Ta en paus – förebygg skador och få energi

31 januari 2017 | Av Linda Åslev

Pepp och inspiration för rutinen och disciplinen att ta en paus under arbetsdagen. Ryck tag i kollegorna så pausar vi!


Ökat stillasittande & färre naturliga pauser

Min laptop och jag. Vi har nästan en lika osund relation till varandra som jag och min mobiltelefon. För utöver datortiden så tillkommer ju även tid för att glo på just mobilen. Slösurfa, svara på mail, läsa nyheter.

Och visserligen, jag har ett jobb som kräver att jag spenderar större delen framför en skärm. Men jag reser mig numera inte ens för att gå till skrivaren. Jag har knappt skrivit ut ett papper de senaste 7 åren, till skillnad från mina tidigare jobb där det var skytteltrafik fram och tillbaks till skrivaren.

Poängen är, att när jag skrev ut mycket, då reste jag mig, gick en bit till skrivaren. Kanske stod och väntade på att den skulle skriva klart. Sträckte lite på mig. Fick igång lite cirkulation och tänkte på annat. Nu. Ja. Vad ska jag säga. Får ett litet uppvaknande när jag plötligt inser att jag enbart reser mig för enstaka toalettbesök, och för att hämta tevatten. Inte mer. Inser att min kropps signaler om att det ibland värker här och där är mer än rättfärdigade.

Kroppen behöver pauser flera gånger om dagen vid stillasittande

Vår kropp är till för att röra på sig. Den vill få cirkulationen att flöda för att ge varje liten del av denna fantastiska mackapär att njuta av syresättning. Den behöver mjuka upp musklerna med detta syre. Med rörelser som sträcker sig så långt bortom tangentbordspositionen som det bara går. Vår ryggrad kan röra sig i så många fler riktningar än den ens normalt får i mångas vår vanliga träning. Denna ryggrad, som frisk och glad ger oss energi till hela kroppen. Låter vår kropp dansa inifrån.

Jo, jag yoga r och tränar regelbundet. Jag tar en promenad till och från jobbet på daglig basis. Om än bara 5 minuter – i-landsproblemet att ha för nära till jobbet – några gånger i veckan en omväg för att få lite mer luft och rörelse.

Men större delen av min vakna tid, då sitter jag. Kroppen tung mot stolens sits. Ryggen ibland i en märklig rundning. Axlar som vill dras med gravitationen mot marken men möter ett motstånd i spända muskler. Endast fingrarna och händerna rör sig flytande, dansar över tangentbordet. Resten av min kropp, den vill dansa. Den vill ha en paus. Den vill få röra på sig något varje timme helst.

Ta en paus under arbetsdagen – få till det

Hur svårt kan det vara egentligen? Rör på dig kvinna. Res dig upp. Du är ju yogalärare för tusan. Sådana har inte ont. Sådana har inte de problemen som oss vanliga dödliga. Ungefär så går tankarna här, kanske även hos dig. Men faktum är, det är så otroligt lätt att tänka "strax, jag rör på mig strax" eller Alfons-klassiker "jag ska bara". Sen har halva dagen gått. Och då har något annat viktigt dykt upp.

Vi behöver helt enkelt "tvinga" oss själva till pauser under en period, och till slut så kommer det bli en rutin. Men det är skitjobbigt att komma dit. Disciplin för att få till en rutin, och lite regelbundenhet på det. 

Tips för att få till rörelsepauser när du jobbar

  • Gör en deal med kollegorna – eller kanske en utmaning.
  • Sätt en timer som talar om när det är dags att pausa
  • Gör NÅGOT! Det behöver inte vara mycket!

Tips på rörelsepauser

Pausa Smart på jobbet

För att hjälpa dig att faktiskt ta små mikropauser och få igång kroppen under arbetsdagen erbjuder vi på Yogobe tjänsten Pausa Smart som riktar sig till arbetsgivare. Där får ni ta del av ett bibliotek med videor online som hjälper er ta smarta pauser under arbetsdagen – andnings- och fokusövningar, rörlighet, mindfulness med mera. Läs mer om Pausa Smart och du, skicka länken till friskvårdsansvarig på ditt företag för att tipsa om att skaffa detta till alla anställda! 

Lästips

Perfekta sekvenser för arbetdagen

I vårt videobibliotek hittar du ännu fler sekvenser att använda dig av som en rörelsepaus

Ny
15 min

Träna with

Pulshöjande stående rörelser för att rensa ut gammal energi och fylla på med ny.

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus innehållandes bröstöppnare och ryggsträckare med Camilla Oldberg.

Ny
5 min

Träna with

Öppna upp, frigör och lösgör genom dans - let go and get low.

Klass
15 min

Yoga with

No hands flow – flöde för dig som vill yoga utan att lägga vikt på händer eller armar.

Klass
5 min

Yoga with

Kort sekvens med en övning som lindrar trötta ögon, och ger hjärnan lite ny energi.

Ny
10 min

Träna with

Minska stress, stillasittande och bli närvarande i kroppen på nolltid.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev