Rikta nyfikenheten inåt – utforska vad framgång är för dig

08 augusti 2021 | Av Yogobe

Vi är inga projekt som hela tiden behöver förbättras eller förändras. Yogalärare och embodiment coach Titti Pauler Reenstierna om hur vi kan omfamna det faktum att vi är människor med passionerade hjärtan och komplicerade sinnen genom att rikta uppmärksamheten mot våra känslor. 


Högt tempo och förvrängd definition av framgång

Jag kan ofta uppleva både en yttre och en inre press att jobba hårt och snabba på. När min tendens att ryckas med i det här höga tempot tar över kan det fort leda till att jag helt tappar kontakten med min kropp och således med vem jag egentligen är. När det händer kan min definition av framgång förvrängas till den grad att jag börjar tro att jag måste driva på min kropp ännu hårdare för att nå den. Klarar jag sen inte att nå min förvrängda definition av hur en framgångsrik person bör vara och leva så tar osäkerheter över. Väl här kan det kännas obehagligt och skrämmande att sakta ner tempot igen: ”Tänk om jag inte hinner med allt?” ”Tänk om jag hamnar efter, inte förmår förändra mig själv eller mitt liv i tid?”

I de stunderna försöker jag minnas vad jag egentligen finner obehagligt och skrämmande: att agera hastigt, driven av tankar och värderingar som kanske inte ens är mina egna, innan jag hinner verifiera dem med hela mig, med tillgång till hela min kropp och mina djupa värderingar.

Ett tillstånd är inget du behöver förtjäna

Jag tror att jag genom den strävan som jag så lätt faller in i egentligen längtar efter att just komma ner i kroppen och att i den få uppleva mig själv och nuet precis som jag och stunden är. Även att få uppleva de delar av mig som önskar att stunden vore annorlunda. Det jag strävar efter, vill uppnå, hinna med och förändra med mig själv eller med mitt liv handlar egentligen inte alls om den där förändringen i sig. Det handlar om hur jag vill må, vad jag vill känna och uppleva när jag kommer i mål. Oavsett om det är frihet, lugn, tillfredsställelse, mer glädje, njutning eller något helt annat så försöker jag påminna mig själv att jag inte behöver förtjäna det tillståndet. Inte heller behöver jag sträva efter och förvärva det utanför mig själv.

Vi är inte pågående projekt som ständigt behöver ”förbättras” eller förändras! Enligt min erfarenhet kan vi minnas det genom att rikta nyfikenhet och medkänsla åt alla de tankar, känslor och upplevelser som finns hos oss i varje stund och fråga oss själva hur allt det där känns i kroppen.

Så, om vi istället för att agera, stannar upp och vänder vår uppmärksamhet inåt, till en plats i kroppen som känns trygg, lugn, tillfredsställd eller neutral så kan vi härifrån sedan möta de känslor, tankar och reaktioner som vi normalt sätt undviker genom vårt strävande och ständiga görande. För en stund släppa taget om att fundera ut saker, göra upp planer och strategier. Sakta ner tempot inom oss och bara notera för en stund hur det känns att vara vi, just nu, med alla våra ”röriga” tankar och känslor. Låta något inom oss omfamna det faktum att vi är människor med passionerade hjärtan och komplicerade sinnen, med en historia och en nutid full av både lycka och sorg. När vi gör det kan vi komma i kontakt med en känsla av ett inre kroppsligt samband och ett flöde.

Välbehag och flöde finns redan inom oss

På grund av det sätt många av oss lever och har levt sedan vi var små kan detta vara lättare sagt än gjort och ibland kan det kännas omöjlig att hitta en plats i kroppen som känns trygg, lugn, tillfredsställd eller neutral. Gör vi inte det på egen hand kan vi behöva stöd att hitta dit. Detta tog lång tid för mig att inse och det tog ännu längre tid att faktiskt våga be om det stödet.

Men ska vi bara sakta in och känna efter och aldrig vidta åtgärder här i livet? Jo, men det jag finner viktigt, min egentliga definition av framgång, är att innan jag gör något fråga mig själv var impulsen att agera kommer ifrån. Är det en handling som ger uttryck för mitt sanna jag och mina djupa värderingar? Kommer den från en plats där jag har kontakt med hela mig själv så att jag kan integrera alla intryck innan jag väljer vad som är bästa väg fram för mig? Eller är handlingen ett sätt att förtrycka någon del av mig själv? Kommer den från en del av mig som jämför sig med sin omgivning, som är övertygad om att hårt arbete, prestation och ”perfektion” är vägen till ett tillstånd av välbehag och till en upplevelse av flöde som egentligen redan finns tillgängliga inom mig?

”The flow is right here,
utterly inseparable from what you are,
and is revealed in your unconditional commitment
to the truth of your immediate experience.”
– Matt Licata

Lästips

Yoga och andning online 

Klass
20 min

Yoga with

Yin yoga med pressur för att släppa på spänningar längs den djupaste muskelkedjan.

Klass
30 min

Yoga with

Hitta närvaro och kontakt med kroppen– låt dig inspireras av och mjukna med andetaget.

Klass
60 min

Träna with

Hitta dynamiken i ryggen – djupet från bäckenbotten och längden upp genom nackrosetten.

Klass
10 min

Yoga with

Varva ner, känn in tacksamhet för dagen som varit. Landa för att somna lugn och nöjd.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Om Titti Pauler Reenstierna

Titti Pauler Reenstierna är yogalärare, embodiment coach och fysioterapistudent och hon brinner för att påminna dig om din inbyggda förmåga att lyssna till och förstå din kropps budskap för att låta dem vägleda dig genom livet. Läs mer om Titti på hennes hemsida, på facebook eller följ henne på Instagram!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev