När den medvetna och den omedvetna kroppen möts

08 maj 2018 | Av Linus Johansson

Visste du att du är helt fantastisk? Att du är något helt unikt och egentligen något mycket märkligt? Låt mig förklara hur jag ser dig, ur mitt perspektiv.


Den utvecklade delen och grottmänniskan lever tillsammans i dig

Du är en sammansmältning av två väldigt speciella företeelser. Å ena sidan är du en högt utvecklad varelse med otroliga förmågor: du kan tänka logiskt och rationellt och fatta avgörande beslut därefter. Du har förmågan att kommunicera, lära dig och komma ihåg. Du kan förstå och relatera till det som kallas tid. Du kan, med otroligt finmotoriska rörelser, skapa och beröra med dina händer. Ingen annan varelse på denna planet kan det.

Å andra sidan är du en produkt av miljontals år av evolution. En varelse som inte är styrd av tankar utan av hormoner, reflexer och impulser. En varelse som bara finns här och nu, där vad som har hänt och vad som kommer att hända inte påverkar dig, det enda som är viktigt är att överleva och ta sig framåt. En varelse som inte skulle bry sig om att skala bananen utan äta den hel.

Känner du igen dig? Inte? Det spännande är nämligen att inget av det här evolutionära arvet har lämnat dig. Det är bara den högt utvecklade delen av dig som, i viss mån, klarar av att kontrollera grottmänniskan inom dig.

För att göra det mer greppbart beskriver jag i mitt yrke dessa två delar som den medvetna kroppen, det vill säga den utvecklade delen av dig, och den omedvetna kroppen, vilket är din grottmänniska. Dessa två lever tillsammans i dig och skapar den unika person som du är.

Att se och förstå dessa två kroppar är mycket viktiga för mig då jag möter dem varje dag i mitt yrke som fysioterapeut. Jag arbetar med något som kallas rörelseintegrering, vilket är en princip för att utveckla personer, framförallt kroppsligt men oundvikligen också mentalt.

Ta vara på möjligheter och potential genom rörelseintegrering

Varje dag kliver det in personer på min klinik med en önskan om hjälp. Min uppgift är att se och förstå deras behov. Genom att inte se fel eller problem utan genom att ta vara på deras möjligheter och potential tar jag dem till den nya och bättre versionen av sig själva.

För att kunna göra detta måste jag se, lyssna på och behandla båda dessa kroppar.

En dag på min klinik. En helt vanlig person kommer för att besöka mig. Först kliver den medvetna kroppen in på kliniken och presenterar sig och sin tanke om varför de vill ha min hjälp. Det är nämligen den medvetna kroppen som uppfattar, tolkar och relaterar smärtan och problemen. Det är också den som målar upp en framtid om hur den vill att det ska vara och bli efter behandlingen.

Tillsammans med den medvetna kroppen, men lite bakom, kommer alltid den omedvetna kroppen. För den går alltid dit den medvetna kroppen går och den gör alltid, så gott som den kan, det som den medvetna kroppen vill. Oavsett om det blir så bra eller inte.

Den medvetna kroppen är mycket dominant. Den berättar hur det är, vad som är stelt och kort och gör ont. Vilka muskler, ben och nerver det är fel på samt att den redogör för vad alla andra, som de två träffat tidigare, har sagt.

Jag lyssnar tålmodigt och uppriktigt på den medvetna kroppen, tolkar och återberättar vad jag hört och förstått. Sedan vänder jag mig till den omedvetna kroppen och med min blick och mina händer säger jag: - Hej! Hur mår du? Vill du berätta för mig hur det egentligen står till?

Den omedvetna kroppen ger mig då sin version av "sanningen". Jag tar de två berättelserna och väver samman dem i min behandling för att utveckla personen och ta den dit den behöver vara.

Låt de två kropparna hitta varandra

Efter mina behandlingar, och då jag uppnått önskat resultat, är det som att jag ser hur den omedvetna kroppen tar den medvetna kroppen kärleksfullt i hand och ställer sig lite närmare för att säga; - Kommer du ihåg mig? Det är så här jag känns och upplevs när jag uppmärksammas, när jag får det jag behöver och när du inte hela tiden viftar bort mig och undviker mig.

Ansiktsuttrycket hos personen är obetalbart. Ett lugn och en ro sprider sig och det ser ut som personen hittar hem i sin egen kropp. Blir återseendet de två kropparna emellan kraftigt så kommer ofta också tårarna. Smärtan och problemet är förhoppningsvis också på väg bort. För mig är det dock inte lika viktigt, konstigt nog. Det viktiga är att de två kropparna har hittat varandra igen, kommit varandra närmare och kan förstå varandra. Det är nämligen det som är grunden för att personen ska kunna utvecklas och komma bort från sina smärtproblem eller nå sina mål.

Min fråga till den medvetna delen av dig är: 
- Kan du känna om du håller din omedvetna kropp i handen? Lyssnar du och arbetar du för att ni båda ska må så bra som ni bara kan inom dig?

Ur mitt perspektiv är inte en kropp till för att plågas och torteras för att nå mer eller mindre ouppnåeliga mål. Ur mitt perspektiv är den till för att vara ett hem för ditt välbefinnande och din lycka. Det är bara du som kan ta dig själv i hand och skapa det hemmet.

Foto: Sofia Kallner

Videotips med Soma Move

Klass
30 min

Träna with

This is an easy and clean session, simple movements easy to follow.

Klass
30 min

Träna with

A little deeper and a little bit more complex, yet easy to do for most of us.

Klass
30 min

Träna with

SOMA MOVE: Move and build heat with a slightly more challenging flow with Linus Johansson.

Klass
30 min

Träna with

SOMA MOVE: A gentle and sweet flow targeted at beginners, with Linus Johansson.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Linus Johansson

Linus är fysioterapeuten som arbetar som inspiratör, utbildare och författare. Tillsammans med Cecilia Gustafsson sprider han träningsglädje genom SOMA MOVE.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev