Betydelsen av motion – så håller du igång i vardagen

21 februari 2023 | Av Frida Lindgren Karlsson

Sugen på att slänga dig i soffan när du jobbat en hel dag? Du är inte ensam. Här kommer tips på hur du håller igång med motion och rörelse i vardagen. All rörelse räknas!


Sätt upp rimliga mål för din motion

Visst är väl soffan helt underbar och väldigt lockande efter en hel dags arbete eller pluggande? Åtminstone är den väldigt lockande för mig. Jag får hela tiden vara vaksam på mig själv så jag inte landar i soffan före någon form av aktivitet. Framförallt eftersom jag älskar att kolla på serier, film eller något trevligt program. Jag har många gånger i livet varit oerhört tacksam över att jag jobbat som träningsinstruktör för annars hade jag troligen landat i soffan vid fler tillfällen än jag gör idag.

Motivationen i att skapa klasser, öva in dessa eller att se till att jag har en god fysik som innebär att jag orkar hålla klasserna har motiverat mig att hålla i min träning. Med det vill jag förmedla att det är oerhört viktigt att hitta ett slags personligt mål att jobba emot.

En viktig reflektion är att skapa ett rimligt mål som du kan hålla. Ofta landar vi i fallgropen av att ha satt upp för höga mål som vi sedan förkastar efter några månader då de är orimliga att hålla. Jag har själv gjort det många gånger. Så fundera på vad som är rimligt för just dig. Det kan vara dagliga mål och veckomål.

Stark, rörlig och hälsosam – oavsett storlek

Jag har sedan tonåren varit överviktig och alltid varit den runda instruktören samtidigt som jag också varit en oerhört aktiv person. I jämförelse med kollegor och vänner har jag många gånger tränat och motionerat mer, vilket har varit oerhört betydande för min hälsa och självkänsla. Genom träningen har jag känt mig starkt, rörlig och hälsosam trots mina extra kilon.

Man har tydligt sett i studier att personer med övervikt och fetma som är vältränade har mindre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och förtida död än otränade normalviktiga personer. Det har också drivit mig i att fortsätta med min träning.

Mitt mål har inte varit att gå ner i vikt utan att hålla mig frisk och hälsosam.

Tips för en hälsosam vardag och aktiv livsstil

  • Sätt upp rimliga mål som du kan sträva emot, som är rimliga att hålla över tid.
  • Sätt upp mål för din träning som ger rörelseglädje och inte handlar om prestation.
  • Sätt först upp mindre mål som sedan kan utökas och förändras vartefter du blir starkare.
  • Hitta en träningsform som du gillar. Du kanske tidigare inte hittat rätt (Yogobe har ett oerhört brett utbud.)
  • Var ödmjuk och snäll mot dig själv om du för en stund faller tillbaka till inaktivitet.
  • All rörelse är bättre än ingen alls. Tex. 5-10 min kort rörelse är bättre än ingen alls.
  • Kombinera olika träningsformer för en allsidig träning. Till exempel 10 min kondition, 10 min styrka och 10 min yoga.
  • Lägg in rörelser naturligt i vardagen!

Lästips

Yoga och träning online – intervaller, mjukhet och styrka

Klass
30 min

Träna with

Fullt fokus på din CORE – med intervallrundor som varvar hög puls och bålstyrka.

Klass
15 min

Träna with

Skaka loss på dansgolvet med kondition, puls och glädje.

Klass
45 min

Träna with

Intervallträning med puls och styrka för att stärka hela din kropp.

Klass
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Ny
15 min

Träna with

Stående, mjuka morgonrörelser för att möta morgonen och dagen.

Ny
30 min

Yoga with

För dig som känner dig uppe i varv – ge dig en stund av lugna och mjuka rörelser.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Frida Lindgren Karlsson

Frida är en färgstark och energifylld, glad kvinna som har nära till skratt. I grunden är hon barnmorska, idag arbetar hon som utvecklingsledare inom sjukvården inom vårdkvalitet. Utöver sitt ordinarie arbete har hon över 15 års erfarenhet som träningsinstruktör inom allt från cirkelträning, aerobic, dans, coreträning, gympa och yoga. Dessutom har hon skrivit 11 böcker i olika genrer.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev