Skogsbad – upplev det kravlösa lugnet i naturen

11 maj 2021 | Av Cecilia Gustafsson

Att vara i skog och natur är läkande, avslappnande och livgivande. Nu finns klasser med skogsbad online här på Yogobe! Följ med mig och upptäck hur skogsbad kan ge dig en större närvarokänsla och kontakt med något större.


Lugn och avslappning i skogen

Minns hur något släppte bara efter några minuter i skogen. Hur jag mjukande över axlarna och pannan, och hur andningen sjönk ner och hjärnan liksom lade sig på plats i ett lugnt och skönt tillstånd. Hur ljuvligt skönt det var med det gröna för mina ansträngda ögon, hur de naturliga skogsljuden var som balsam. Jag kunde instinktivt luta mig mot ett träd och känna stabiliteten hos någon som levt i 200 år, som stod pall både torka och oväder och som ändå inte klandrade mig för att bli trött och utmattad av ett bekvämt människoliv.

Jag vågade inte gå längre än motionsslingans närmsta stig, men gick dit varje dag, saktade ner, fick mitt elixir och kände att jag hade en privat plats som höll mig och fyllde mig. Det blev enklare att tänka klart, jag upplevde en kontakt med de olika platserna – rummet med de klargröna mossiga kullarna, bäcken från berget som strömmade under träbron, stigen med gammelgranar fulla av skägglav där solen ofta bröt igenom så vackert och de två korparna och hackspetten som rörde sig i just denna skog. Ofta hälsade jag på dom, vilket kändes helt naturligt för det mesta. Ja, jag hälsade på träden, sjön, himlen och den snygga tallen också. Kanske inte alltid högt utan ordlöst, men absolut med en igenkänning och bekräftelse och jag upplevde en sorts relation mellan oss. En kontakt med något mer större och poetiskt än min människobubbla. En kontakt som kändes läkande och livgivande på något som känts lite fyrkantigt, torrt och andefattigt.

Shinrin-Yoku – Skogsbad som begrepp

Även om jag var lite rädd för skogen, eller rättare sagt för björn i skogen, så fortsatte jag gå till min lilla skogsplätt och njuta. Stod över det genanta i att jag sällan vågade mig längre bort och djupare in, så som jag förstod att man ”egentligen” skulle. De som var riktiga skogsmänniskor vandrade, eller plockade bär eller svamp mil bort in i djupa skogen – jag var inte alls skogsmulle-typen.

Men så kom jag jag över begreppet Shinrin-yoku. Först hörde jag det i förbifarten av något, sedan hittade jag en bok av Dr Qing Li. Ah! Jag fick ett namn och begrepp på det jag hade gjort och det enkla som jag älskade – Skogsbad! Där det inte handlade om att gå långt, lära sig mer, utföra något – utan tvärtom, sakta ner, låta vistelsen bli kravlös och mottagande, och bara sjunka in i – bada i, skogens atmosfär.

Jag blev glad, bekräftad och kände mig styrkt av att inte vara ensam om att avnjuta skogsrummet på det sättet. Jag var inte bärplockare, friluftsmänniska eller äventyraren – jag var ju en yogisk Skogsbadare! Och jag fick också ta del på naturen, på mitt sätt. Egentligen var det inte så konstigt att jag kände mig hemma – det jag har gjort utanför skogen i alla år med yoga, holistisk träning och meditation, hade i stort sett samma principer och tekniker som Shinrin-yoku.

Klasser med skogsbad online

Att nu slå ihop mina dessa två världar i att guida själv och ge instruktörsutbildningar i skogsbad ser jag som en spännande, ännu mer kraftfull och livgivande metod för nutidsstressade människor att ta del av!

I guidade skogsbad kan vi ge människor möjligheter plats och rum där varseblivning i naturen ger en förhöjd närvarokänsla och kontrastupplevelse till det vanliga och vardagliga, samtidigt som vi rent fysiskt tar del av de läkande kvaliteter skogen, djupandningen och vissa yogaövningar ger oss. Det kan bli en livräddare för många! Här nedan ser du ett urval av mina nya klasser och du hittar samtliga i videobiblioteket eller i denna playlist

x Cecilia

Läs mer om natur, återhämtning och kreativitet

Videotips med meditation och skogsbad online

Introduktion
5 min

Meditera with

En kort introduktion till skogsbadets bakgrund, syfte, effekter och vad du ska tänka på.

Klass
30 min

Meditera with

Här får du en guidning som tar dig igenom upplevelsen av ett kortare, enkelt skogsbad.

video.flavor.audio
15 min

Meditera with

Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.

Klass
20 min

Yoga with

Låt mossan bli yogamattan och sjunk in i olika yinyogapositioner som passar extra bra i skogen.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Cecilia Gustafsson

Cecilia rör sig mellan olika tekniker som yoga, dans, kampsport, funktionella träningsprinciper och meditation, som redskap att skapa rörelse och styrka hos människor.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev