Yoga för mindre stress och mer balans i vardagen  

16 januari 2024 | Av Frida Lindgren Karlsson

Stressen över att försöka upprätthålla det perfekta livet, med full kontroll, gjorde att hon kraschade rakt in i väggen. Här delar yogaläraren Frida Lindgren Karlsson öppenhjärtligt med sig av hur stress och utmattning fick henne att upptäcka yogan och hur hon med hjälp av den kunnat skapa en hållbar balans i livet.


Strävan efter det perfekta livet ledde till allvarliga stressymtom och utmattning

För snart 20 år sedan drabbades jag av allvarliga stressymptom. Jag fick kraftig yrsel och domningar på höger sida av ansiktet. Jag fick genomgå en omfattande utredning för att utesluta allvarlig sjukdom, innan man till slut konstaterade att det var stressrelaterat. Det var som ett slag i magen. Jag var småbarnsförälder och nyfärdig sjuksköterska och hade extremt höga krav på mig. Allt skulle vara perfekt! Jag skulle vara den perfekta unga mamman (22år) och den perfekta hustrun. Mitt barn fick inte gå till förskolan utan att kläderna matchade perfekt. Min man fick inte ens chansen att välja kläder. Till och med nappen skulle ha rätt färg. All mat skulle var lagad från grunden, hemmet skulle vara perfekt städat osv.


Som sjuksköterska ville jag också vara en duktig, påläst och kompetent sjuksköterska. Mitt hjärta brann för patienterna. Jag delegerade inte uppdrag till undersköterskorna, utan utförde allt själv för att ha kontroll. Jag kraschade rakt in i väggen. Med facit i hand så är det inte svårt att förstå varför jag blev sjukskriven. Att prestera perfekt i allt går inte. Min yrsel var konstant och jag var rädd, så otroligt rädd. Jag klarade inte att upprätthålla mitt perfekta jag. Allt rämnade och jag blev tvingad till att förlita mig på andra. Sååå svårt!! Något annat val fanns inte.


Med regelbunden yoga och meditation försvann stressymtomen

Efter tre månaders sjukskrivning började jag sakta men säkert arbeta igen. Jag var märkt för livet och yrseln kom tillbaka vid minsta stresspåslag. Jag slet hårt för att lita på att andra kunde göra saker "lika bra" som jag både hemma och på jobbet. Släppa kontrollen. Långsamt återhämtade jag mig och stressymtomen minskade alltmer.

2013 upptäckte jag yogan, men tillämpade den sporadiskt. De mer intensiva dansklasserna och tunga Corepassen tilltalade mig mer. 2016 fick jag ett jobb som chef inom hälsosjukvården. Och efter en kort tid in i mitt ledarskap började stressymptomen komma tillbaka. Trots 7 år som ”frisk”. Jag minns så väl hur jag satt i ett medarbetarsamtal och plötsligt kände hur hela högersidan i ansiktet domnade bort. Skräcken för att återigen bli sjuk kom tillbaka.

För att balansera detta så började jag mer regelbundet tillämpa yinyoga och utbildade mig också till yogalärare. Först i yinyoga och sedan andra mer fysiska former. Med hjälp av yoga och meditation försvann symtomen och jag har nu varit helt symtomfri sedan 2016. Jag kan hantera och balansera den vardagliga stressen i mitt chefsarbete tack vare att jag regelbundet landar på mattan. Det är mitt verktyg i att ha en balans i vardagen och fortsätta vara frisk. Min rygg och mina axlar håller sig också i schack tack vare yogan som tidigare varit ett stort bekymmer året om.

Yoga kan vara ett verktyg för att hitta balans 

Det är svårt att finna balans i vårt prestationssamhälle där vi konstant är uppkopplade, nåbara och ska prestera. Vi matas ständigt av alla andras förträfflighet och prestation. Samhället gör oss sjuka. Mitt råd till dig som känner dig fast i ett ekorrhjul fullt av prestation är att ställa dig frågan:

”Vad behöver jag för att må bra”? Och ”vad vill jag minnas av mitt liv när jag blir gammal”.

Mitt svar har landat i att jag vill minnas kvalitetsstunder med mina nära och kära. Att jag vill titta tillbaka på ett liv där jag mått bra och haft en balans. Yogan kan vara ett verktyg för att skapa den balansen även för dig. Ge dig en möjlighet till att landa i andetaget, nuet och i din egen kropp. Att tona in kroppen och känna efter vad man behöver, vilket sällan är samma sak som vad man vill.

Kram Frida Lindgren Karlsson

Övningar online – yoga med Frida Lindgren Karlsson

Klass
30 min

Yoga with

Släpp på spänningar i överkroppen och landa mentalt i stillhet.

Klass
15 min

Yoga with

För dig med ryggproblem, trötthet i ländryggen eller som behöver ge extra kärlek till ryggraden.

Klass
20 min

Yoga with

För ALLA som vill utforska yoga på ett lugnt och skonsamt sätt.

Tekniktips
5 min

Yoga with

Teknikklass för dig med en större kropp som behöver mer utrymme i solhälsningen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Lästips

Frida Lindgren Karlsson

Frida är en färgstark och energifylld, glad kvinna som har nära till skratt. I grunden är hon barnmorska, idag arbetar hon som utvecklingsledare inom sjukvården inom vårdkvalitet. Utöver sitt ordinarie arbete har hon över 15 års erfarenhet som träningsinstruktör inom allt från cirkelträning, aerobic, dans, coreträning, gympa och yoga. Dessutom har hon skrivit 11 böcker i olika genrer.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev