Yoga och l%c3%b6pning yogobe blog

Yoga för löpare

02 april 2019 | Av Monika Björn

I slutet av 90-talet, efter ett decennium av konditionsträning– var min kondition grym, men min rörlighet obefintlig. Yogan gjorde mig rörligare och blev ett sätt att återhämta sig mellan tuffa pass och långa resor i jobbet. Här tipsar jag om hur yogan kan göra dig till en bättre löpare, vare sig du är en ”nöjeslöpare” eller siktar på att tävla och bli snabbast!


Hjälp ditt hjärta

När jag sökte upp min första yogalärare under slutet av 90-talet var det efter ett decennium av enbart konditionsträning. Jag sprang, paddlade, cyklade vägcykel och mountainbike samt jobbade med spinning. Min kondition var grym, mitt hjärta var starkt, men min rörlighet var... obefintlig. Jag kunde känna hur min kropp längtade efter att bli mer flexibel, mindre stel och mer rörlig. Yogan blev ett sätt att återhämta sig mellan tuffa pass, långa resor och obekväma hotellsängar.

Jag märkte snart att min utökade rörlighet gjorde det möjligt för mig att sitta längre stunder på cykeln och springa längre sträckor utan att få ont, bli trött, ihopsjunken eller stel.

Yogan har ALLT. Nästan. För ett större och starkare hjärta samt bättre syreupptagningsförmåga krävs det någon typ av konditionsträning. Vare sig du är en ”nöjeslöpare” eller siktar på att tävla och bli snabbast, kan yoga vara ett verktyg och hjälpa dig att:

  • Sträcka ut stela muskler
  • Jämna ut obalanser mellan olika områden i kroppen
  • Öka möjligheterna till ett mer effektivt löpsteg
  • Ge dig en mer upprätt löphållning
  • Minska risken att du ”faller igenom” i höften

Yoga passar både innan och efter ett löppass
Det härliga med yogan är att den kan utföras både före och efter löppasset med olika effekt. Före som en dynamisk uppvärmning och efter som ett sätt att motverka stumma ben inför nästa löppass. Under de första åren jag yogade var det som om jag höll isär min yoga och min övriga träning – mycket på grund av en inre bild om att en yogasession behövde vara 60 minuter eller mer för ”att räknas”. Vilken löjlig idé! Prova att göra några solhälsingar inför nästa löprunda och känn om det ger dig någon effekt. Antalet minuter av yoga efter löppasset kan helt och hållet styras av tillgänglig tid för dagen. Fem minuter är bättre än ingenting!

Yogavideor för dig som springer

Klass
15 min

Yoga with

Yoga for athletes: Kort dynamisk uppvärmningssekvens för löpare.

Klass
15 min

Yoga with

Yoga for athletes: Enkel och effektiv nedvarvning efter löpning och cykling.

Klass
20 min

Yoga with

Sträcker ut och låter dig varva ner, perfekt avrundning på löppasset.

Föreläsning
10 min

Träna with

3D-träning: Bryt ner ditt löpsteg och få förståelse för hur kroppens delar samarbetar.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Monika webb se

Monika Björn

Monika har jobbat i träningsbranschen både nationellt och internationellt i snart 20 år – som instruktör, entreprenör, konceptutvecklare, motivatör, utbildare, inspiratör, coach, mentor och personlig tränare.

Läs mer Chevron blue
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev