Sex under småbarnsåren – hitta nya vägar till njutning

15 augusti 2021 | Av Yogobe

Småbarnsförälder och för utmattad för att ha sex? Igenkänningsfaktorn lär vara hög. Här skriver yogalärare och embodiment coach Titti Pauler Reenstierna om hur vi kan ändra synen på vad sex är och hur njutning kan se ut. Läs mer om det spännande ämnet – och sluta anstränga dig!


Sex behöver inte vara ett till "borde" för småbarnsföräldrar

Som småbarnsförälder hade jag precis påbörjat en resa i syfte att få mer kontakt med min kropp. Ju mer närvarande jag blev i kroppen desto mer förvirrad kände jag mig när det kom till sex. Eftersom jag nyss hade blivit förälder sammanföll detta med att jag dessutom ständigt kände mig trött och utmattad. Jag började under denna period lägga märke till att det fanns ett motstånd i mig mot att ha sex. Detta oroade mig så jag bestämde mig för att försöka finna en lösning genom att Googla.

Det jag fann var föreslag om att det var varje (trött) småbarnsförälders ansvar att "arbeta upp rätt sinnesstämning för sex". När jag läste det tolkade jag det som ytterligare ett "borde" i mitt liv vilket ledde till att jag kände mig pressad och att mitt motstånd ökade.

Inte bara skulle jag byta blöjor, amma, ta hand om ett hem och allt annat som en vardag med små barn innebär, utan dessutom skulle jag klämma in (och ta ansvar för!) att arbeta upp rätt sinnesstämning för sex! Klarade jag inte det upplevde jag det som att jag hade misslyckats med denna uppgift (och således med att ta mitt ansvar).

Testa att låta njutningen vara en guide

Jag är ingen expert på ämnet men med tiden fann jag en annan inställning till sex som passade mig bättre. Jag ändrade framförallt min syn på vad sex är och jag släppte helt idén om att det fanns en specifikt sinnesstämning som krävdes för att ha det.

Jag ser det numer istället som att varje person har ett ansvar att ta hand om sin njutning och att vara sann mot sig själv, sina lustar och sina begär. Men att vi kan utforska oss själva, varandra och våra kroppar oberoende av vilken sinnesstämning vi än må befinna oss i.

Så låt oss säga att du känner dig utmattad (så som jag minns småbarnsåren fanns det ingen annan sinnesstämning under den perioden...) och att du känner dig allmänt "meh".

Ja, hur skulle det då vara att till exempel ge och ta emot beröring medan och trots att du känner dig utmattad? Utan att någon som helst ansträngning behövs. Vad är minsta möjliga rörelse som känns behaglig just där du är? Hur kan du stötta din kropp till den mest avslappnade ställning som är möjlig och därifrån ge och ta emot beröring? Kanske enbart beröra med ditt utandetag? Dina enda uppgifter är att vara så bekväm du bara kan och därifrån sedan notera hur det känns i din trötta kropp, hur det känns att vara trött. Utan att göra njutning till ett mål. Testa istället att låta njutning vara en guide. Börjar det kännas ansträngande eller mindre njutbart så tar du i för hårt, då har du gått över dina gränser. Kanske behöver du då justera din ställning så att du kan göra det du gör, eller ta emot beröring, på ett mer avslappnat och ledigt sätt. Och därför på ett mer njutningsfullt sätt!

Försök skippa förväntningarna på vad sex är

Du kan vara som du är och känna precis det du känner. Du behöver inte ändra på något eller på dig. Du behöver inte tvinga fram en viss sinnesstämning eller att du ska känna dig sensuell. Du kan helt enkelt sätta undan tid och utforska att vara med dig själv eller tillsammans med någon annan, från precis den plats du befinner dig på. Om du är trött, tillåt dig att vara det och upplev tröttheten. Hur känns tröttheten? Var känns den? Kanske kan du till och med vara med din trötthet på ett njutningsfullt sätt?

Jag tror att när det kommer till sex så försöker många av oss rycka upp oss och lägga manken till och ge mer än vad vi har att ge i en strävan efter njutning och fyrverkerier. Sen dömer vi det som ett misslyckande om vi inte uppnår den upplevelsen. Då är det kanske inte så konstigt att motstånd kan uppstå.

När vi anammar idén att vi måste anstränga oss för att uppnå något speciellt, när vi försöker leva upp till våra egna eller någon annans förväntningar av vad sex är och hur det bör gå till och se ut så begränsar vi vår förmåga att slappna av, vara sanna mot oss själva och uppleva njutning.

Om våra muskler behöver jobba hårt, till exempel spänna sig i onödan för att upprätthålla en viss ogynnsam hållning, så kommer vår förmåga att uppleva njutning försvinna i bruset av upplevelsen av ansträngning och prestationsångest.

Utforska ditt naturliga sexuella uttryck

Mer och mer går jag över till att använda all den energi som jag brukade använda för att pusha mig själv till en speciell sinnesstämning eller till ett visst resultat, till att istället vara närvarande med och vårda min inre upplevelse. Utan att döma min inre upplevelse eller den sinnesstämning jag befinner mig i som felaktiga. Jag bara lägger märke till vad jag upplever från stund till stund. På detta sätt kan jag utforska sex dagarna i ända oavsett om jag är utmattad, kåt, uttråkad, ledsen eller glad.

Många av oss har en bild av hur sex bör vara, vilka delar av oss och livet som är sexiga och vilka som inte är det, vad som hör hemma i ett sexuellt möte och inte. Men vet du vad jag finner sexigast av allt? Vårt naturliga sexuella uttryck som tillåter hela spektrat av vad det innebär att vara människa, alla de olika sinnesstämningar och känslor vi kan uppleva. Att öppna oss inför och uppleva vad som verkligen finns här och nu, även de delar vi inte trodde var önskvärda, sexiga och välkomna. Att låta hela vår human mess få uttryckas genom våra kroppar och i vårt möte med andra.

Det tycker jag är sexigt på riktigt! Och det finns ingen "rätt" sinnesstämning du behöver komma till för att uppleva det.

Läs mer om njutning, nyfikenhet och självkärlek

Sköna videotips för avslappning

Klass
10 min

Yoga with

En kort sekvens där du bjuds på en quickfix för avslappning av det parasympatiska nervsystemet.

Workshop
10 min

Yoga with

Vad är ett yoniägg och hur kan vi använda det i yogan, och hur används det inom hormonyoga?

video.flavor.audio
15 min

Meditera with

Slå dig ner med ryggen mot en trädstam och bli guidad i en skön meditation.

video.flavor.audio
20 min

Meditera with

Känn tacksamhet och fokusera på guldkornen från dagen som varit – med musik.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Titti Pauler Reenstierna

Titti Pauler Reenstierna är yogalärare, embodiment coach och fysioterapistudent och hon brinner för att påminna dig om din inbyggda förmåga att lyssna till och förstå din kropps budskap för att låta dem vägleda dig genom livet. Läs mer om Titti på hennes hemsida, på facebook eller följ henne på Instagram!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev