Tro%cc%88tthet utmattning so%cc%88mn yogobe

Att aldrig känna sig utvilad 

11 augusti 2020 | Av Yogobe

Maria Hässelmar har börjat ta hand om sina inre demoner. För att lyckas med det behöver hon acceptera att hon är en människa, med vissa begränsningar. Kan man välja hur dagarna ska se ut? Isåfall – hur skulle dina vara?


Energilös, trött & utmattad

Jag har förmodligen vågat inse, att även jag är en människa av kött och blod. Med känslor och med begränsningar. Eller nej, jag brottas med att inse detta, men är nog inte riktigt där än.

Jag har under mina yrkesverksamma år, på senare tid, förundrats över hur många medmänniskor i min närhet som brottats med utmattningssyndrom. Kvinnor och män, unga och äldre. Jag har haft flera i min närhet som beskrivit den enorma känslan av trötthet som liksom svept in i deras kropp och dränerat dem på all energi. Det starka behovet av att få sova. I mängder. Att aldrig vakna utvilad. Och så huvudvärken som så sakteligen träder fram innan den till fullo blommar ut. Deras förtvivlade ansikten, som ger uttryck för en rädsla av att aldrig mer kunna verka så som de önskar. Med spontanitet och energi. Och vi har pratat om vikten av att sätta gränser, göra en sak i taget, vila och att få låta det ta tid. Torkat tårar som runnit längs deras bleka kinder och sagt att det kommer att ordna sig.

Visst har jag alltid vetat att jag har en manisk sida, en sida som har svårt att tagga ner. Gör aldrig något på en ”bara okej” nivå och tänker att det är viktigt att sprida en god energi till mina kollegor och vänner. Just att bidra till att det finns en god stämning, att sprida min energi, gör att jag emellanåt blir rätt urlakad. Det kräver tid för återhämtning. Och det är något jag, som många andra, har brist på i dag. Tid för att göra ingenting. Tid då kroppen och knoppen får läka och vila.

Bedövande trötthet och huvudvärk 

Jag har den senaste tiden känt att min kropp har betett sig annorlunda. Flertalet gånger har jag av min trötthet nästan varit som i ett bedövat tillstånd, där jag betraktat mig själv och andra utifrån. Nästan som i en dimma. Och även då jag upplevt att saker ibland genat iväg har jag varken haft orken eller energin att träda in och bryta, utan har med en tom blick stirrat in i dimman. Jag har inte haft energin att samla mig inför veckans roliga utmaningar, utan har istället känt en inre panikkänsla av att jag inte orkar samla mig. Var ska jag hitta min energi och hur ska jag lyckas sprida den till de andra om jag inte kan lokalisera den själv? Och huvudvärken, som jag helst av allt velat ignorera, har gjort sig mer påmind än tidigare.

Jag har tidigare haft perioder av trötthet och huvudvärk. Någonstans tänker jag också att det är normalt när man lever att gå igenom alla möjliga känslotillstånd och energinivåer. Jag har alltid lyckats ta mig ur dem på egen hand, varit mån om att tagga ner och vila. Under en tillfällig tid. Sedan har jag vänt tillbaks till mitt ursprungliga tempo. Men nu upplever jag att känslorna och tröttheten har starkare påverkan på mig än tidigare, och de blir svårare att ta sig ur. Det blev rätt tydligt förra veckan då jag skulle bära ner ett bord från vinden till bilen tillsammans med min sambo, och blotta tanken på det fick mig att börja gråta. Av orkeslöshet. Jag ville bara sova!

Från trött till att känna sig pigg – hur gör jag?

Så nu har jag gått hem. Och ska vila upp mig. Innan jag på riktigt börjar ta hand om mina inre demoner. För att lyckas med dem inser jag att jag behöver acceptera att jag är en människa, som likt alla andra, har vissa begränsningar. Hur jag vill leva mitt liv och när och till vem jag vill sprida min energi är något jag behöver medvetandegöra för mig själv. Där kommer min yogapraktik in. Att få yoga är något som på djupet påverkar min sinnesstämning. Och även om jag vet hur mycket det betyder för mitt välmående, har jag ändå ganska svårt att hitta orken att gå upp tidigare på morgonen, eller efter att jobbet är klart, för att yoga.

Tips för mig själv och andra – så ser min önskedag ut

  • Ställa klockan på 07.00, ta en kaffe och därefter yoga i 30 min.
  • Lämna barnen på skola och dagis och sedan vara inne på jobbet till cirka 09.
  • På lunchen: prioritera en promenad eller en kortare löprunda.
  • Avsluta arbetet så att jag är hemma till cirka 17.
  • Efter middagen: prioritera tid med barnen, därefter gärna ta en kortare promenad eller en kortare löprunda, eller spela fotboll med familjen.
  • Någon dag i veckan: träna yoga i klass.

När jag läser vad jag skriver blir jag själv förvånad över hur enkelt det låter. Helt överkomligt! Det enda som skulle förändras är att min arbetsvecka blir något kortare än en heltidstjänst. Men det tänker jag är ett relativt litet pris att betala för att leva full av energi och ork.

Det känns viktigt att förmedla de erfarenheter jag har om trötthet och orkeslöshet med andra. Hitta forum där man kan få ventilera sina tankar, få tips av andra och dela sina erfarenheter. Tillsammans är vi alltid starkare!

Övningar online för bättre sömn

Behöver du stöd för att sova bättre? Här på Yogobe hittar du ett stort antal yogaklasser, avslappnings- och andningsövningar samt meditationer i videobiblioteket som hjälper dig att såväl somna lättare som att på sikt sänka stress och därmed förbättra sömnen. I playlisten Sov gott – slappna av och somna gott finns också en fin mix av videor. 

Läsning & tips för att må och sova bättre

Om Maria

Maria Ely Hesselmar är en rastlös och energisk själ med stort intresse för yoga. Hon har tre underbara barn, en härlig man och två söta katter. Har nyligen upptäckt en passion för trädgårdsarbete, och pendlar så ofta hon kan mellan Bromma och lantstället i Dalarna. På dagarna arbetar Maria med ledarskap, och drivs av att få utveckla människor och organisationer.

988788 219051151621813 1970082099 n

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev