Släpp dig själv fri – landa i kroppen

09 juli 2023 | Av Josefine Bengtsson

Yogobes expert Josefine Bengtsson har skrivit en ny bok: Yoga och meditation – släpp dig själv fri. Här berättar hon mer om hur yoga och meditation har hjälpt henne att landa i kroppen och låta känslorna få ta plats. Läs mer och ta del av en övning från boken här!


Det här är den första delen av två där Josefine Bengtsson berättar om sina personliga erfarenheter som ligger till grund för hennes nya bok Yoga & Meditation – Släpp dig själv fri. Den andra delen kommer nästa söndag.

Att återfå kontakten med kroppen – första steget mot frihet

Hur stora delar av ditt liv lever du i tankens värld? Hur ofta är du medveten om hur din kropp känns? De flesta av oss lever största delen av våra liv fast upp i vårt huvud – tänkandes, funderade, analyserandes och därmed tappat kontakten med vår egen kropp.

Det första steget för att släppa dig själv fri är att återfå kontakten med din kropp. Det är i kroppen som vi får kontakt med vår sanna röst. Kroppen ljuger aldrig. I huvudet trasslar vi däremot ofta in oss i andras tankar och samhällets normer för hur man borde tycka, tänka och känna.

Innan jag började med yoga och meditation levde jag största delen av mitt liv i huvudet och kände knappt någonting i min kropp. Min kropp var oerhört avstängd. Vi var inte heller bästa vänner. Jag såg snarare min kropp som min värsta fiende, vilket gjorde det lätt för mig att tvinga den att göra alla möjliga destruktiva saker. Jag pressade den igenom tuffa träningspass när den egentligen ville vila. Jag hade sex mot dess vilja. Jag fyllde den med alkohol och andra ohälsosamma saker. Inte för att den själv bad om det utan av anledningar som att bli av med stress eller göra dess utsida snyggare.

Foto:  Sophia Carrhage

Yoga och meditation hjälpte mig frigöra mig själv

Mitt främsta motiv till denna destruktivitet var förmodligen att bedöva kroppen ännu mer. Omedvetet var min största rädsla att känna förnimmelserna och känslorna i min egen kropp. Varför var det så kan man fråga sig? Det var som om jag undermedvetet visste att om jag skulle börja känna min kropp igen så skulle jag inte bara känna förnimmelser, jag skulle också automatiskt börja känna alla känslor som jag hade flytt från sedan jag var liten. Jag var överväldigande rädd för att öppna upp den kanalen, så jag förträngde mer och mer. År efter år. Stängde jag av min egen kropp.

Vändningen av detta sorgliga förhållande med min kropp kom när jag hittade yoga och meditation. Steg för steg fick övningarna mig att börja känna igen. Både de kroppsliga förnimmelserna och de undertryckta känslorna.

Efter flera år av daglig yoga och meditation är jag inte längre rädd för min egen kropp. Jag är inte heller rädd för att vara med mina känslor. Nu kan jag säga att min kropp är min bästa vän, en plats där jag känner mig hemma. Där jag får svar på frågorna som mitt huvud inte kan lösa. Där förvirring övergår till klarhet. Rädsla till tillit. Jag har släppt mig själv fri.

Övning från boken: Krama dig själv

Ge dig själv en kram! Innan vi kan ge kärlek till någon annan måste vi hitta den till oss själva. Annars har vi inget att erbjuda, vi försöker ge från en plats som är tom. Knä-mot-bröst är en väldigt mysig position som lugnar vårt sinne och är perfekt att göra för att vagga sig in i en kärleksfull sömn.

Gör så här:

  1. Sätt dig eller lägg dig på rygg. Andas in och böj båda knäna mot bröstet.
  2. Ta tag med händerna om knäna eller knäpp dem ovanpå knäna.
  3. Slappna av i kroppen och gunga gärna lite från sida till sida som om du vaggade dig själv.
  4. Känn kärleken, du är magisk!
  5. Krama dig själv så länge det är skönt.
  6. Ta sedan några djupa andetag och lova dig själv att stanna kvar i kontakt när du fortsätter din dag.

Köp boken "Yoga & meditation – släpp dig själv fri" med Josefine Bengtsson i Yogobe Store

Vill du få fler fina tips för hur yoga och meditation kan hjälpa dig att komma närmare dig själv och dina nära? Du hittar Yoga & Meditation – släpp dig själv fri i Yogobe Store.

Övningar online – yoga och meditation för att landa i kroppen

Playlists:

Klass
60 min

Yoga with

Släpp prestation, perfektion – lek, flöda och landa i din egen kropp. Alla kan yoga och meditera!

Klass
15 min

Meditera with

Insiktsmeditation med guidning ner i kroppen. (Audio)

Klass
15 min

Meditera with

Spana in dig själv i spegeln och landa i kroppen.

Klass
15 min

Andas with

En lugnande andningsteknik för att minska stress och komma ner i varv.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, kom igång direkt!

Lästips

Foto:  Sophia Carrhage

Josefine Dyall (f.d. Bengtsson)

Josefine har rest världen över och delat hundratals Soul Space retreats. Idag driver hon yogacentret Lyckhem utanför Stockholm, där hon också bor med sin familj. Med sin fantastiska utstrålning och värme sprider hon på ett lekfullt sätt yoga och meditation för att guida andra till ett ökat välmående.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev