Dansa från hjärtat – oavsett ambition eller nivå

25 juli 2021 | Av Åsa Fornander

Skippa prestationstänket och känn känslan när du rör dig. Tillåtande dansklasser kan få dig att lossa greppet om oro, ängslighet och olust – och istället sätta tonen för dagen. Läs mer om att dansa online och upplev ventilen som dans kan ge dig!


Vad är rörelseglädje om inte känslan finns med?

”Everything in the universe has a rhythm, everything dances” – Maya Angelou

Dans va – vilken grej. Jag har dansat längre än vad jag kan minnas. Och oavsett om man pratar dans som konstform, uttrycksform eller träningsform så är det något alldeles speciellt som händer när vi får uppleva det.

Men samtidigt som dans är frigörande, energi-boostande och alldeles alldeles underbart, så har jag sällan stött på en värld som kan vara så ångestladdad och fylld med krav och prestation. När jag åkte till New York första gången för att ta klasser under en månad så lärde jag mig mer om att dansa från hjärtat och med uttryck än vad jag gjort på ett helt år på min utbildning på Balettakademien (där lärde jag mig dock väldigt mycket teknik).

För mig behöver det ena inte utesluta det andra.

När jag undervisar dans – oavsett om det är på gym, dansskola eller events så vill jag att mina elever och deltagare ska få möjligheten att dansa från hjärtat, oavsett nivå eller ambition. Jag vet inte hur många dans-klasser jag har stått och tittat på i träningssammanhang genom åren där ingen ser glad ut. Den här ”rörelseglädjen” det står om i alla klassbeskrivningar känns obefintlig. Alla tittar ner i golvet och gör massa steg men det finns varken själ, hjärta eller uttryck i rörelserna – som inte sällan utförs i ett väldigt högt tempo.

Tillåtande dansklasser i lägre tempo – dans för alla

När jag lade grunden för mitt danskoncept, Dance Detox Flow, så var det precis detta jag ville komma ifrån. Jag ville att även dans-entusiaster utan direkta teknikkunskaper skulle få uppleva ”dans-på-riktigt” fast utan krav på prestation. Utan prestige. En tillåtande klass i lägre tempo där känsla och uttryck får ta plats och där man hinner utforska de olika rörelsekvaliteterna – och där man hinner känna något. En ventil. En soul cleanse. En release. Ett flöde – precis som i yoga, fast det handlar om dans.

Mina sju korta dansfilmer som man kan starta dagen med (eller göra precis vilken tid på dygnet man så önskar) handlar verkligen om kravlös dans – och ingen som helst förkunskap krävs. Det enda du behöver är lite plats. Välj vilket mood du vill och sätt tonen för dagen du har framför dig. Jag är övertygad om att dans gör oss gladare, och det får oss att lossa greppet om oro, ängslighet, olust och annat som håller oss tillbaka. Dans är för alla. Ingen har rätt att säga att du inte kan eller måste vara si eller så. Du kan.

För allt i universum har en rytm – allt dansar.

Jag hoppas du vill prova på någon av mina korta dans-sessioner. Och, undrar du över något – så är du varmt välkommen att skicka ett DM på Istagram @fornandera

Hoppas vi ses. /Åsa

Lästips om dans, träning och flow

Dansa online – uttryck, energi och glädje

Ny
5 min

Träna with

Dansa igång kroppen och frigör energi och piggare vibes. Perfekt för dig som är morgontrött!

Ny
5 min

Träna with

Minska oro, olust och stress med dans för en känsla av välbehag.

Ny
5 min

Träna with

Dansa igång kroppen med varsamma och snälla rörelser. En mjukstart!

Ny
10 min

Träna with

Uttryck din femininitet genom dans. Äg din kropp och ta plats!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Åsa Fornander

Åsa Fornander är en av Sveriges mest etablerade presentatörer, med dans och yoga som inriktning. Hon har utvecklat tre egna gruppträningskoncept och brinner för kreativitet i alla dess former.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev