Broccolifalafel blogg

Återhämtningsträning - viktigare än någonsin

07 december 2016 | Av Tanja Djelevic

CrossFit, Spartan Races och HIT-träning har svept över oss med buller och bång. Med blod, svett och tårar - på riktigt! Som ni vet är kontroverserna om högintensitetsträning många. Men vare sig vi älskar eller hatar dessa träningsformer kvarstår faktum, skaderisken är mycket större än om man tränar med mindre fart och vikt. Behovet av ordentlig återhämtningsträning har därför aldrig varit större än nu.


Nu är det ju inte bara återhämtning i form av stretching efter träningen som gäller, utan all träning som kan förbereda kroppen för galenskap och förebygga skador i den mån det går. Om man läser mycket och är en Nicke Nyfiken, så inser man lika snabbt att det finns en hel del vetenskap och litteratur om återhämtning och stretching som också skapar stora kontroverser. Det finns inget självklart tillvägagångssätt, så jag tycker att det är otroligt viktigt att lyssna på kroppen och göra vad som känns bra. 

Min klass Bendable Body föddes fram ur mitt eget behov av att bli mer rörlig, och skapa en träningsform som var lugnande för mig själv. Efter ett inspirerande Yoga for Athletes-pass av den kända yogin Rodney Yee under en inspelning öppnades en helt ny värld för mig. Yoga for Athletes var verkligen av den kaliber jag behövde kände jag. En specifik form av yoga vars mål var att sträcka ut trötta atleters kroppar. Min egen inre atlet (som inte var en Yogi då:)) kunde helt enkelt förstå yogaspråket. En ny värld öppnades för mig!

Njuta av att använda sin kropp
Nu flera år senare, så använder jag mig av atletiska yogapositioner, bindvävsmassage och andra funktionella och dynamiska typer av stretching. Fokus ligger på att sträcka ut kroppen i sina naturliga rörelsemönster, men också att få njuta av och kunna ha glädje av att vara i sin kropp genom att skapa en rytmisk, mjuk rörelse. Helst helt utan speglar, och ibland med ögonen stängda, för att verkligen få känna. Under mina år i branschen så vet jag också att mycket träning händer under någon sorts trans där man inte riktigt är 100 % närvarande. Man ska pusha på, och glömma bort att kroppen säger ifrån när den fått nog. Det är helt enkelt det perfekta receptet för skador! Och skadar man sig så kan man inte fortsätta att vara aktiv på det sätt man gillar. Den onda cirkeln är i full gång.

Att finna en fungerande balans mellan tuff, hård och svettigt härlig träning, och mjuk, skön närvarande rörelse är vad som befriat mig från smärta, stelhet och stagnation. Jag finner frihet dagligen i beslutet att inte bara "köra på" och "aldrig vila". Jag vill njuta av min kropp, ha en fungerande lekamen så länge som möjligt. Min hemliga plan har fungerat hittills!

Läs- & träningstips

Videorekommendationer får återhämtningsträning

För att kunna se mer än en minut av sekvenserna behöver du vara inloggad som betalande medlem, eller med en prova-på-period. Om du inte testat tjänsten tidigare är du varmt välkommen att prova gratis i tre dagar genom att registrera dig här

Tanja

Tanja Djelevic

Tanja bor sedan många år i Los Angeles där hon är en av de mest eftertraktade personliga tränarna. Henne träningsfokus är att hitta en balans mellan kropp, själ och rörelse.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev