att koppla in mig till det djupare planet än den fysiska kroppen. Att komma ifrån min yrkesroll, innebär inte att jag tappar min kunskap eller min kompetens.

Precis som att hålla fast vid sitt förflutna inte tjänar något till, är orealistiska förväntningar på hur ens praktik "borde" se ut inom en viss tid, inte hälsosamt. Din privata tidslinje och ödets tidslinjer stämmer inte alltid. Lyssna på din läkare eller fysioterapeut och ta reda på om det finns några positioner som kan minska din smärta eller hjälpa till att läka din skada. Innan jag gör någon asana, borde jag fråga mig själv: "Kommer den här positionen att hjälpa min skada, eller göra den värre?" Låt kroppen vara guiden.

Jag ska försöka att inte slösa tid på att bli bitter. Dit sinnet går, följer kroppen! Jag kan hitta samma drömmar som jag hade före skadan, som fortfarande kan hända. Försöka se mina bakslag som mina guider. Fortsätta drömma stort.

Lästips

Läkande videotips

Klass
30 min

Andas with

Tre olika andningsövningar för medveten andning och lugn, med Jennie Liljefors.

Föreläsning
5 min

Yoga with

Traumayoga: En förklaring om vår viktigaste nerv i det parasympatiska nervsystemet och hur den kan kopplas till yoga.

Klass
30 min

Yoga with

Synkronisera rörelser med andetag och grunda samtidigt mot marken sittande på en stol eller stående.

Klass
30 min

Yoga with

Healing Yoga: Skön sekvens för att lindra ryggproblem, med Jennie Liljefors.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Rebecca Carlowitz

Rebecca är naprapat, yogalärare, doula och instruktör inom konceptet Föda utan rädsla. Hon brinner för att arbeta med människor och är en av våra trogna ambassadörer och gästbloggare.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev