Mage & bäcken – Del 1

02 mars 2015 | Av Maria Ekman

Buk- och bäckenbottenmuskulaturen – en gravid kvinnas bästa vän! Välkommen till ett nytt inspirationstema i YOGAMOM365 där vi fokuserar på bäcken och mage. Dessa är kanske de mest centrala delarna när vi utövar yoga, både fysiskt och mentalt.


Månaden kommer att bestå av fyra veckor på följande delteman:
Vi kommer att guida dig via Yogobe.com och i YOGAMOM365 på Facebook med inspirerande läsning, övningar samt videotips på Yogobe.

Vecka 1: Mage & bäcken – Centrala delar när vi utövar yoga (detta inlägg med Maria Ekman)
Vecka 2: Hur man kan träna mage och bäcken under graviditeten? (Jennie Liljefors)
Vecka 3: Spurta in i mål? (Camilla Oldberg)
Vecka 4: Bäcken och mage för mammor mitt i livet! (Linda Erlandsson)

Vecka 1 (av 4) – Bäcken & mage - centrala delarna när vi utövar yoga
Bäcken och mage, de mest centrala delarna när vi utövar yoga, både fysiskt och mentalt. Våra två nedre lås sitter där, det är svårt att gör någon fysisk yogaposition utan att involvera rot och mage. För att bli riktigt stark och stabil i området kring bäcken och mage är det övningar som verkar 360 grader kring bas och kärna som ger bäst resultat. När de områdena är ur balans blir det ofta svårt att känna sig helt hemma i kroppen. Mentalt kan det vara skönt och stärkande att grunda sig genom att rikta sin energi mot de områdena, kärnan, magen roten. Jag minns speciellt att det tog lång tid innan jag kände mig helt tillbaka i mig själv och i min kropp efter två täta graviditeter med bara ett år mellan mina två barn. Känslan av att vara lite ”lost” och ogrundad.

Nu tänker jag att nyckeln låg just kring bäcken- och magområdena, det är min reflektion så här med lite distans och en hel del yoga utövande i kroppen. Vid den tiden hade jag inte riktigt någon regelbundenhet i mitt yogautövande, vilket gör stor skillnad när man hittar flow för utövandet. Även idag, under perioder när jag inte har tid att reflektera inåt, när allt snurrar på och det går fort, då tänker jag att det är någon form av glöd eller grund där inne, som att likna med ett eget litet rum som jag kan hämta stabilitet och kraft ur. Skillnaden är att jag idag har lärt mig att känna in mig själv, i vilket tillstånd jag befinner mig i just nu, och vad jag behöver för typ av riktning eller träning.

Rotchakrat och Magchakrat
Jag tänker att det är en god sak att lära sig att ha koll på kroppens växlingar och energier, att veta om när du är cool och när du är ”splitvision” och när du behöver zooma dig lite för att komma tillbaks till ett tillstånd av grundning. Ur ett yogafilosofiskt perspektiv är dessa områden Rotchakrat och Magchakrat, vi kan också kalla det för en stark kärna, core eller mittpunkt i kroppen. Att vara fysiskt stark där genererar även en styrka mentalt, för du bygger upp förmågan att hitta vart det där rummet för kraft sitter någonstans, du blir stark i flera lager och kan lättare ta emot livet som det är.

Jag känner mig som bäst i ett tillstånd av stabilitet, då har jag kontakt med rot, bäcken och mage. För mig är det där känslan sitter av gott eller mindre gott tillstånd. Ibland räcker det med att lägga händerna på magen och växla djupandning med aktivitet, ibland behövs fysisk rörelse, ibland är det att äta något som bidrar till bättre matsmältning.

Helhetsknep
Här får du mina helhetsknep för att komma tillbaka till eller förbättra en känsla av grund och ro i kroppen kopplat till bäcken och mage!

1. Zoomning – Mini meditation: Lägg händerna med hela handflatorna mot magens nedre del, känn värmen, fingrarna pekar nedåt mot roten och tummarnas toppar möts vid naveln. Händerna formar en triangel, andas djupt in till händerna i triangeln, andas ner magen, ner mot roten. Håll på tills du känner ro! Kan göras stående, sittande och liggande, precis vart som helst, i kön på ICA, toaletten på jobbet, tunnelbanan.
2. Ät: Ingefära, gurkmeja och magnesium, äppecidervinägerkapslar, det gynnar matsmältningen!
3. Lyssna på: Dov trummusik
4. Fysiska rörelser: Plankor, rak, sidan, planka med twist, stående berget, olika krigare, rulla i höfterna.

Videorekommendationer

Här rekommenderar jag även några sköna sekvenser som förhoppningsvis kan inspirera och stärka dig. Kom ihåg att utgå från din kropp och dagsform!

Stort lycka till <3

Lästips

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I communityn YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året kan du ta del av teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Maria Ekman

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev