Så tränar du din uthållighet

19 januari 2022 | Av Julia Glutz

Vad är egentligen uthållighet och vad innebär det för din kropp? Uthållighet och kondition hänger ihop med olika system i kroppen, och vi tränar dem på olika sätt – häng med när jag reder ut begreppen!


Skillnad mellan kondition och uthållighet

Många tror att uthållighet och kondition är samma sak, men det är det inte riktigt och du tränar upp dem på olika sätt. Uthållighet är knutet till nervsystemet och musklerna, medan kondition främst är knutet till hjärtat. En kombination av dem båda är fantastiskt för kroppen – att vara uthållig och ha bra kondition gör dig både snabb och uthållig/seg.

Uthållighetsträning är ofta specifik, när till exempel en cyklist behöver träna uthållighet måste hen träna grennära – alltså cykla. Så för att bli uthållig inom ett område måste du träna inom det område där de rätta musklerna tränas.

Konditionen kan du istället träna på olika sätt och med olika övningar, som tränar hjärta och lungor. 

Träna styrka och uthållighet

När jag pratar om att vara stark och uthållig syftar jag främst på att orka jobba en längre stund utan att känna att kraften tar slut. När jag styrketränar eller kör ett intervallpass vill jag orka hela det planerade passet utan att känna att jag behöver pausa. Det för mig är att vara stark och uthållig.

Mina klasser på Yogobe handlar om att göra fler repetitioner under längre tid snarare än att lyfta riktigt tungt med få repetitioner. Genom att träna på detta sätt 2 -3 gånger i veckan bör du bli uthålligare och orkar vara i rörelse under lite längre perioder.

Fördelar med träning & rörelse

  • Du känner dig piggare och mår bättre. Då kroppen blir mer avslappnad genom fysisk aktivitet minskar din upplevelse av stress.
  • Jobb, skola, ja hela vardagen brukar fungera bättre då förmågan att koncentrera sig förbättras vid fysisk aktivitet.
  • Regelbunden belastning och stötar förbättrar skelettet och gör att du lättare håller dig skadefri etc.
  • Immunförsvarets effektivitet förbättras och du blir mindre känslig för infektioner.
  • Jag upplever att jag blir gladare och en bättre version av mig själv då jag rör mig regelbundet. Prova du också vetja!

Till sist, all rörelse som blir av är bra. Rörelse skall vara kul för då blir den av. Att bli stark och uthållig händer inte på en dag och det kräver kontinuitet av träning. Låt processen ta tid och njut av resan dit. Jag hoppas att du vill prova mina klasser och ge dig själv en rörelse-present.

Vi ses på Yogobe,
kram / Julia

Lästips – träning & yoga

Träna online – för uthållighet i vardagen

Ny
3 min

Träna with

Underhåll kroppen med enkla övningar som kan utövas dagligen.

Ny
20 min

Träna with

Stärk upp och ge överkroppen en genomkörare med hjälp av motståndsband och hantlar.

Ny
30 min

Träna with

Uthållighetsträning med fler repetitioner och tyngre övningar.

Klass
10 min

Yoga with

Slipa på hållningen och stärk upp – länka samman en uthållig core, rörliga höfter och starka axlar i ett enda flöde.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev