Bron mellan meditation och rörelse

26 mars 2017 | Av Anja Bergh

När man rör sig iväg från något som man trott varit det bästa sättet mot något nytt, så känns det. Precis som när du lämnat en relation, man undrar vart all den initiala kärleken försvann, varför det känns så annorlunda nu, och hur du kunnat vara okej med att ha på dig en så trång kostym så länge. Känner du igen dig? "The mind is like the wind and the body like the sand: if you want to know how the wind is blowing , you can look at the sand.” - Bonnie Bainbridge-Cohen

Under många år hade jag med stort intresse utforskat och praktiserat mest genom min muskulära kropp. Om det låter konstigt, känn efter själv, när du initierar en rörelse, eller ska djupare i en yogaställning, vad aktiverar du först? Det kommer vara olika för oss alla, men för mig var det musklerna. Det hade funkat okej. Men inte jättebra.

2012 gav jag mig själv ett löfte, att inte stanna kvar i något som gjorde ont längre. Under ett halvår slutade jag praktisera yoga, jag slutade dansa på dansstudion, sade hej då till ohållbara relationer och jag tog väldigt mycket behandlingar av olika människor, satte på musik hemma och rörde mig med inställningen att inte göra som vanligt, att prova något nytt. Det var utmanande att inte ha någon guidning under en period, men så fann jag en rörelseskola som heter Body Mind Centering (BMC) och världen som jag kände den förändrades radikalt.

"Tänk positivt" - En återvändsgränd! 
Det räckte inte längre att försöka tro mig läkt eller lycklig. Jag hade helt enkelt kommit till platsen där jag började ifrågasätta de kulturella normer jag valt att anpassa mig till när det gäller rörelse. Vissa av dessa normer kom från yogalärarna jag lärt mig av och som jag valt att bli min lag. Andra normer kom från hur jag vågade eller inte vågade ta plats i världen med min kropp.

För att navigera på ett sätt som stärker vår mognad, och vår avslappning i den mognaden, är det viktigt att kunna tänka och känna såväl positivt som negativt. Radikal sanning gentemot dig själv är den enda vägen igenom en skada eller för att inse och börja ge dig själv vad du verkligen önskar. Det du önskar kommer inte i formen du helst önskat, men det kommer, nyanser av det finns högst troligen tillgängligt redan nu. Att välja att följa de nyanserna kräver kontakt med dina egna gränser, och lär känna gränserna gör vi genom att känna negativ och positiv respons till det som sker i vårt liv och i vår rörelse. Alla råd om att ’’tänka positivt’’ tar bort en viktig funktion av vår inre GPS. Det är väl menat men missar målet med en rejäl bit.

Det är dags att sluta begära av oss själva att vägen ska vara enkel, rak och snabb. Det kommer inte bli så. Det är inte säkert att vägen blir jobbig, men den kommer garanterat att vara krokig. Min enda livsvisdom värd att dela är att se vad du blivit erbjuden, och ta emot. Informationen vi önskar brukar alltid finnas tillgänglig, kanske inte svaret, men riktningen. Om din upplevelse är att något inte är läkande för dig, så är det antagligen så. Visst finns det många olika filter som vi kan försöka ta bort föst, men sen, när du verkligen lyssnar så öppet du kan, så är den inre rösten vad du ska lita på.

En helt ny upplevelse
Så jag fann BMC, och världen blev ny. Genom ett par mastodont (4 timmars…) behandlingar där jag inte fick någon som helst beröring, utan något spirituellt snack, guidade Chloe mig genom min egen kropp med MIN närvaro för att släppa på spänningar runt gamla skador. Jag kommer ihåg att i en av behandlingarna hade jag en upplevelse av att varje cell var ''på'' samtidigt och vibrerade. Jag frågade Chloe om vad hon trodde det var som hände och hon sa: ’’you are grounded’’. Jag hade aldrig varit grundad någonsin innan i hela mitt liv...  I två månader efter behandlingarna var jag smärtfri, sen började jag röra mig på samma sätt som tidigare igen och en del av spänningarna kom tillbaka. Men nu visste jag att det var möjligt att själv frigöra mig från smärta och stelhet i kropp och främst, i mitt sinne. Jag behövde definiera om och börja från början i min relation till yoga.

’’…if you want to know how the wind is blowing you can look at the sand…’’

Självklart sökte jag upp och började studera med grundaren av BMC, Bonnie Bainbridge-Cohen, en 75-årig kvinna från USA. Hennes arbete är extremt inspirerande och djupt. Det går inte att sammanfatta i ett par meningar, men jag har bjudit in henne till Göteborg och hon kommer i september 2016 så då kan du möta en legend och bärare av den sortens närvaro som du lär av bara genom att vara nära.

Samtidigt får jag veta att en lärare från samma yogaskola som jag studerat tidigare (anusara) också har studerat BMC men mycket längre än mig, Tara Judelle. Så självklart började jag studera med henne också :)

Initiera kroppsrörelser från olika system
Sedan 2012 har jag lärt mig att jag är mycket mer än muskler och hur jag kan initiera från olika system och få en förkroppsligad upplevelse av min fysik och att denna upplevelse är djupt spirituell.

Det kommer kännas olika för olika människor att röra sig från de olika systemen. Några ’’bor’’ vi i utan att vara medvetna om det och andra har vi aldrig besökt förut.

Min hud öppnar mig till djup avslappning och sensualitet, till mjukheten och expansiviteten i min asana. Mina muskler är pigga och villiga och inte alls stela och hårda, de har sin egen önskar om hur de vill röra min kropp och när jag följer dom kan vi ha väldigt roligt ihop, oväntade i både sin följsamhet och dynamik. Min fascia ger mig styrka och kontakt och upplevelsen av att vara stöttad och att hela jag är delaktig i varje rörelse, inte bara den delen som ska bli stärkt eller stretchad. Mitt skelett är uthålligt, lätt som vinden och min sköna hemmabas att vila i. När jag ser genom ’’ögonen’’ av mitt skelett är världen inte hotfull utan varm, logisk och hanterbar även i den mest balanskrävande ställningen. Mina körtlar är kraftcentra som likt stjärnor skimrar och skjuter nästan hallucinogena tillstånd i meditation och stor rymlighet i asana. Flödeskroppen med blodet och lymfan avlastar områden av överspänning när jag rör mig från strömningen av min cirkulation.

Och cellerna, dom andas, och gör mig stor som min värld, slukar mig helt i deras närvaro och låter mig förstå och se bättre i både mig själv och andra, de gör mig snäll.

Utforska sinne och kropp genom Embodied Flow™
I Embodied Flow™ initierar vi rörelse från olika system i kroppen för att utforska hur sinnet bor där, eftersom vi utgår från världsbilden att sinnet och kroppen är en enhet, som kan tonas in till både från rörelse av ett kroppssystem, eller från hur sinnet rör sig i det kroppssystemet. Detta för att potentiellt vakna till en större upplevd verklighet och kunna vandra bron mellan meditation och rörelse. Det inre och det yttre.

Mina möjligheter att möta dig som elev, och mig själv, har tusendubblats sen jag stött på Chloe, Bonnie, Tara och Scott och det är väldigt kul att jag får dela detta med er på Yogobe i mina klasser här framöver. Hoppas det finns något för dig att upptäcka och utforska, utan rätt eller fel.

All kärlek, Anja

Länktips

Videosekvenser med Anja och Embodied Flow

Klass
20 min

Yoga with

uppiggande rörelser och andning när du känner dig trött & oinspirerad.

Klass
30 min

Yoga with

Lär känna din kropp på nya sätt, här utforskar vi hur dess tyngd kan falla mer centralt genom skelettet.

Klass
45 min

Yoga with

Jobba med kroppens alla muskler, med fokus på att finna nya stöd.

Klass
60 min

Yoga with

Skifta din perception - lyssna och praktisera från insidan. En resa genom hela kroppen.

Anja Bergh

Yoga har för mig varit en otrolig blessing! Det är hur jag utforskar mitt medvetande, det som är jag, genom att röra på alla lager av mig själv.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev