Självmedkänsla & relationen till oss själva

13 december 2022 | Av Mona Drar

Vad är självmedkänsla och vad innebär det att vara lyhörda inför våra egna behov? Här berättar jag, Mona Drar, legitimerad psykolog, mer!


Självmedkänsla – som en nära vän

Självmedkänsla handlar om hur vi relaterar till oss själva. En god självmedkänsla innebär att vi finns där för oss själva, i med- och motvind. Som en nära vän. Självmedkänsla är inte en strategi för att bli av med svåra upplevelser istället påminner den om att mörker och smärta ingår i det mänskliga kontraktet. Men vi kan välja att ta hand om oss och finnas där när livet stormar.

En god självmedkänsla innebär att vi lever nära vår sårbarhet. Vi möter medvetet våra känslor och upplevelser utan att varken förringa eller förstora dem. För att kunna leva nära vår sårbarhet behöver vi också vara lyhörda inför våra behov.

Självmedkänsla består av en varm, omhändertagande och öppen energi. Självmedkänsla inbegriper också kraftfullhet och mod. När jag kan räkna med mig själv går jag starkare genom livet.

Om jag månar om mig själv och mitt välbefinnande kommer jag upptäcka att jag ibland behöver ställa krav och sätta gränser. Medkänsla och gränssättande är nära sammankopplade. Ett öppet hjärta kan behöva tydliga ramar.

Läs mer om självmedkänsla och få konkreta tips och övningar

Klasser & övningar för självkärlek online

Här hittar du videor med övningar och tips för relationen med dig själv och ditt inre:

Klass
10 min

Meditera with

Mindfulnessövning för att stötta dig själv till självmedkänsla när du upplever stress, med leg. psykologen Mona Drar.

Klass
20 min

Meditera with

En liggande kroppsscanning där du får uppmärksamma kroppen och stötta dig själv med hjälp av självmedkänsla, med Mona Drar, leg. psykolog.

Ny
5 min

Meditera with

Stanna upp och känn in – guidas till att känna in vad du är tacksam för idag, i livet, i stort!

Ny
5 min

Grow with

Bjud in tacksamhet genom att skriva ned dina tankar.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Kom igång direkt!

Mona Drar

Mona är legitimerad psykolog och egenföretagare med visionen att sprida medkänsla och mental hälsa. Hon använder gärna naturen som inslag i sitt arbete.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev