I huvudet på en yogalärare: Kroppsnjutning

19 april 2018 | Av Sara Ström

Hur kroppsnjuter du? Läs mer om vår fantastiska kropp och vilket förhållande vi kan tänkas ha till den. Låt dig inspireras till att ta hand om din kropp och verkligen njuta med och av den!Vilket förhållande har du till din kropp?

Kroppen är en finurlig sak. Vi vandrar alla runt i denna köttdräkt. Vi upplever genom den, vi tar oss fram med den och ibland har vi den som byggnadsprojekt. Har du någon gång ställt dig frågan vad du har för förhållande till din kropp?

Trots allt har vi våra kroppar till hands för ett tag. Vi lever i relation med vår egen kropp varje dag. Min tanke, både i relation till min egen kropp men också i mitt arbete med andras kroppar, är att göra den relationen och upplevelsen så njutbar som möjligt. Med njutbar menar jag att kunna vara med sin kropp och tycka om den, men också att kunna hålla den hälsosam och funktionell så vi kan göra det vi vill göra med den. Det är inte alltid att våra kroppar och önskningar är i balans, ibland vill tanken något annat än kroppen och vice versa. Men vi kan alltid sträva dit och försöka förhålla oss flexibla i den relationen. Njutning kan som sagt innebära mycket, jag tänker att det handlar om en sorts kroppsnjutning. Vissa fastnar för relationen mellan smaklökar och hjärna och blir sommelier. Själv fastnade jag för rörelse och gärna i kombination med yoga. Därför jobbar jag med rörelse som kroppsnjutning.

Hur kroppsnjuter du?
Om vi går tillbaka till kroppen så vet vi faktiskt inte så mycket om exakt hur den fungerar. Vi har många pusselbitar, men långt ifrån hela pusslet. Därför kan ingen säga “så här är det”, vi kan bara säga “troligtvis är det så här”. Vi skulle kunna hålla på i veckor, till och med år, och gotta runt i samt utforska kroppens oändliga möjligheter. Men till syvende och sist handlar det om din upplevelse här och nu. Hur kan du göra denna stund njutbar? Vilka strategier har du testat tidigare? Vad funkade, vad funkade inte och kan du hitta nya strategier för kroppsnjutning på lång sikt?

Min egen strategi handlar om att jobba både utifrån och in samt inifrån och ut med min kropp. Utifrån genom att både själv och med hjälp av kollegor och vänner analysera mina rörelsemönster och optimera hur jag jobbar med min kropp i min fysiska praktik. Jag har upptäckt att detta ofta hjälper mig att vara ärlig mot mig själv och få stöd i att prioritera. Inifrån och ut, genom att ständigt jobba med att försöka skapa en positiv självbild och använda verktyg såsom bland annat meditation. Allt detta gärna i kombination med god mat, gott sällskap och allt annat som bidrar till njutning i fler former.

Tips på kroppsnjutande aktiviteter

Klass
45 min

Yoga with

Skapa stabilitet och rörlighet för glada höfter genom att arbeta i olika vinklar.

Klass
30 min

Yoga with

Utforska härliga dansinspirerade rörelser och hitta både styrka och rörelse i nacke, bröstrygg och höfter med Elaine De Souza.

Klass
30 min

Träna with

Session 1 – Get yourself flowing, sweating and breathing.

Klass
10 min

Yoga with

Använd din soffa och låt ditt möblerade rum bli en yogisk lekplats.

Varma hälsningar, 
Sara

Lästips

Foto: Malin Wittig

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev