Upplev kroppen genom dina hormoner

01 april 2020 | Av Linus Johansson

Skulle du våga vända perspektivet när det kommer till "träning" och framför allt hälsa? Skulle du vara intresserad av att få se och belysa din kropp ur ett evolutionärt, biologiskt och till och med kemiskt perspektiv? Häng med på en hormonell upplevelse av kroppen!


Rörelse, andning och närvaro utifrån hormonerna

Förhoppningsvis kan det till och med bli mer intressant att förstå och uppleva din träning och hälsa om man vågar se dig själv genom ett par nya glasögon.

Framför allt kan en perspektivförändring eliminera många märkliga antaganden som kanske inte tillför så mycket bra i ditt liv – och istället tillföra insikt och kunskap som lyfter och ger dig mer värde i varje insats du gör för din egen hälsa.

Jag har nämligen själv, under en längre tid, börjat orientera mig och min träning efter mina "hormoner", eller snarare efter de olika tillstånd jag är i. Jag ska förklara.

Mitt intresse kretsar nu mera kring att förstå i vilken hormonell status jag är i och hur jag kan arbeta med min rörelse, mitt andetag och min närvaro för att förstärka det tillståndet eller rent av förändra och förvandla det tillståndet till något annat. Jag har släppt allt som har med prestation, tillväxt, volymökning, mätbar framgång att göra.

Jag ska villigt medge att det inte är det lättaste men kanske det mest belönade jag någonsin gjort för min kropp.

Hormoner ger upplevelser

Innan vi går vidare, låt mig först understryka den enorma komplexitet den hormonella funktionen har i vår kropp. Den är i sanningens namn långt bortom våra ringa förstånd och vi kommer, tyvärr, aldrig att riktigt förstå den.

För likt muskler och andra delar i kroppen är hormoner bara rubriker som vi hittat på och som egentligen är så långt mycket mer komplexa än vad vi någonsin kommer förstå. Vi ser och pratar om den enorma komplexiteten med väldigt förenklade antaganden, framför allt vi lekmän.

Jag är därför av den inställningen att istället för att försöka förstå och förklara det som inte går att förstå och förklara så erkänner jag bara att det finns och omfamnar förståelsen att det finns och fungerar, även fast jag ärligt inte kan förstå det.

Jag kommer därför inte nämna ett enda hormon i den här texten, jag kommer istället tala om det ultimata uttrycket som våra hormoner ger oss, nämligen olika tillstånd.

För du måste erkänna för mig att allt du vet och kan om hormoner har du läst i en text skapad av någon annan, eller hur? Din upplevelse har aldrig varit att du har sett eller tagit i ett hormon. För hormoner går inte att förnimma på något annat sätt än genom upplevelser av olika tillstånd. Dina hormoner är och kommer alltid vara en del i oändligt stora och sammanhängande processer i din kropp.

Varför är det bra att träna utifrån vad kroppen behöver? 

Det du gör varje dag är att du upplever dina hormoner när du går mellan olika tillstånd. Du är glad, arg, ledsen, upphetsad, tillfreds, mäktig, svag, oövervinnelig, krossad... Allt det där är en enorm cirkus av psykologi, fysiologi och kemi som uppträder i din kropp varje dag.

Du kan försöka förklara det "akademiskt" och på samma gång förstöra det. Eller så kan du välja att erkänna det "kinestetiskt" och på så sätt understryka och förstärka det.

För mig, som faktiskt är akademiker, är valet ändå lätt. Genom rörelse, "kinestesi", kan jag komma närmare min kropp, mina känslotillstånd och mina "hormoner" utan att behöva sätta ord på det. Jag kan uppleva dem.

Vad skulle då fördelen vara att arbeta på det här sättet? Varför inte bara slaviskt följa ett utstakat program och göra det som du "vet" är bra för kroppen?

Av den enkla anledningen att din kropp är som ett unikt och mycket finstämt instrument och det är först när du lärt dig lyssna på dina egna toner, din egen ljudbild, som du kan lära dig spela på ditt instrument på rätt sätt och bli belönad på riktigt. Ditt instrument förändras också varje dag och får hela tiden en ny ljudbild. Du är aldrig statisk, du är alltid dynamisk.

Vad innebär att bli belönad?

I mina ögon är det att ständigt komma närmare upplevelsen att leva i en kropp som känns lätt och stark, full av möjlighet och fri från smärta. Visst låter det ganska lockande? Det tror jag de flesta tycker.

Men det finns många som inte inser att deras kropp är som en vacker violin utan istället behandlar den som om det vore ett slagverk. Ju mer och hårdare man slår desto bättre är det.

Jag är av en annan åsikt, man kan spela kraftfullt på en violin och få den mest fantastiska musik, men enbart om man behandlar den som en violin. Samma sak är det med din kropp.

Kan du lära dig att lyssna, känna och uppleva vad din kropp behöver och låta ditt "ego" rätta sig efter det och inte låta "egot", med sina antaganden, köra över kroppen, gång på, gång på gång?
Jag tror du kan det och jag tror du vill det! Men hur ska du då göra?

Tips för att följa vad kroppen behöver i träningen 

  • Det första du måste börja med är att lyssna inåt, helt fri från antagande. Det är svårt, men det är också det enda sättet att förstå var man är. För om man inte vet var man är kan man inte ta sig dit man vill. Det är precis som att titta på en karta i orientering. "Dit ska jag, men var är jag?"
  • Sätt sedan en intention om vart du vill i relation till var du är. Välj yoga, löpning, styrketräning, andning, meditation, samtal eller någon annan form av tydlighet som kommer att påverka dig. Lyssna på vad som händer. Tog det dig dit du ville? Om inte, lyssna igen och förändra. Vill man, vågar man och kan man så går det hur bra som helst. För mig har det förändrat hela mitt liv, och min kropp.

Vågar du byta perspektiv och förändra idén om dig själv och din kropp? Det är som när du lärde dig cykla, du måste bara våga försöka och när du kan, går det av sig självt.

Träna & lär dig mer med Linus Johansson

Alla klasser med Linus i vårt bibliotek

Föreläsning
5 min

Träna with

Lär dig lyssna på dina hormoner – anpassa träning och rörelse efter dem och bli belönad.

Klass
10 min

Träna with

Ta en paus i arbetsdagen med mjuk rörlighetsträning för att få mer energi och närvaro.

Workshop
45 min

Träna with

Rörligare ryggrad – ryggen från andra perspektiv för minskad smärta och ökad rörlighet.

Klass
45 min

Träna with

Fokusera på ditt bäcken och skapa rörelse och utforskande ut i hela din kropp.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Om du är ny till tjänsten kan du prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka och kom igång här!

Lästips

Linus Johansson

Linus är fysioterapeuten som arbetar som inspiratör, utbildare och författare. Tillsammans med Cecilia Gustafsson sprider han träningsglädje genom SOMA MOVE.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev