Ta en paus - förebygg skador och få energi

31 januari 2017 | Av Linda Åslev

Jag sitter framför dataskärmen. Precis som jag gör mer än hälften av min vakna tid under vardagarna. Ja för så mycket är det. Faktiskt. Och ibland mer, hemma på kvällar och helger, privat mailande, förberedande och fakturering av klasser jag undervisar utanför mitt "vanliga jobb", förberedande av de kurser jag håller ideellt. Men låt oss peppa varandra med rutinen och disciplinen, ryck tag i kollegorna så tar vi en paus!


Min laptop och jag. Vi har en ungefär lika osund relation till varandra som jag och min mobiltelefon. För utöver datortiden så tillkommer ju även tid för att glo på just mobilen. Strösurfa, svara på mail, läsa nyheter.

Och visserligen, jag har ett jobb som kräver att jag spenderar större delen framför en skärm. Vi gör allt där. Jag reser mig numera inte ens för att gå till skrivaren. Jag har knappt skrivit ut ett papper sedan jag började här. Till skillnad från mina tidigare jobb där det var skytteltrafik fram och tillbaks till skrivaren. Poängen är, att när jag skrev ut mycket, då reste jag mig, gick en bit till skrivaren. Kanske stod och väntade på att den skulle skriva klart. Sträckte lite på mig. Fick igång lite cirkulation och tänkte på annat. Nu. Ja. Vad ska jag säga. Får ett litet uppvaknande när jag plötligt inser att jag enbart reser mig för enstaka toalettbesök, och för att hämta tevatten. Inte mer. Inser att min kropps signaler om att det ibland värker här och där är mer än rättfärdigade.

Jo, jag yogar, på något sätt varje dag. Även om det ibland inte handlar om någon form av rörelse förutom andetaget som expanderar min kropp lite mer för varje inandning, och låter den sjunka ihop och slappna av lite mer för varje utandning i mina andningsövningar. Att jag sträcker på ryggen lite extra när jag mediterar.

Jo, jag yogar och tränar regelbundet lite mer än så varje vecka. Både på egen hand och när jag håller klasser. 

Jo, jag tar en promenad till och från jobbet på daglig basis. Ofta endast en 15-20 minuter lång sådan, i-landsproblem - att ha för nära till jobbet, några gånger i veckan en omväg för att få lite mer luft och rörelse.

Men ändå. Större delen av min vakna tid, då sitter jag. Kroppen tung mot stolens sits. Ryggen ibland i en märklig rundning. Axlar som vill dras med gravitationen mot marken men möter ett motstånd i spända muskler. Endast fingrarna och händerna rör sig flytande, dansar över tangentbordet. Resten av min kropp, den vill dansa. Den vill ha en paus. Den vill få röra på sig något varje timme helst.

Vår kropp är till för att röra på sig. Den vill få cirkulationen att flöda för att ge varje liten del av denna fantastiska mackapär att njuta av syresättning. Den behöver mjuka upp musklerna med detta syre. Med rörelser som sträcker sig så långt bortom tangentbordspositionen som det bara går. Vår ryggrad kan röra sig i så många fler riktningar än den ens normalt får i mångas vår vanliga träning. Denna ryggrad, som frisk och glad ger oss energi till hela kroppen. Låter vår kropp dansa inifrån.

Ta en paus!
Hur svårt kan det vara egentligen tänker du kanske. Rör på dig kvinna. Res dig upp. Du är ju yogalärare för tusan. Sådana har inte ont. Sådana har inte de problemen som oss vanliga dödliga...

Och vet du, ungefär så går tankarna även inom mig. Men faktum är, det är så otroligt lätt att tänka "strax, jag rör på mig strax" eller Alfons-klassiker "jag ska bara". Sen har halva dagen gått. Och då har något annat viktigt dykt upp.

Tricket stavas:

R U T I N

D I C I P L I N

R E G E L B U N D E N H E T

Så sätt en timer. Gör en deal med kollegorna. Eller, även om min inre yogalärare och tidigare innehavare av titeln Högsta Prestationsprinsessa inte är helt inne på det där med prestation och hets, gör en liten tävling, något kul, det behöver ju inte vara på det blodiga allvar som min egen hjärna ibland går in i. :)

Vad du än gör - gör NÅGOT! Ta ett par minuters riktigt djupa och långa andetag. Låt dig fyllas av energi och landa i dig själv. Ställ dig upp och gör några stretch- eller rörlighetsövningar (tänk att du kan hitta sådana här på Yogobe, 5-15 min, korta och bra). Sätt på en låt och dansa loss med kollegorna. En låt är vanligen runt 3-4 minuter. Det har du tid med.

Det var för övrigt alldeles för länge sedan vi körde en dans här på Yogobe HQ, så nu tänker jag dra på Justins Can't stop the feeling, Franks Swim Good eller något annat som får mig att gunga och le.

Upp och hoppa hjärtat, take a break!

Pausa Smart på jobbet

För att hjälpa dig att faktiskt ta små mikropauser och få igång kroppen under arbetsdagen har Yogobe och Creo Hälsa tagit fram Pausa Smart. Pausa Smart riktar sig till arbetsgivare och är en tjänst och verktyg som ger medarbetare guidning via videor online till smarta pauser under arbetsdagen med utgångspunkt i individens behov för stunden. Läs mer här, och du, skicka länken till friskvårdsansvarig på ditt företag för att tipsa om att skaffa detta till alla anställda! 

Lästips

Perfekta sekvenser för kontoret

Klass
5 min

Yoga with

Stående paus innehållandes bröstöppnare och ryggsträckare med Camilla Oldberg.

Klass
10 min

Yoga with

Boosta din hållning och energi med Johanna Andersson.

Klass
10 min

Meditera with

Välgörande meditation för ett ökat fokus, perfekt när koncentrationen tryter, med Camilla Oldberg.

Klass
5 min

Yoga with

Kort sekvens med en övning som lindrar trötta ögon, och ger hjärnan lite ny energi.

I vårt videobibliotek hittar du ännu fler sekvenser under kategorin Kontorsyoga

Linda Åslev

Linda brinner för yoga och personlig utveckling. Hon är en del av Yogobe Crew, där hon arbetar med bland annat kvalitetssäkring, projektledning och content marketing. Utöver detta arbetar hon även som yogalärare.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev