Din kropp är en tillgång, inte en begränsning

04 juli 2021 | Av Frida Lindgren Karlsson

Många tränings- och yogaformer kan snarare avskräcka och få en att känna sig otillräcklig, än att locka till glädje, lagom utmaning och harmoni när man har en större kropp. Jag brinner för att skapa klasser där alla kan känna sig inkluderade och får känna träningsglädje. Läs mer här!


Att inte känna sig bekväm med träningen

Har du någon gång varit på en träningsklass som varit alldeles för svår eller anpassad till en annan målgrupp än du själv? Eller en klass där ingen hänger med och instruktören får ha sin egen show inför kunderna. Jag har genom åren varit på många olika varianter av klasser. Och jag är fullt övertygad om att alla instruktörer går dit med goda intentioner om att ge deltagarna något bra. Men det handlar oerhört mycket om att skapa en god känsla och se den grupp man leder.

Jag har varit på klasser där jag inte känt någon utmaning alls eller klasser som varit alldeles för tuffa. Känner ni igen er? Oavsett har jag gått därifrån med en mindre tillfredsställande känsla. En känsla och upplevelse av frustration och kanske till och med en otillräcklighet.

Ibland tänker jag lite på alla gymkort som köps varje år som bara efter några veckor landar i en byrålåda. Eller när klasserna blir mindre bara några månader in på terminen. Eller de som köper kort och aldrig kommer dit. Jag tror att det finns många anledningar till detta och att varje person är unik i varför. Men jag tror att det många gånger handlar om att man sätter upp för höga mål som man sedan inte orkar hålla, men också att träningen blir ett krav.

Det handlar säkerligen också om att man inte hittar sin träningsform och ett ställe där man känner sig bekväm. Och jag är fullt övertygad om att jag som instruktör/yogalärare bär ett stort ansvar här. Det vill säga att jag lyckas med att bjuda in deltagarna till mina klasser på ett bra sätt som efteråt ger en positiv känsla.

Hitta träningsformen som ger dig glädje

De flesta av oss har ett högt tempo där livet bara snurrar på. Där det är ibland svårt att prioritera sig själv och framför allt att ens få tid till sin träning. Därför krävs det ännu mer att vi verkligen gör träning som vi tycker om. En träning som både ger utmaning och skapar motivation till att vilja fortsätta. Men också att vi upplever ett positivt klimat där man känner sig tillräcklig. De klasser jag har gått på som inte gett någon utmaning har känts som en helt onödiga att gå på. Där jag efteråt undrat varför slösade jag bort dyrbar tid på att ens gå dit. De klasser som varit alldeles för svåra eller omöjliga att utföra har gett en negativ känsla av att jag är värdelös och otränad.

Så vad vill jag säga med detta? Jo det är att just du och din träningsstund är viktigt. Så välj med omsorg i allt utbud som finns. Det är just det som är så fint med Yogobe, att det finns något för alla. Att lyckas skapa klasser som är anpassade till en bred målgrupp samtidigt som de ger träningsglädje är min största uppgift som instruktör och yogalärare, men också den svåraste.

Något som jag själv känt när jag tränat är att jag är för tung och otymplig. Eller att min kropp är i vägen. Både mage och byst är i vägen samtidigt som jag har korta armar och ben, vilket skapar vissa begränsningar. Och jag tror att vi alla brottas med olika utmaningar och begränsningar. Och att vi söker olika delar i träningen.

Träning och yoga för större kroppar

För mig är det viktigt att klassen är utformad så jag känner mig bekväm i min kropp och ser den som en tillgång istället för en begränsning. Det är också viktigt att träning ska vara lika tillgänglig för mig som överviktigt som för alla andra. Därför är ett av mina mål att skapa klasser där alla hänger med och känner att de klarar av klassen oavsett kroppsform. Där extra volanger, byst och korta armar inte har någon betydelse för att du ska kunna göra eller hänga med i klassen. Jag vill att just du ska känna att du duger. Därför kommer du möta mig i klasser där jag bjuder på att min mage och mina valkar rör sig. Du kommer bjudas på svettiga klasser som kanske inte är så tekniskt avancerade, där vi knyter knut på oss själva. Men klasser som ger oss det vi behöver för att känna en utmaning, en tillfredsställelse och framförallt en träningsglädje efteråt.

Det är just det jag brinner för och vill dela med mig av till andra. Du duger som du är! Och det viktigaste är att vi tränar, rör på oss och mår bra. Träning är till för alla oavsett hur vi ser ut!

NYHET – softyoga och yinyoga för större kroppar

Nu har vi fyllt på videobiblioteket med nya klasser i softyoga och yinyoga som är utformade att passa större kroppar, guidade av Frida Lindgren Karlsson. Du hittar dem, och alla Fridas klasser här

Läs mer om yoga och träning 

Videotips – tillgänglig yoga och träning med Frida

Klass
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Klass
45 min

Yoga with

Utforska vridningar, sköna kompressioner och ett fokus på ryggen.

Tekniktips
5 min

Yoga with

Tips på hur du kan anpassa en sittande framåtfällning för att passa just din kropp.

Klass
15 min

Träna with

En tabataklass som varvar hög puls med styrkeövningar för hela kroppen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Frida Lindgren Karlsson

Frida är en färgstark och energifylld, glad kvinna som har nära till skratt. I grunden är hon barnmorska, idag arbetar hon som utvecklingsledare inom sjukvården inom vårdkvalitet. Utöver sitt ordinarie arbete har hon över 15 års erfarenhet som träningsinstruktör inom allt från cirkelträning, aerobic, dans, coreträning, gympa och yoga. Dessutom har hon skrivit 11 böcker i olika genrer.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev