Nyhet! Träna hållbart med Julia Glutz

18 juli 2021 | Av Yogobe

Från ambassadör till en del av Team Yogobe – PT:n Julia Glutz har släppt kraven på prestation i sin träning och satsar nu på att träna hållbart. Vi har pratat med Julia om just hållbar träning, hur man får ihop träningen som småbarnsförälder och vad vi kan se fram emot med hennes nya klasser. 


Hälsa är mer än bara träning

Du känner säkert igen henne – Julia Glutz har varit ambassadör för Yogobe i många år och skrivit flera inlägg här i Yogobe-bloggen. Hon är personlig tränare, kostrådgivare, mamma till fyra döttrar och tycker att rörelse till kroppen är det bästa som finns. Nu kan du träna med Julia online här på Yogobe – och vi har tagit en pratstund med henne. 

Vad är hälsa för dig?

– Hälsa för mig är ett paket om att vara hållbar med både rörelse och kost men också i vardagen. Att lära sig att säga nej till andra när det blir för mycket. Hälsa är inte bara att gå ut och springa eller lyfta en vikt, utan att jag måste ta hand om hela mig. Så känner jag att det är för mycket på jobbfronten så måste jag säga ifrån. Känner jag att det är för mycket i hemmet med barnen eller vad det nu skulle kunna vara så måste jag säga ifrån. Livet i sin helhet – hälsan är ju det som gör att hela jag mår bra, så hela pusslet måste ju läggas. 

– Jag har haft perioder genom åren då jag har tränat ganska hårt, men inte utvecklats som jag har velat. Det varit perioder då jag har haft det tufft i livet, där jag egentligen skulle ha struntat i att bygga biceps och faktiskt lagt mig ner och vilat istället. Rörelse har alltid varit min go-to, men nu i efterhand kan jag se att det har inte alltid varit till det bästa, ibland har det nästan blivit destruktivt. Att jag har försökt att lyfta mig ur något med hjälp av rörelse istället för att kanske vila i det som är och försöka göra någonting åt det. Tänk att det har tagit mig nästan 30 år att lära mig att känna skillnaden haha. 

Återhämtning viktigt för hållbar träning

Julia har älskat rörelse sen hon var ett litet barn och har hållit på med bland annat friidrott, handboll, träning och löpning. Träning och rörelse har alltid varit en hobby – det roligaste hon vet och det var den passionen som gjorde att hon utbildade sig till personlig tränare. 

– Efter jag fick mitt första barn kände jag, men gud, man ska ju jobba med det man tycker är roligt, det som är det bästa i livet. Jag vill inte sitta där med söndagsångest, jag vill inte jobba 8-5 för att det passar inte mig. Jag vill kunna vara flexibel, jag vill kunna ge min kärlek till rörelse till andra och inspirera dem och kanske hjälpa någon som har ont. Och framförallt vill jag kunna vara flexibel att lägga mina egna tider så att jag kan skapa mycket tid för mina barn.

Vilken pusselbit tror du många saknar i sin träning?

– De flesta missar ju hela återhämtningen tycker jag. Det pratas så mycket om att röra sig framåt men inte så mycket om att stanna upp. Om att återhämtningen är ju en del av processen för att bygga upp dig, för att du ska bli stark. Kör du bara på så kommer du förmodligen slita på kroppen. Många som kommer till mig nu är i min ålder, 35-45, och har sprungit hela sitt liv och sen kört spontant på gymmet då och då men inte kört någon prehab eller rehab eller direkt styrka. Och nu så kanske kroppen börjar säga ifrån och skador på knän, höfter och fotleder kan uppstå för de har bara slitit på kroppen i ett helt liv utan att stanna upp, känna efter – håller kroppen? 

– Jag tror att jag alltid har varit en vinnarskalle – driv framåt, bygga och bli stark, springa fort. Men när jag saktade ner och började göra mer prehabövningar för mina leder och när jag sänkte tempot på joggingturen så mår jag mycket bättre i kroppen. Jag var stark och snabb men jag var också väldigt sliten förut. Och så känner jag att många av mina kunder är också. Därför vill jag sprida budskapet att träna hållbart, att göra de här små sakerna som gör den stora skillnaden. Att träna hållbart för mig är att variera styrketräning, löpning, prehab, yoga och vila. Gärna sova lite mitt på dagen om du har möjlighet till det. En gång var jag så trött att jag sov några minuter på golvet i ett kopiatorrum, så allt funkar haha. 

Att känna tacksamhet för den rörelsen som blev av

Så vad kan vi se fram emot med Julias nya klasser? Hon beskriver dem som ganska intensiva och härligt boostande. 

– Jag vill förmedla rörelseglädje hela vägen! Det är lite svettfest, mycket puls och en hel del mjölksyra – klasser som kickar igång kroppen och ger härliga endorfinkickar. De är för dig som har en viss träningsvana, men är du nybörjare kan du alltid modifiera rörelsen. Passen är inte så långa, så du kan kombinera dem om du till exempel kör ett löppass nu i sommar. Och en hel del övningar med motståndsband, det tycker jag om att träna med för att skaderisken är väldigt liten och det är också väldigt bra för de stabiliserande musklerna i kroppen.

Har du något tips till småbarnsföräldrar som försöker få ihop träningen?

– Jag är tacksam om jag rör mig varje dag. Sen har jag släppt hela prestationsbiten och när jag gjorde det så kände jag mig väldigt lättad. Har jag gått en promenad idag då är det klapp på axeln, då är jag nöjd. Förr tänkte inte jag så, då skulle jag köra en timme i gymmet så det smakade blod. Men nu får man ju liksom gräva där man står med dom förutsättningarna som man har. Ibland kör jag två timmar hårt, kanske när barnen sover och det är ju fantastiskt, då är jag överlycklig, men så ser det ju väldigt sällan ut. Men att vara tacksam för den rörelsen som blev av, så försöker jag tänka.

Läs mer om hållbar träning och återhämtning

Videotips – träna online med Julia Glutz

Klass
20 min

Träna with

Stärk upp och ge överkroppen en genomkörare med hjälp av motståndsband och hantlar.

Tekniktips
3 min

Träna with

Underhåll kroppen med enkla övningar som kan utövas dagligen.

Klass
45 min

Träna with

Träna hela kroppen med hjälp av hantlar och din egna kroppsvikt.

Klass
10 min

Träna with

Post-workout – återhämtning med strecth för hela kroppen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här för att komma igång direkt!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev