Livet från den ljusa sidan – tips för att komma ur trötthet & utmattning

30 augusti 2020 | Av Yogobe

Först två veckor in i sjukskrivningen kom den stora tröttheten. Men efter det – små steg framåt. Här delar Maria Hässelmar med sig av vad som hjälpte henne att komma ur trötthet och en utmattad period.


Utmattning – tröttheten kom vid sjukskrivningen

Det här är den tredje och sista delen där Maria Hässelmar skriver om sin utmattning. Här hittar du den första delen Rädslor & funderingar mitt i livet!

Den månad jag för en tid sedan spenderade hemma, sjukskriven, använde jag mestadels för reflektion och för att analysera mig själv. Jag yogade varje dag, försökte vila och finna ro. Det var en berg- och dalbana. Inte bara för mig själv, utan även för mina nära och kära. Den första tiden funderade jag ofta över om jag verkligen skulle vara hemma – jag kände mig pigg och rastlös. Det var först två veckor in i min sjukskrivning, då jag efter moget resonerande med mig själv, valde att tillfälligt lämna bort mitt passerkort till arbetet som jag först kunde slappna av. På riktigt.

Nästan med ens hamnade jag i en enorm trötthet. Jag sov i mängder. Det fanns dagar då jag kippade efter andan, luften runt mig kändes alldeles för tät. Jag skrev i mängder, listade saker jag ville förändra, och började träffa en psykolog. Jag var fast beslutsam om att gå till botten med min situation, på djupet förstå varför jag hamnat där jag gjort. Och sanningen är inte alltid så vacker, där den står alldeles naken och blottar ens själ på djupet. För mig kom sanningen med en sorg, och en insikt i att jag måste acceptera tidigare händelser och svek. Det innebar att jag var tvungen att våga möta mig själv där jag stod utelämnad och ensam. Och även om sanningen är jobbig, så är det ändå något vackert i att se och att därefter kunna släppa taget om saker som påverkat mig under så många år och som jag varit oförmögen att själv hantera. Små, små steg framåt i mitt vuxna jag – hand i hand med ett yngre mer sårbart jag.

Jag tänkte dela med mig av min lista med åtgärder som jag vidtagit för att komma ur den svacka som jag tidigare befann mig i. Dessa åtgärder är såklart personliga för mig, men kan jag göra någon skillnad för någon annan där ute som befinner sig i en liknande situation som jag var i så är jag mer än tacksam!

Mina tips för att komma ur utmattning & trötthet

 • Identifiera och hantera dina energiläckage
  Detta har varit den springande punkten för mig. Jag hade sen lång tid tillbaka identifierat energiläckagen själv, men varit oförmögen att hantera dem på egen hand. Under årens lopp har jag testat alla möjliga varianter, men inget som verkligen verkat på djupet. För mig var det inte förrän jag fick professionell hjälp som jag på riktigt kunde förstå varför jag hade de energiläckage jag hade. Och att hitta och förstå rotorsaken har bidragit till att de successivt mattats av.
 • Boka in tid för återhämtning
  Jag har lagt om mitt arbetsschema och lagt in en förmiddag varje vecka för återhämtning. För min del använder jag den tiden till att yoga, alternativt springa en sväng i skogen.
 • Prioritera vad jag ska använda din energi till under veckan
  Inför varje vecka går jag igenom vad som är ”energikrävande” respektive ”energigivande” under veckan. För de energikrävande aktiviteterna är jag noga med att skriva ner en strategi för mig själv att hålla mig till, samt att fundera över hur mycket energi det faktiskt får ta från mig. Under veckan ska det vara något sånär lika balans mellan de energikrävande och de energigivande aktiviteterna.
 • Sätt dagliga mål
  Jag börjar varje morgon med att skriva ner några enkla mål får dagen. Det kan vara allt från att yoga till att försöka vara närvarande i stunden, till att ta en vilopaus under dagen. Till att ha kul och skratta. :)
 • Lita på dig själv och din kapacitet
  Det här syftar till att våga lite på magkänslan och att inte invänta bekräftelse från andra. Hitta tryggheten i att tro på dig själv. Inte alltid helt enkelt :)
 • Boka in må-bra-grejer
  Jag är rätt kass på att ta hand om mig själv om jag ska vara ärlig. Det kan gå (väldigt) lång tid innan jag till exempel klipper håret – och när det väl sker undrar jag alltid varför det inte blir av oftare! Eller skrubbar kroppen, fixar fötterna, you name it. Jag ska vara lite snällare mot mig själv och försöka tänka på detta lite oftare än jag gjort hittills

Varje lördag morgon utvärderar jag mig själv. Hur väl har jag uppfyllt mina åtgärder, vad har jag lyckats med och vad behöver jag fokusera lite extra på nästa vecka? Detta har hjälpt mig oerhört att vidhålla mitt fokus och att inte låta mig själv glida tillbaks till mina gamla vanor. Vägen leder framåt, och solen lyser. Det går inte annat än att se livet från den ljusa sidan.

Lästips om trötthet, återhämtning och forskning

Yoga och meditation online – för vila och återhämtning

Klass
15 min

Meditera with

En meditationsstund liggande på rygg med syfte att återställa energin.

Föreläsning
10 min

Grow with

Din puls är en indikation på flera saker relaterade till din hälsa, här får du en guidning i att mäta din vilopuls. Med Sara Hoy.

Klass
60 min

Yoga with

Låt andetaget och lungorna få utrymme och bli ditt ankare i vardagen så att du kan vila i andetagets kraft med Johanna Alvin.

Workshop
60 min

Yoga with

Hantera långvarig smärta eller utmattning med hjälp av YOMI, psykologisk kunskap i kombination med yoga och mindfulness.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev