Pidä tauko - saat energiaa ja ehkäiset vammoja!

20 november 2019 | Av Linda Åslev

Istun tälläkin hetkellä tietokoneruudun äärellä. Samoin teen arkena yli puolet valveillaoloajastani. Kyllä, niin paljon. Ja joskus enemmänkin, koska iltaisin sekä viikonloppuisin lähettelen kotona ystävilleni viestejä, valmistelen ohjaustuntejani ja teen laskutuksia. Mutta voisimmeko täällä rutiinien ja itsekurin keskellä kuitenkin hieman piristää toisiamme? Nappaa työkaverit mukaan, sillä nyt pidetään tauko!


Työni sattuu vaatimaan sen, että vietän suuren osan ajastani ruudun äärellä. Teen oikeastaan kaiken siinä, sillä nykyään en liiku edes tulostaakseni. En ole tainnut tulostaa yhtäkään paperia sen jälkeen kun aloitin täällä, mikä on suuri ero aiempaan työhöni, jolloin sukkuloin edestakaisin työpisteen ja tulostimen välillä. Pointtini on, että kun tein paljon tulostustyötä lepuutin myös samalla itseäni, kun piipahdin nopeasti tulostimella. Ehkä seisoskelin ja odottelin, että tulostus valmistuu. Venyttelin vähän. Tein hieman vartalon kiertoa ja ajattelin jotain muuta. Mutta nykyään, niin. Mitähän tähän sanoisin? Koin pienen heräämisen vasta, kun yhtäkkiä tajusin, että liikun ainoastaan satunnaisilla wc-käynneillä ja hakiessani lisää teevettä. En enempää. Ymmärrän nyt myös, että kehoani särkee siksi, että se yrittää viestiä minulle tästä liikkumattomuudesta.

Jep, minä kyllä joogaan joka päivä jollakin tavalla. Ainahan joogatessakaan ei liiku, mutta pelkkä syvä sisäänhengitys jo herättelee kehoani ja joka uloshengityksellä annan itselleni tilaa rauhoittua ja rentoutua. Meditoidessani venytän selkääni vielä hieman pidemmäksi.

Joogaan ja treenaan säännöllisesti hieman enemmänkin kuin viikottain. Sekä itsekseni, että silloin kun ohjaan tunteja.

Ja niin, kävelen myös töihin ja takaisin päivittäin. Usein vain 15-20 minuutin pituisen lenkin, koska työni sijaitsee niin lähellä. Muutaman kerran viikossa kuljen jopa kiertoreittiä, jotta saisin hieman enemmän liikettä ja raitista ilmaa.

Kuitenkin suuren osan valveillaoloajastani istun keho painautuneena tuolin penkkiä vasten ja selkä usein aivan kummallisessa kaaressa. Olkapäät meinaavat tipahtaa painovoiman vaikutuksesta kohti maata, jolloin vastaan laittavat vain kireät lihakset. Ainoastaan sormet ja kädet liikkuvat sulavasti, tanssivat näppäimistöllä. Muu kehoni, sekin tahtoisi tanssia. Sekin haluaisi liikkua jollain tavalla, joka ikinen hetki. Se kaipaa taukoa!

Kehomme on luotu liikkumaan. Se haluaa antaa kiertoliikkeen virrata, jotta pieninkin sopukka tässä mahtavassa laitoksessa saa mahdollisuuden nauttia hapesta. Se haluaa tehdä ihania venyttäviä liikkeitä, jotka ovat todella kaukana tästä näppäimistöasennosta. Selkärankamme pystyy liikkumaan niin moneen eri suuntaan, eivätkä useat meistä edes tavallisessa treenaamisessa hyödynnä tätä. Tämä selkäranka tuo terveenä ja hyvinvoivana niin paljon energiaa koko kehoon, joten miksemme antaisi itsemme tanssia myös sisältäpäin?

Pidä tauko!
Kuinka vaikeaa se muka voi olla, saatan ajatella. Lähdenpä liikkeelle. Nousen. Sinähän olet joogaopettaja. Ei joogaopettaja voi epäonnistua tässä.

Suunnilleen tälläisia ajatuksia mielessäni pyörii. On niin helppoa ajatella, että ‘’ihan kohta minä lähden liikkeelle’’ tai klassinen ‘’mä vaan ensin..’’. Jolloin puolet päivästä on jo ohi. Ja silloin jotain tärkeämpää on jo ilmaantunut.

Ratkaisu on tässä:

R U T I I N I T

I T S E K U R I

S Ä Ä N N Ö L L I S Y Y S

Sitten vain laitat ajastimen päälle. Tee työkavereidesi kanssa sopimus tai jos haluat, järjestä pieni kilpailu, jotain kivaa. Sen ei tarvitse olla mitään haudan vakavaa, mihin itse yleensä helposti ajaudun.

Mitä ikinä teetkin - tee JOTAIN! Hengitä muutaman minuutin ajan oikein syvään. Anna kehosi täyttyä energiasta ja keskity itseesi. Nouse ylös ja tee muutama venytys tai liikkuvuusharjoitus (muista, että löydät meiltä Yogobelta tällaisia 5-15 minuutin lyhyitä ja hyviä harjoituksia). Laita biisi soimaan ja pistä työkavereidesi kanssa tanssiksi. Yleensä yksi kappale kestää noin 3-4 minuuttia. Siihen sinulla on aina aikaa!

Siitäkin on jo liian pitkä aika, kun me täällä Yogoben toimistolla pistimme tanssiksi, joten taidanpa laittaa päälle Justinin Can’t stop the feeling, Frankin Swim Good tai jotain muuta, mikä saa minut keinumaan ja hymyilemään.

Liikkeelle ja syke ylös, pidä tauko!

Tauota työpäivääsi fiksusti

Auttaaksemme sinua pitämään pieniä taukoja ja saamaan keho liikkeelle työpäivän aikana, olemme Yogobella kehittäneet toimistoon soveltuvaa joogaa. Lue toimistojoogasta lisää täältä tai siirry suoraan videokirjastoon.

Lukuvinkit

Videosuosituksia

Klass
10 min

Meditera with

Most of us need to pause once in a while during the day. This meditation is an efficient way to shift gear and slow down.

Klass
5 min

Yoga with

Nämä helpot liikkeet auttavat energiaa jälleen virtaamaan – tulet huomaamaan eron olossasi!

Klass
5 min

Yoga with

Palauta ryhti ja tee pieni keskivartalon vahvistus tällä helpolla tuoliversiolla Navasanasta.

Klass
10 min

Meditera with

Tehtäväksi missä ja milloin vain.

Linda Åslev

Head of Content Yogobe

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev