Träna hemma – 6 tips för att komma igång

22 juli 2020 | Av Julia Glutz

Det bästa med hemmaträning är att den alltid blir av, eller? Finns det verkligen inga undanflykter? Att få till det där passet kan ibland vara svårt. Här ger jag mina bästa tips på hur jag kickade igång motivationen att träna hemma.


Motivation till hemmaträning 

Jag tycker att det pratas mycket om hur enkelt det är att få till hemmaträning och hur tillgängligt det faktiskt är, men jag brukade känna att motivationen inte fanns. Motivationen för hemmaträningen brukade vara nere på noll och det slutade ofta med att jag gick ut och sprang istället eller gjorde allt i min makt för att lösa en barnvakt till min barn så jag kunde dra av ett pass på gymmet.

Så frågan är nu, hur kom jag igång med min egen hemmaträning?

Sex tips för att börja träna hemma 

 • Ta bort fokus från prestation. Jag fick jobba med mig själv och insåg att jag hade mycket motivationshämmande tankar. Som att ett pass på gymmet var ett kvitto på att träningen “tagit” mera eller som att pulsen och svetten efter ett löppass betydde att jag ansträngt mig mer än jag har möjlighet att göra hemma. Jag skalade av tankarna och fokuserade på mitt mål vilket är att ha kul och samtidigt röra på mig. Då blev det helt plötsligt ganska enkelt. Bort med pressen att leverera helt enkelt.
 • Hitta bra redskap. Jag köpte in det jag tyckte mig behöva och framför allt det jag tyckte var kul att använda. Nedan delar jag mina favoriter. På Yogobe Store hittar du de några av dessa hjälpmedel (du ser länkat nedan)!
  • TRX – en av mina favoriter, och den brukar jag packa ner på resan eller använda hemma.
  • Kettlebells – några lättare vikter för armar och axlar och några tyngre för ben och rygg.
  • En bra yogamatta – en yogamatta som är lätt att bära men ändå härlig att ligga på.
  • En pilatesboll – som är ganska “lagom” i storlek. Jag gillar när den är lite större så jag kan köra benindragningar, ryggresningar osv.
  • Yogablock & bolster – block och bolster var ett måste för min yoga och det använder jag ofta när jag utövar yoga eller bara stretchar framför tv:n.
 • Gör något, vad det än är. Nu gäller det att hitta ett eller flera bra program eller klasser. Det viktiga är att det är kul och att du gör något, allt räknas.
 • Träna tillsammans. En bra idé är också att bjuda över en kompis att delta. Det blir så mycket roligare tycker jag att göra det tillsammans med någon. Du kanske också kan inkludera din partner eller dina barn. När mina barn var mindre så tränade jag mycket med dem som vikt, det var en rolig upplevelse för oss alla. På sommarhalvåret är det perfekt att köra små boot camp ute i trädgården eller på uteplatsen. Se möjligheter i att träna hemma och nyttja din närmiljö.
 • Det är ok att det inte blir av ibland – var snäll mot dig själv. Igår skulle jag köra lite yoga nidra med Mona Anand, men efter att ha lagat mat, diskat, samt badat och lagt två små troll, sa kroppen god natt. Jag tänker att det var precis det min kropp behövde, så nya tag ikväll!

Mer inspiration – kom igång att träna hemma

Klasser och program online för att kicka igång hemmaträningen

Klass
15 min

Yoga with

Utmana både rörlighet och styrka i höfter, bål och axlar med lekfullhet och kraft.

Klass
20 min

Träna with

Cirkelträning med hantlar och motståndsband där hela kroppen får sig en genomkörare.

Klass
30 min

Träna with

Uthållighetsträning med fler repetitioner och tyngre övningar.

Ny
30 min

Yoga with

Ge sömnen hjälp på traven genom långsamma och avslappnande yinyogapositioner.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt att träna hemma!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev