Du är inte här för att vara perfekt

06 maj 2018 | Av Yogobe

”Vi är inte här för att vara perfekta. Vi är här för att älska oss själva, perfekt och villkorslöst.” Yogaläraren Titti Pauler Reenstierna skriver här om yoga som ett redskap för personlig utveckling. Att det till slut handlar om att inse att vi faktiskt redan är fulländade!


Vi är redan hela och fulländade
Jag minns tillbaka på hur det kändes när jag började utöva yoga och meditation. Visst var det skönt och avstressande och underbart på ett sätt men samtidigt ökade också medvetenheten och det är inte alltid behagligt. För med den såg jag saker jag inte hade sett innan och jag blev överväldigad av tanken på hur mycket jag skulle behöva arbeta med mig själv. Så mycket sår som behövde läkas och så många inövade mönster som skulle behöva brytas. Jag längtade efter dagen då jag äntligen skulle vara en bättre version av mig själv.

Numera påminner jag mig själv om vad vi inom yogan egentligen menar när vi använder uttrycken ”personlig utveckling” och att ”arbeta med sig själv”. Enligt yogan är vi redan den bästa versionen av oss själva och det vi arbetar med är att minnas just det. Vi är redan hela och fulländade. Oberoende av hur mycket sår vi bär på eller hur många inövade mönster vi skulle gynnas av att förändra. Yoga lär oss att oavsett vad som pågår runtomkring oss eller inuti oss så är det inget fel med oss. Det finns inget att fixa. Inget att förbättra. Det vi gör med yogan som redskap är att istället väcka något som finns inom oss alla; villkorslös kärlek och oändlig medkänsla. När vi upplever hur vi kan ge detta till oss själva behöver vi inte längre leta efter det på andra ställen. Vi behöver inte längre sträva efter att förtjäna det eller få det från någon annan. Vi behöver inte förändra oss. Vi behöver bara minnas vilka vi är. Då kan vi agera i linje med de vi egentligen är.

Ge plats åt alla delar av dig själv
Jag ser inte längre fram emot den dag jag kommer vara en bättre version av mig själv (förutom de gånger jag glömmer bort allt det här och faller tillbaka i gamla hjulspår). Det jag oftare upplever att yogan gör för mig nu är att den bidrar till att öka min förmåga att vara bekväm med allt som uppstår, oavsett om det kommer utifrån eller inifrån mig själv. När jag kan ge plats åt medkänsla till alla delar av mig själv så släpper allt annat greppet om mitt beteende. När jag kan tillåta mig själv att ha alla mina ”galna” tankar och känslor, när jag omfamnar det faktum att jag är en människa med ett passionerat hjärta och ett komplicerat sinne, med en historia full av både lycka och sorg – då minskar inte min kärlek för mig själv i de stunder jag inte kan leva upp till min perfekta bild av hur jag borde vara. Det påverkar inte mitt självförtroende. När jag ökar min förmåga att ge plats åt alla delar av mig själv tillåter jag mitt sanna jag att träda fram och omfamna den del av mig som är rädd och osäker. Då kan mitt sanna jag visa mig vägen.

Det vackraste som finns är när vi människor kan förälska oss i oss själva och bli bekväma, självsäkra och trygga med vilka vi är. När du vet vem du är, vem du verkligen är, så kan inget omdöme, varken från någon annan eller från dig själv (du kanske har hört de där inre kritiska rösterna?) få dig att tro att du är något annat än det du vet att du är; fulländad, stark och älskvärd! Att förälska sig i sig själv är en otroligt vacker och samtidigt livslång process.

I de stunder jag kan fortsätta älska mig själv och omfamna allt med mig själv upplever jag en enorm inre kraft, kärlek och trygghet. Det är när vi känner trygghet och tillförlit som vi vågar ta risker i livet. Då kan vi blomma ut och minnas vilka vi är – och plötsligt öppnas dörrar vi aldrig ens kunde ana fanns…

”What is self esteem – it's the ability to see ourselves as flawed individuals and still hold ourselves in high regards. It’s anything but perfection.” – Esther Perel

Lästips

Om Titti

Det Titti vill göra som yogalärare är att påminna dig om din inbyggda förmåga att vägleda dig själv,  och att livet och dina förhållanden inte är menade att vara "perfekta". Däremot kan du använda allt som händer runtomkring dig för att bli påmind om vem du egentligen är. När du vet det har du makten att styra ditt liv precis som du vill och leva det till fullo. Läs mer om Titti på hennes hemsida, på facebook eller följ henne på Instagram!

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev