Guide: Så skapar du en hållbar träningsrutin

10 januari 2023 | Av Julia Glutz

Idag pratar många om att träna hållbart och att ge sig själv bra förutsättningar för att må bra och kunna leva det liv du faktiskt vill leva. Men vad menar de egentligen och hur går det till? Läs mer här!


Träning för att hålla hela livet

Jag vill vara träna hållbart för att jag vill leva länge, känna mig frisk och se mina barn gå igenom livet. Jag vill uppleva och njuta av allt som kommer i min väg, jag vill helt enkelt leva! Mitt varför är ganska enkelt och det gör mig motiverad. Har du hittat ditt varför som ger dig motivation och en plan framåt? Om inte får du lite vägledning nedan! 

Lyssna inåt och identifiera dina behov 

Om du vill träna hållbart och vara relativt skadefri gäller det att hitta strategier för din hälsa. Du behöver byggstenar: belasta muskler och skelett, utmana flås, vila och återhämtning. Dessa byggstenar tror jag är nyckeln till en hållbar kropp. Jag vet att många med mig vet detta men problemet är när vi låter belastningen ta för stor del av kakan.

Att träna för att vara hållbar innebär inte att träna enformigt och att ”slita” på kroppen. Det gäller att hitta något som är kul/härligt, ger dig energi för stunden men som också bygger upp dig framåt. Vad är det du behöver just idag? Är det en yoga nidra eller ett svettigt pass i gymmet? Behöver du öka takten för att ”lyfta dig” ur en svacka eller behöver du sänka energi och kanske sova för att ösa på med kraft?

Frågor att ställa sig själv:

  1. Bygger din träning upp dig eller bryter den ned dig? Känner du dig trött och sliten eller stark, pigg och smärtfri?
  2. Varierar du din träning eller kör du enformigt och gärna på samma spår?
  3. Hur ser balansen ut? Har du hållbara doser av träning, vila och återhämtning?

Prioritera prehabövningar 

Jag lägger alltid till gummibandsövningar i min träning. Att underhålla mina muskler och leder för att hålla mig skadefri är alltid prioriterat för mig. Det tar inte många minuter och det är så värt investeringen. Detta för mig är att träna hållbart. 

Skapa struktur med ett träningsschema

Det är väldigt svårt att sitta här och berätta i ett blogginlägg, hur just du skall träna hållbart och ge dig ett form av träningsschema. Men jag kan berätta hur jag gör och varför jag valt som jag gjort. Kanske kan du få egna idéer kring hur du kan strukturera upp din träning.

Varje söndag brukar jag ha som en struktur-dag. Jag känner efter i kroppen och tittar tillbaka på veckan som varit. Hur gick träningen och hur mycket vila/återhämtning fick jag? Om jag känner att jag i flera veckor kört på lite för hårt kan jag bestämma att jag tar en vecka med bara yoga, kallbad och promenader. Det är oftast min tuffaste vecka för mitt mentala jag. Jag bär på så mycket yang att lugna veckor ofta blir svårast. Jag är som en travhäst och vill gärna bara köra på.

Jag har en tavla jag skriver på så att jag kommer ihåg vad jag skall göra och när. Den bästa träningen är den som blir av så låt dig inte skrämmas av mitt träningsschema. Alla är olika och lever olika liv, därför behöver vi och mår bra av olika saker. Vissa dagar kanske vi har 10 minuter för oss själva andra dagar 45 minuter. Tänk kvalitet och inte kvantitet.

Mitt träningsschema – tips & inspiration

  • Måndag: Styrka underkropp inklusive prehab för knän/löpning. Promenad & kallbad.
  • Tisdag: Styrka överkopp inklusive prehab för axlar. Yoga nidra på lunchen. Promenad & kallbad.
  • Onsdag: Yinyoga och promenad.
  • Torsdag: Styrkepass för både över- och underkropp – gärna lekfullt. Alltid tillsammans med lite prehab för axlar och knän.
  • Fredag: Löpning & Yoga Nidra.
  • Lördag: Häng med familjen och mycket tid utomhus. Gärna ett kallbad, behövs när jag lekt med fyra barn en hel dag.☺
  • Söndag: Yoga eller löpning.

Veckan efter kanske jag styrketränar mindre och kör mera löpning och yoga och så vidare. Veckorna ser ganska olika ut och det är variationen som gör att jag tycker det är så kul att träna. Jag är också lite nördig och gillar att strukturera och sätta scheman. Passens längd beror lite på hur mycket tid jag har och hur kroppen känns. Vissa pass blir 30 minuter, andra en timme, ibland kan de till och med bli 15 minuter. Jag brukar tänka att får jag till rörelse varje dag är jag nöjd.

Lycka till med träningen / Kram Julia

Träningsprogram, videotips och playlists – prehab och träning online

Ny
10 min

Andas with

Mobilisera kraft och öka din hälsa och utveckling.

Ny
15 min

Grow with

Må bra på resan mot dina mål – Jenny Hagman lär dig hur.

Ny
60 min

Yoga with

Varva ner och stötta din tänkande hjärna i övergången från arbets- eller skoldagen in i din lediga tid.

Ny
30 min

Träna with

Svettas och jobba med hela kroppen genom att varva kondition och styrka.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Läs mer om hållbarhet i träningen, yogan och livet

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev