Min intention: Närvaro för hela året – Del 1

03 januari 2016 | Av Johanna Andersson

Välkommen till fyra veckor med fokus på att skapa närvaro på mattan! Kärnan i denna närvaro är en daglig vana, att praktisera lite varje dag, även om det bara är under fem andetag. Jag har fått äran att vägleda DIG, ja just DIG. Oavsett om du är ny till eller sedan tidigare väl bevandrad inom yogans värld. Ett uppdrag som jag tar på stort allvar. Vi har under denna period inte tid för allt det där andra, ni vet, det där mer kommersiella och utåt sett mer attraktiva, “roligare”. Vi har viktigare saker för oss. Right? Det kommer krävas en del men det kommer vara värt det. Är du med? Då kör vi!


Introduktion

Jag är Johanna. Jag började yoga när jag var tonåring för att jag redan då hade en hög prestationspersonlighet och kanske någonstans kände jag intuitivt att detta kommer inte hålla. Min andra intuitiva handling var att börja dela med mig av yogan. Det kändes så naturligt och oforcerat att jag bara följde med. Av någon anledning älskar jag att resa och då blev det en naturlig kombination att resa med yogan i syfte. Jag har nästintill rest jorden runt och praktiserat/studerat yoga. Varje resa skalar av ett nytt lager, förenklar, förklarar, förtydligar. Jag älskar det med yogan, sättet man avancerar är att förenkla och söka tillståndet av att vara nybörjare igen. En sådan kontrast till allt annat i livet där vi eftersträvar att bygga på, bygga ut, addera och samla på oss. Det finns en lätthet och renhet i yogan, less is more. Det är skönt. Varför skriver jag detta? Kanske för att motivera dig såhär i början att inte tänka så mycket utan bara haka på. Häng med mig i några veckor för att sedan kanske BEYOGA365 tillsammans med mig och Yogobe genom året. Tänk inte så mycket, krångla inte till det. Är du “nybörjare”, fantastiskt! Är du “van”, så kanske det kommer krävas lite mer, allt är relativt men jag kan lova dig att det kommer vara värt det!

Den yoga som jag inspirerar till och sprider har jag valt att kalla Global Yoga. Jag fick på min resa inifrån och ut med yoga som person, yogini och lärare många frågor kring vad för yogastil jag utövar och inspirerar till och som svar sa jag helt enkelt: “Det är Global Yoga”. All yoga är Global Yoga ;) Enkelt och självklart för mig. Global Yoga utvecklas med dem som praktiserar den – du och jag. Det är vår yoga!

Du kanske har hört talas om att yoga betyder union. Union mellan kropp och själ. Men även den större bilden, union oss människor emellan, alla levande varelser, planeten (en lista som kan göras lång, som kan vara en skrivelse för en annan gång. Många av oss har svårt att prioritera oss själva. Vi ställer upp för andra men finns inte där djupt inne i vårt eget hjärta gentemot oss själva när det behövs lite extra ödmjukhet. Där tänker jag att vi börjar. Att vi lovar oss själva och varandra det denna månad i BEYOGA365.

Månaden kommer att bestå av 4 veckor med följande delteman:
Jag kommer guida dig här i bloggen och i BEYOGA365 på Facebook med inspirerande läsning, pepp och videotips på Yogobe.

Vecka 1 (av 4) - Närvaro i en solhälsning

Hoppas du landat skönt på mattan idag, eller så kanske detta inlägg kan inspirera och utmana dig att flöda igenom några solhälsningar innan dagens slut! Låt mig här förklara varför du skall utöva solhälsningar i sju dagar solhälsningar tillsammans med mig:

Solhälsningen utfördes traditionellt i gryningen vid floden Ganges av heliga män (sadhus). De stod vända mot öst och därför kallas kroppens framsida den östra sidan (purvotta på sanskrit). Solhälsningar har använts i årtusenden och en känd poet i Indien hade solhälsningen som favorit och ansåg att man måste ha en stark kropp för att uppnå en högre spirituell närvaro.

Varför solhälsning?
Det riktigt fina med solhälsningen är att den kan göras långsamt och då får effekter som ökat lugn, sänkt puls/blodtryck och en mer meditativ upplevelse. Solhälsningen kan också praktiseras i ett högre tempo och ger då effekter som är likvärdiga med fysisk aktivitet. Dessa är mer stimulerande.

Det är upplyftande och stimulerande att börja sin dag med några rundor av solhälsningar tycker jag. Några minuter räcker för att bli genomvarm.

Veckans uppmaning

Denna vecka vill jag att du testar att praktisera solhälsningen både i ett högre tempo (tex. kortare andetag, ett andetag en rörelse, till musik), samt ett långsammare tempo (tex. djupa andetag, kanske flera andetag per position och utan musik). Målet är att yoga lite varje dag, oavsett om det är 5 andetag eller flera timmar, du bestämmer. Om du är ny till yoga får du gärna börja med att bryta ner solhälsningen om det passar dig bättre och lär dig olika delar av den via Yogobes teknikvideos som jag rekommenderar nedan.

Var inkännande! Vad behöver DU för att balansera dig idag/denna vecka? Sträva mot balans och hållbarhet! - Berätta för mig hur det går för dig och hur du och din kropp upplever detta möte på mattan.

För mer inspiration under månaden, följ mig på Instagram, @yogajohanna, och lägga gärna upp egna bilder, glöm inte tagga bilderna; #YOGOBE #BEYOGA365. 
 

Videorekommendationer

Solhälsningar:

Teknikvideos - solhälsningar från grunden:
Lär dig de olika positionerna i en solhälsning från grunden. En god teknik är viktig för att skydda kroppen och förebygga skador samt få ut så mycket som möjligt av varje position. 

Lästips

Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Johanna Andersson som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.

Johanna Hector

Med en gedigen bakgrund inom rörelse skapar Johanna klasser och koncept från sin bas i yoga, pilates, dans, funktionell träning och meditation.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev