Yin jooga hoitaa kehoa monipuolisesti

21 augusti 2016 | Av Satu Tuomela

Rakastuin yin joogaan vuonna 2007.

Oli ihanaa, suorastaan onnenpotku, että löysin vastapainoa omalle erittäin Yang-tyyliselle (Yang=dynaamisempi, liikkuva jooga) harjoitukselleni.

Minulle Yin jooga ei ole sama asia kuin restoratiivinen jooga. Toki sitä voi harjoittaa myös restoratiivisena, mutta Yin-asanat ovat luotu aikaansaamaan muutosta dynaamisemmin.

Hirveän usein, kuitenkin, yinistä puhutaan restoratiivisena joogana. Myös usein törmää ”Hot yin”-tunteihin, mikä ihmetyttää, sillä yin jooga on ns. ”kylmä” harjoitus. Tässä huomioikaa, varsinkin te yliliikkuvat, kuten minäkin: lämpö vie helposti liian pitkälle.

Yinissä käytämme paljon apuvälineitä, joten kannattaa varustautua bolsterilla (putkityyny), blokilla, vyöllä ja viltillä ennen tuntia.

Tervetuloa mukaan Yinin mahtavaa maailmaan!

Onko kehosi tukossa tai olo ahdistunut tai levoton? Kokeile rentouttavaa yin joogaa täällä.

Yin & yang energiat


Yin (suomeksi Jin) ja yang (suomeksi Jang) ovat kaksi toistensa vastakkaista perusvoimaa. Niistä yin on negatiivinen ja yang positiivinen.

Yin jooga
Yin-tyylinen jooga on vastaanottavaa ja sisäistävää. Yin-kudokset: Kuivat, kovemmat ja jäykemmät kudokset kuten sidekudokset, nivelsiteet, jänteet sekä luut.

Yang jooga
Yang-tyylinen jooga on virtaavaa, liikkuvaa ja ulospäin suuntautuvaa. Yang-kudokset: Nestetäytteiset, pehmeämmät ja venyvämmät kudokset kuten lihaskudokset.

Yin puolta kuvastaa
Pimeys, kuu, feminiininen, varjo, lepo, länsi (auringonlasku=yin), pohjoinen, maa, vasen, tasainen (maa), materia, aine/tiivis

Yang puolta kuvastaa
Valo , aurinko, maskuliininen, kirkkaus, toiminta, itä (auringonnousu=yang), etelä, taivas, oikea, pyöreä (taivas), energia, aineeton/harva

Yin jooga harjoituksen hyvinvointivaikutukset

Yin-harjoituksessa otamme huomioon varsinkin syvän luonnollisesti pidennetyn hengityksen sekä oikeanlaisen sensaation venytyksessä. Haemme siis oikeanlaista intensiivisyyttä, emme kipua. Löydämme itsellemme oikean "oman" harjoituksen, sellaisen jossa tuntemusta ei ole liian paljon, eikä liian vähän.

Yin-asennossa tärkeitä seikkoja ovat hitaus ja vakaus, pehmeys ja hellävaraisuus. Vaikka tuntemukset aaltojen lailla välillä ovat epämukaviakin, pyrimme hengityksen kautta löytämään luonnollisen antautumisen ja rentoutumisen. Asennoissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, koska perinteisessä yin joogassa asennoissa pysytään paikoillaan kahdesta minuutista jopa 20 minuuttiin. Ensimmäiset kaksi minuuttia vaikuttaa lähinnä lihaskudokseen, sen jälkeen päästään vaikuttamaan sidekudoskalvoihin ym.

Ota itsellesi rentouttava hetki ja laskeudu tähän elvyttävään yin jooga harjoitukseen.

Yin jooga harjaannuttaa oman kehon tuntemusten kuuntelemiseen ja kasvattaa kärsivällisyyttä. Se on väylä tämän hetkiseen kokemiseen niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tietoinen omien ajatusten sekä tuntemusten tarkkailu tuomitsematta niitä, luonnollinen avoimuus ja uteliaisuus sekä 100% läsnäolo hetkessä luovat täyteläisen harjoituksen.

Tämän tyylinen harjoitus auttaa ymmärtämään, että tunteet tulevat ja menevät, mikään ei ole pysyvää. Harjoitamme mieltä pysymään tyynenä riippumatta tunteiden ja ajatusten tilasta. Haemme välitöntä kokemista ja sitä että emme välittömästi reagoi.

Yin-harjoitus vaikuttaa siis fyysiseen, henkiseen (mieli ja tunteet) sekä  erittäin vahvasti myös energiseen tilaamme.

Tee Yin-harjoitus sisäistävänä itsetutkiskelevana ja meditatiivisena harjoituksena mieluummin kuin fyysisenä harjoituksena.

Viiden elementin teoria sekä meridiaanit

Tämän kiinalaisen filosofisen teorian mukaan maailman kaikki asiat ovat syntyneet qin energian virratessa viiden perusvaiheen läpi, jotka ovat puu, tuli, maa, metalli ja vesi.

Meridiaani taas on juuri se polku, jonka kautta elämänenergian uskotaan virtaavan läpi kehon. Eri elimet ja niihin liittyvät meridiaanit, energiatasot näissä, vaikuttavat ja kuvastavat myös tärkeimpiä tunnetilojamme. Esim. Maksassa asuu viha ja hyväksyminen, munuaisissa pelko ja rohkeus jne. Tulen käymään näitä paljon läpi tunneilla.

Jokaisella perusvaiheen elementillä on yksi (paitsi tulella kaksi) pari(a) ying- ja yang-meridiaaneja, näitä kutsutaan päämeridiaaneiksi. Päämeridiaaneja on 12 ja Yin/Yang parit elementteineen on listattuna alla.

12 ”pää”meridiaania

  • 6 ylävartalon meridiaania. Yin: Keuhkot (metalli), sydänpussi (tuli), sydän (tuli). Yang: paksusuoli (metalli), kolmoislämmitin (tuli) sekä ohutsuoli (tuli).
  • 6 alavartalon meridiaania. Yin: munuainen (vesi), maksa (puu), perna (maa). Yang: virtsarakko (vesi, sappirakko (puu) ja mahalaukku (maa)

“Viisi alkuainetta, puu, tuli, maa, metalli ja vesi, sulkevat sisäänsä kaikki luonnonilmiöt. Nämä tuntomerkit pätevät täydellisesti myös ihmiseen.” -Su Wen

Videovinkit

Klass
60 min

Yoga with

Embodied Yin: A sweet yin practice with So’ham or Hamsa – that I am, I am that – mantra meditation.

Klass
45 min

Yoga with

Embodied yin: Explore the different meridians and open the back of your body.

Klass
20 min

Yoga with

Embodied Yin: When you need something short and sweet for the heart.

Klass
60 min

Yoga with

A sweet, rejuvenating and relaxing yin yoga that culminates in blissful restorative yoga for clarity.

Lue lisää

Satu Tuomela

Satu Tuomela on yksi Suomen arvostetuimmista ja pidetyimmistä joogaopettajista, ja hänellä on tiivis ja rakastava maailmanlaajuinen yhteisö. Hän on opettanut yli 15 vuotta ja on tunnettu ainutlaatuisesta ja aidosta opetustyylistään.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev