Må bäst med gympa – den inkluderande träningsformen

13 januari 2021 | Av Majja Lund

Tänk dig en helkroppspass där du får röra dig åt alla håll, i alla möjliga olika tempon. Där har du gympan i ett nötskal! Gympa innehåller många komponenter som kroppen mår bra av och är inkluderande för många olika människor. Här berättar jag mer fördelarna med gymping och om mina gympaklasser här på Yogobe. 


Från hemmagympa till VHS-band till gympa online

Jane Fonda. Susanne Lanefelt. Ikoner inom gymping, men den som har varit min stora förebild när det kommer till gympa är – min mamma! Jag började gympa med min mamma till VHS-filmer och affischer med bilder på olika övningar när jag var 6-7 år. Vi la ut liggunderlag (det var ju inte så att vi hade träningsmattor eller yogamattor ) och så gympade vi i hemma i vardagsrummet och jag minns att jag tyckte att det var superkul att få hänga med henne på det där. Ibland gjorde mamma inte alls som instruktören sa att vi skulle göra, jag sa “så här ska vi ju göra nu” och hon sa “ja men det var inte skönt för min rygg så jag gör så här istället” och det gjorde att jag fick perspektivet av att gympa är väldigt tillåtande och det är någonting jag förmedlar i mina gympaklasser på Yogobe. 

Jag har inte instruerat gympa innan egentligen, nu när jag tänker efter, men däremot har jag instruerat aerobics, dans, funktionell träning och styrketräning. Och någonstans är ju gympa som den tillgängliga varianten av alla dessa träningsformer, som erbjuder helkroppspass där man får röra sig åt alla håll, i alla möjliga olika tempon. Gympa är verkligen all inclusive och det är också inkluderande för många olika människor.


Gympa ger kroppen många komponenter för välmående

Ur mitt perspektiv som fysioterapeut tänker jag att det är den formen av rörelse de flesta människorna behöver. Många har en ganska stillasittande vardag och då kan det vara så att man vill gå ut och springa för att man tycker att det är härligt och att man får rensa huvudet. Men om man tittar till vad kroppen behöver, den vill ju röra på sig på så många olika sätt som möjligt, så är gympa en mer varierad träningsform. Du får röra dig på alla möjliga olika sätt. Du tränar styrka, puls och rörlighet. Så många komponenter som kroppen mår bra av. Du kanske inte blir bäst på något, du blir inte snabbast eller starkast men du kanske mår bäst och får känna rörelseglädje i kroppen!

Fördelarna med gympa

  • Rörelseglädjen. Mina gympingklasser på Yogobe är 9-, 20-, och 50 minuter långa. Rörelseglädjen får du med dig i alla passen, oavsett längd. Du får känna energi i kroppen, röra dig till musik och min förhoppning är att du får känna dig närvarande, att du ÄR just I kroppen.
  • Kombinationen av styrka, puls och rörlighet. De är tre viktiga byggstenar som vi vet att vi behöver för att må bra i kroppen. När vi får med allihop i ett pass så känns kroppen bra när vi är klara.
  • De fysiologiska effekterna av att vi tränar nervsystemet. Dels att det ingår balansmoment, dels att det ingår koordinationsmoment – det är jätteviktigt att träna på att försöka få kroppen att göra det vi ser utföras framför oss. Och sen kroppskännedomseffekten – att förstå vart man har sin kropp i rummet.

Gör din grej och ha kul!

I mina gympaklasser på Yogobe jobbar vi med hela kroppen. Du behöver inte alls göra som vi gör om du känner att du behöver göra på ett annat sätt. Ha kul med det! Gör din grej av det. Gör det. Gör det du kan. Våga testa, prova. Ibland är man ju trött och känner att man inte orkar någonting. Prova ändå att göra en av de här filmerna och börja hänga på, för ibland så väcker det så mycket energi som finns där.

Läs mer om träning och rörelseglädje

Videotips – gympa med Majja Lund

Ny
15 min

Träna with

Ett kortare pulshöjande gympapass, med härlig eftersmak av energi.

Ny
45 min

Träna with

Gympa på dina villkor – en härlig mix av, dans, gympa och funktionella styrkeövningar.

Klass
10 min

Träna with

Morgongympa som väcker kroppen och fyller på med energi.

Klass
20 min

Träna with

En gympaklass som är perfekt för lunchpausen - fylld med rörelseglädje för mer energi!

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Majja Lund

Majja är en energisk och rörelseglad fysioterapeut och yogalärare som sprider glädje kring träning genom yoga, dans och mycket mer. Hon anordnar i träningsevent, är instruktör på träningsresor och håller i workshops och yogalärarutbildningar tillsammans med Veronica Jäderlund i EverydayYogaSchool.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev