Återhämtningsträning - viktigare än någonsin

01 januari 2020 | Av Tanja Djelevic

Balans mellan tuff, hård och svettigt härlig träning och mjuk, skön närvarande rörelse – den perfekta mixen som befriat mig från smärta, stelhet och stagnation! Här delar jag med mig av mina bästa tips för hållbar träning som ger lite mer på lite fler plan. 


Återhämtning som balanserar all aktivitet

CrossFit, Spartan Races och HIT-träning har svept över oss med buller och bång. Med blod, svett och tårar - på riktigt! Som ni vet är kontroverserna om högintensitetsträning många. Men vare sig vi älskar eller hatar dessa träningsformer kvarstår faktum, skaderisken är mycket större än om man tränar med mindre fart och vikt. Behovet av ordentlig återhämtningsträning har därför aldrig varit större än nu.


Nu är det ju inte bara återhämtning i form av stretching efter träningen som gäller, utan all träning som kan förbereda kroppen för galenskap och förebygga skador i den mån det går. Om vi läser mycket och är en Nicke Nyfiken, så inser vi lika snabbt att det finns en hel del vetenskap och litteratur om återhämtning och stretching som också skapar stora kontroverser. Det finns inget självklart tillvägagångssätt, så jag tycker att det är otroligt viktigt att lyssna på kroppen och göra vad som känns bra. 

Mitt koncept Bendable Body föddes fram ur mitt eget behov av att bli mer rörlig, och skapa en träningsform som var lugnande för mig själv. Efter ett inspirerande Yoga for Athletes-pass av den kända yogin Rodney Yee under en inspelning öppnades en helt ny värld för mig. Yoga for Athletes var verkligen av den kaliber jag behövde kände jag. En specifik form av yoga vars mål var att sträcka ut trötta atleters kroppar. Min egen inre atlet (som inte var en Yogi då:)) kunde helt enkelt förstå yogaspråket. En ny värld öppnades för mig!

Tips för hållbar träning

Nu flera år senare använder jag mig bland annat av atletiska yogapositioner, bindvävsmassage och andra funktionella och dynamiska typer av stretching i min träning. Här kommer några fler tips på träning för en hållbar kropp:

  • Sträcka ut! Att sträcka ut kroppen i naturliga rörelsemönster för att mjuka upp är en stor del av mitt fokus.
  • Njuta! Mitt mål är att njuta och få glädje av att vara i kroppen, genom att skapa en rytmisk, mjuk rörelse.
  • Närvaro! Under mina år i branschen så vet jag att mycket träning händer under någon sorts trans där vi inte riktigt är 100 % närvarande. Vi ska pusha på, och glömma bort att kroppen säger ifrån när den fått nog. Det är helt enkelt det perfekta receptet för skador! Och skadar vi oss så kan vi inte fortsätta att vara aktiv på det sätt vi gillar. Den onda cirkeln är i full gång.
  • Spegelfritt! Jag försöker träna helt utan speglar, och ibland med ögonen stängda, för att verkligen få känna och bli ännu mer närvarande.
  • Balans! Att finna en fungerande balans mellan tuff, hård och svettigt härlig träning, och mjuk, skön närvarande rörelse är vad som befriat mig från smärta, stelhet och stagnation. Jag finner frihet dagligen i beslutet att inte bara "köra på" och "aldrig vila". Jag vill njuta av min kropp, ha en fungerande lekamen så länge som möjligt. Min hemliga plan har fungerat hittills!

Träningsprogram med bästa mixen

Här kan du testa mitt träningsprogram Bendable Body & Sweat Party – en skön mix av rörlighetsträning och svettiga pulshöjare.

Läs- & träningstips

Videorekommendationer får återhämtningsträning

Klass
20 min

Träna with

T-spine mobility - relax your back and shoulders.

Klass
5 min

Träna with

Bendable Body: Dynamic stretching for mobility and stability with Tanja Djelevic.

Klass
30 min

Yoga with

En skönt återhämtande klass med Elaine De Souza. Passar dig som vill ha ett milt flow generellt eller efter annan tuffare praktik.

Klass
30 min

Träna with

Fokus på prehab för en stark och välbalanserad kropp, för att förebygga bland annat ryggont.

Klass
45 min

Yoga with

A slow paced yoga class for the whole body including a seated meditation and a supine relaxation, with Eleonora Ramsby Herrera.

Klass
30 min

Yoga with

Global Yoga Yin: Släpp begränsnande spänningar i höfterna med Johanna Andersson.

För att kunna se mer än en minut av sekvenserna behöver du vara inloggad som betalande medlem. Om du inte testat tjänsten tidigare är du varmt välkommen att prova gratis i 14 dagar genom att registrera dig här

Tanja Djelevic

Tanja bor sedan många år i Los Angeles där hon är en av de mest eftertraktade personliga tränarna. Hennes träningsfokus är att hitta en balans mellan kropp, själ och rörelse.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev