Så här använder jag Yogobe hemma!

27 oktober 2014 | Av Peter Munteanu

Att komma igång och yoga online kan vara lite svårt när vi inte är vana. Här ger jag mina bästa tips på hur jag använder yoga online som ett verktyg för att må bra. 


Hur använder du Yogobe, är en fråga som jag ofta får från vänner och bekanta som är nyfikna på hemmaträning. De har ofta små barn hemma, jobb som innebär mycket resande eller helt enkelt har svårt att få ihop timmarna på dygnet i vårt allt jämt hektiska samhälle. Visst, det är lite av en tröskel att ta sig över att ta hjälp av ett digitalt hjälpmedel för träning men när man väl testat så inser man snabbt hur det faktiskt kan ge en hållbar träningsrutin på ens egna villkor.  Man går snabbt från ingen eller oregelbunden träning till regelbunden och kvalitativ träning, och som Magnus Ringberg brukar säga, ”Den bästa träningen är den som faktiskt blir av”.


Jag menar inte att detta är så man skall göra, men kanske kan min rutin eller sätt att förhålla mig till yogobe.com ge inspiration till dig i ditt egna utövande. Det finns liksom inget rätt eller fel. Ambitionen skall ju vara att finna sitt egna ”sätt”.

Första gången man ser en ny video kan det kännas lite främmande. Precis som alltid när man testar någonting nytt. Ju fler gånger du gör dina favoritsekvenser, desto lättare blir det, till sist kan du blunda, gå inåt och röra dig till ljudet av yogalärarens röst. Stunderna då tiden försvinner iväg och man nästan lite vemodigt inser att ens 15-30 minuter är över är helt fantastiska. Då startar jag ofta en ny sekvens beroende på vad min kropp säger att den vill ha.

Mina sätt att testa nya klasser på Yogobe

  • Jag finner en klass/sekvens som jag vill ta.

  • Första gången ser jag igenom den. Ofta sitter jag på golvet och följer klassen i tanken och i andningen (känner in den).

  • Nästa gång följer jag med i rörelserna och har ingen prestationsångest över att jag missar vissa delar, övningar, kommer fel i andningen etc., vilket är lätt när man inte kan ha 100 % koll på skärmen eller läraren framför en.
  • Nästa gång flyter allting på helt ok till en start. När jag försöker vara med på allt så kopplas prestationshjärnan in och då blir det lätt fel i harmonin mellan andning och rörelse. Då skrattar jag. Ibland pausar jag, spolar tillbaka eller börjar om. Jag tar det i min takt.

  • Gången därpå följer jag med i nästan allt. Känslan är skön, men då säger kroppen till mig att den vill stanna lite längre i en viss position. Ja, då gör jag det. Ibland får videon gå på, ibland pausar jag om jag yogar direkt via datorn och inte tv:n och SPACE-knappen på tangentbordet finns inom räckhåll.

  • Sedan tar jag klassen igen. Ofta direkt. REPLAY helt enkelt. Varför: För att gången innan kändes så himla skön och tiden bara försvann iväg. Jag unnar mig själv MER egentid med min hemmaträning. Då inser jag att jag mest följer med i rörelserna genom att lyssna. Jag vänder alltså inte huvudet mot tv:n lika ofta som senast. Precis som på en vanlig klass när man går för samma lärare om och om igen.
  • Gången efter det så kan det hända att kroppen, rörelserna, andningen och allting är i harmoni. Jag följer med i klassen PRECIS så som den undervisas. Tiden försvinner iväg i ett nafs och helt plötsligt inser jag hur jag IGEN sitter och letar efter nästa sekvens att "bygga på" med. Mina prioriteringar för min egentid är helt där dom SKALL VARA.

NJUT AV YOGOBE och berätta för oss hur det går för dig, men det viktiga är: BABY STEPS. Acceptera att det ibland tar tid, att du inte alltid kan röra dig som läraren på skärmen eller att du faktiskt inte kan kunna något före du har lärt dig. Mitt tips är att vara överens med sig själv om att det är härligt att det tar tid och att du ser din utveckling både fysiskt men också mentalt och själsligt. Att du möter dig själv på mattan är det som är viktigt. Avslutningsvis vill jag citera vår yogalärare Johanna Andersson som säger: ”It is all about showing up".

Läs & länktips

Peter Munteanu

VD & Grundare, Yogobe. För mig är yoga en livsstil, en inställning, ett förhållningssätt. Det är det verktyg som hjälper mig vidhålla en balans i de många dimensionerna av mitt liv. Investera i dig själv och ge dig själv YOGA i vardagen!

Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev