Yoga nidra – att existera utan att prestera 

11 oktober 2020 | Av Jennie Wadsten

I en tuff period i livet, kantad av sjukdom och ovisshet, blev min väns ord och en inspelad yoga nidra en vändpunkt. Här berättar jag om hur yoga nidra kom in i mitt liv och om de lärdomar om livet som vi kan få när vi balanserar våra aktiva liv med tid i stillhet. 


Från vinyasa flow till yoga nidra

”Du behöver inte prestera för att ha ett existensberättigande. Det räcker att du finns!”

Orden kom från en god vän, och blev en vändpunkt för mig. 

Själva budskapet var i och för sig inte något nytt. Ibland VET vi ju redan saker rent intellektuellt – men är helt enkelt inte redo för att ta till oss innehållet. Att vara upptagen och att prestera fick mig att känna mig viktig och gav mig en känsla av revansch. 11 år tidigare hade jag gått in i väggen, och vägen tillbaka hade varit lång men hade öppnat dörrarna till ett nytt liv, från ekonom till att jobba heltid med yoga, ett liv som jag älskade.

Men sen kom den där våren, 2015, då allt brakade igen. Den här gången berodde det inte på utmattning utan på en magsjukdom, men symptomen var liknande: jag kom helt enkelt inte upp ur sängen. Under nästan två års tid var jag inlagd på sjukhus i flera omgångar både i Indien (där jag bor) och i Sverige och det tog nästan lika lång tid tills jag fick en diagnos. Ovissheten var det värsta: att inte veta vad som var fel – och om jag någonsin skulle bli frisk. 

Min identitet rämnade. Ekonomin rämnade. Jag var tvungen att avboka alla uppdrag och säga upp mig från jobbet som chef på en yogastudio. Jag identifierade mig som en person som alltid var aktiv och även det avspeglades i yogan med ashtanga och vinyasa flow.

Vem var jag nu? Skulle jag ramla ner i depression och ångest igen?

Hitta balansen mellan aktivitet och stillhet i yogan

Jag tror att vi alla har gått igenom svårigheter i livet, mer eller mindre. 

Jag tänker ofta på det, även i mötet med människor som jag inte ens känner. Hur vi alla bär på en historia, och hur även små ord av omtanke kan göra en så stor skillnad när vi befinner oss i ett mörker. Så som de där orden från min vän:

”Du behöver inte prestera för att ha ett existensberättigande.”

De kom precis när jag behövde höra dem som mest. 

Hon gav mig en yoga nidra-inspelning, och den blev min stora trygghet när jag famlade runt där i rädslan och mörkret. Det var ju inte så att yoga nidra magiskt gjorde så att jag läkte – men det fick mig att landa i mig själv och känna tillit till att hur framtiden än såg ut så skulle det bli ok! 

Vi är många som har mycket att göra och även yogan kan kännas som något som vi måste ”göra”; det kan vara lätt hänt att vi tar med oss prestationsångesten även in på yogamattan. Vi behöver röra på oss – men vi behöver också kravlös stillhet och lugn, och genom att få in både dynamisk och lugn yoga i vårt utövande skapar vi en balans och en stabilitet. För vad händer annars om vi blir sjuka, eller skadar oss, så att vi inte kan utöva fysisk yoga? Då kommer vi att känna oss vilsna och olyckliga.

Yoga nidra – en trygghet under tider av förändring

Med yoga nidra kan man aldrig förlora: hur du än mår så kan du utöva det och det finns inget misslyckande. Yoga nidra hjälper dig att stärka din inre trygghet och kan navigera oss genom förändringar.  

Numera mår jag väldigt bra både fysiskt och mentalt, men det är många som går igenom stora förändringar nu, och jag tror att vi mer än någonsin behöver lugn och trygghet i våra liv. Yoga nidra lär oss att förändring sker även när vi till synes inte ”gör” något och då är det mycket som faller på plats, bit för bit.

Helt utan ansträngning.

Helt utan prestation.

Yoga nidras med Jennie Wadsten 

Testa yoga nidra med Jennie Wadsten här på Yogobe! Varje nidra har ett eget fokus som bättre sömn, tacksamhet, mer energi eller balans i livet och du kan välja om du vill ha den med eller utan lugn bakgrundsmusik. Tillåt dig själv att ta en välbehövlig paus i stillhet för att låta kropp och själ få återhämta sig. Du hittar alla Jennies yoga nidras här.

Tips! Sagoboken Sovyoga – en yoga nidra för barn

Har du en liten som har svårt att somna? Yoga nidra kan även hjälpa barn att till ro och somna. Jennie Wadsten har tillsammans med Johanna Alvin och Ebba Dagsdotter skrivit sagoboken Sovyoga, en yoga nidra för barn där man får följa med nallen Nidra på en resa genom stjärnhimlen. Läs mer och köp Sovyoga i Yogobe Store.

Vidare läsning

Ljud- och videoklipp för dig som vill göra yoga nidra hemma

Klass
15 min

Meditera with

En kort och effektiv avslappning för att få mer energi – med musik.

Klass
30 min

Meditera with

Yoga Nidra, deep relaxation, for calming both body and mind.

Introduktion
5 min

Meditera with

Introduction to Yoga Nidra, an auditory meditation practise for deep relaxation.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Jennie Wadsten Sharma

Jennie Wadsten Sharma förälskade sig i yoga 1997 och har undervisat internationellt på heltid sedan 2005. I sin undervisning uppmuntrar hon till nyfikenhet och att odla andetag, medvetenhet och tacksamhet för att göra det lättare att få tillgång till dessa kvaliteter även i vardagen, utanför yogamattan.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev