Styrkan i att vara nybörjare – med Magnus Hagström & Vevve Jäderlund

29 september 2020 | Av Yogobe

Vad inspirerar en person som inspirerar andra? Och vilka fördelar finns det med att vara nybörjare? Veronica "Vevve" Jäderlund är yogalärare och inspiratör – och är tillsammans med tränaren, samtalsterapeuten och coachen Magnus Hagström –  lärare i Yogobes nya tränings- och yogaprogram för nybörjare. Läs mer om Magnus, Vevve och nybörjarprogrammet i intervjun här!


Tillåtande träning med fokus på glädje 

Vevve Jäderlund är yogalärare och inspiratör och har grundat Everyday Yoga School där hon erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildande workshops. Magnus Hagström är tränare, samtalsterapeut och coach som älskar att se andra människor utvecklas, fysiskt, mentalt och själsligt. Efter många års erfarenhet som tränare och idrottare vet han hur viktigt det är med balansen mellan dessa tre delar för att må bra.

Men vad inspirerar en tränare, yogalärare och coach – och hur hade de velat tänka när de började träna? Vi ställde några frågor till både Magnus och Vevve om inspiration och att vara nybörjare:

Vem och vad inspirerar dig?
Magnus:
– Det finns många som inspirerar mig. Min dotter är en av mina största inspirationskällor, en annan stor källa för mig är naturen. I naturen hämtar jag energi och inspiration. Sen får jag så klart mycket inspiration från alla kollegor i branschen.

Vevve:
– Alla som vågar göra sin grej inspirerar mig. Föräldrar som hittar tid för sig själva och gör sin yoga i de små luckorna som finns i vardagsschemat. Personer med skador eller funktionsvariationer som anpassar yoga och träning till sina förutsättningar. Det är så lätt att fastna i hur det borde se ut och hur ofta, eller hur länge vi borde yoga eller röra på oss. Det finns inget facit, och jag blir så glad när jag ser att allt fler kommer på det.

På vilka sätt kan man se det som fördelar med att vara nybörjare i något?
Vevve:
– När vi får in en vana blir vi lätt bekväma och går på autopilot. När vi är nybörjare är vi ofta mer nyfikna och ödmjuka, mer tillåtande till att det blir som det blir. Det är en styrka som vi kan träna på att ha med oss även när vi inte är nybörjare längre.

Magnus:
– Som nybörjare kommer du med nya ögon, du kan hitta nya sätt och vägar att göra saker. Sen är ju utvecklingskurvan väldigt mycket brantare för en nybörjare jämfört med en erfaren person.

Hur kom det sig att du började träna/löpa/yoga?
Vevve:
– Jag har alltid tränat, fotboll och basket som ung, sedan gruppträning som tonåring. Jag började med yoga för att bli vig, och fortsatte för att jag fann så mycket mer än det fysiska. Jag varierar min träning, styrka, löpning, simning för att kroppen behöver omväxlingen och får mig att må bra.

Magnus:
– Jag har mer eller mindre tränat och idrottat hela mitt liv. Jag började spela fotboll när jag var 4-5 år och det var där det började. Löpningen kom sedan in när jag började träna för att bli bättre på fotboll, jag sprang inte för att jag älskade det då utan för att det var något jag behövde.

– Kärleken till löpningen kom när jag slutade spela fotboll i övre tonåren och upptäckte känslan att springa i skogen. Yogan kom in i mitt liv som komplement till mitt idrottande inom triathlon. Jag kände att jag behövde jobba med min rörlighet. Jag både simmade, sprang och cyklade en hel del men rörligheten blev liksom aldrig av, där kom yogan in. Att den sedan även hjälpte mig att fokusera, andas och framförallt komma ner mer i kroppen och få ett lugn, ja de sakerna visste jag inte från början.

Vad önskar du att du hade vetat/ tänkt när du började träna/löpa/yoga?
Magnus:
– Jag önskar att jag inte hade lagt så mycket fokus på prestationen utan fokuserat på glädjen och känslan, fokuserat på det jag kunde och gjorde istället för det jag inte kunde.

Vevve:
– Att det inte finns någon standardlösning som funkar för alla. Att det viktigaste är att det är kul, får då blir det av och det är det som räknas.

Testa nybörjarprogrammet – Yoga & träning för nybörjare

Nu finns ett nytt träningsprogram online här på Yogobe, för dig som vill komma igång med yoga och rörelse. Det är enkelt, lättillgängligt, utmanande ibland, men framförallt roligt! Du får lära dig yoga och träning från grunden och fylla på med massor av inspiration för framtiden – fritt från prestationer och krav. Rör på dig i ditt eget tempo och utifrån dina egna förutsättningar.

Dina guider under programmets 12 veckor är Magnus Hagström, tränare, samtalsterapeut och coach, och Veronica "Vevve" Jäderlund, yogalärare och inspiratör, för att ge dig en helhetsupplevelse i din träning. Här hittar du programmet Nybörjare: Yoga & Träning!

Lästips för dig som vill komma igång med yoga och träning

Yoga och träning online – klasser för dig som är nybörjare

Föreläsning
10 min

Grow with

Magnus och Vevve pratar om vilka nycklarna är för att du ska hitta kontinuitet för rörelse i vardagen.

Föreläsning
10 min

Grow with

Vill du göra en förändring har du ett personligt ansvar för att se till att den förändringen sker.

Klass
30 min

Yoga with

Lägg grunden för din yogapraktik – yoga igenom kroppen och få tips i de vanligaste yogapositionerna.

Tekniktips
5 min

Yoga with

Utgå ifrån vilken typ av armhävning du klarar av idag. Magnus Hagström ger dig tips på olika varianter och vad du ska tänka på.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar – klicka här och kom igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev