Yin is in!

06 december 2016 | Av Yogobe

”Yinyoga är den mjuka vishetens väg till vårt sårbara hjärtas skönhet”. Så vackert beskriver yogaläraren Surya yinyoga. Här berättar han hur yinyoga kan hjälpa oss nå vårt inre, såväl på ett fysiskt som ett mentalt och psykologiskt plan.


Att tillåta sig att röra vid sin egen skörhet

Det var andra dagen på lärarutbildningen i yinyoga och i en paus gick jag fram till läraren Biff Mithoefer:

– The pain, the Pain!? frågade jag med glimten i ögat. What should I do with the pain? 
Han log ödmjukt och svarade:
– I don’t know what you should do with your pain.
Det är kanske ett av de bästa svaren (icke-svaren) jag fått.

Yinyoga kan ibland vara både smärtsam och utmanande efter några minuter i samma ställning. Vi kan uppleva en ”smärta” som inte är skadlig, men som trots sin dova odefinierbarhet, ändå är högst påtaglig. Om vi lägger till sinnets ibland flackande orolighet, så är det inte alltid vare sig lätt eller bekvämt att stanna kvar en längre tid i yinyogans positioner. Jag tror inte att jag är ensam om denna upplevelse.  

Samtidigt växer yinyoga i popularitet. Eller för att uttrycka det med Bernie Clark’s ord: ”Yin is in!” 

När vi kommer ur en yinyogaposition som vi befunnit oss i några minuter kan vi uppleva en skörhet. Det är just denna känsla av skörhet som vi vill åt. Det betyder att vi har kommit åt kroppens fascia, som ibland även benämns bindväv. Det slår mig att det finns en poetisk skönhet i detta. Det är när jag accepterar och tillåter mig att röra vid min egen skörhet på ett påtagligt sätt i både kroppen och sinnet, som jag kan möta mig själv och växa. Samtidigt stärks och aktiveras kroppens fascia och dess rörlighet ökar.

”The practise of yinyoga is acceptance but the heart of yinyoga is compassion.”

Med yinyoga hittar jag in i hjärtat
För mig har det alltid varit en stor hjälp att ha en filosofisk förståelseram för det jag gör på yogamattan. Det hjälper mig att tänka att det jag gör handlar om att öva acceptans och medkänsla snarare än att enbart ”stretcha”.  

Ibland har jag saknat ”hjärtat” i yogafilosofin. Vi disciplinerar ömt kroppen som ibland är lite ”dull”, stillar vårt sinne som ofta är spretigt och oroligt, för att själen, som alltid är lysande och perfekt, tydligare skall kunna lysa igenom. Ok, jag köper det, men vart tog hjärtat vägen? 

I yinyoga så hittar jag hjärtat igen! ”The heart of yinyoga is compassion!” 

När jag nu går min andra yinyogalärarutbildning så fick vi frågan av vår lärare Sofie Ringsten: ”Vad är yinyoga?”

Efter en del funderande bubblade svaret upp till ytan inom mig:   
”Yinyoga är den mjuka vishetens väg till vårt sårbara hjärtas skönhet.”

Jag önskar dig allt det goda som livet har att erbjuda, 

Med värme, 
Surya

Mer yinläsning


Om Surya 

Surya är grundare av Nordiska Yogalärarförbundet och driver yogastudion Huddinges hjärta.
På somrarna har han yogaretreat på Kreta tillsammans med Maria Rommel, läs mer och boka din plats här!

Sköna yinsekvenser online

Klass
15 min

Yoga with

Global Yoga Yin: Kort sekvens som passar bra när du inte har så mycket tid men vill hinna med lite yinyoga, med Johanna Andersson.

Klass
30 min

Yoga with

En skön yinyogasekvens för att slappna av i kropp och sinne med Josefine Bengtsson. Perfekt innan sängdags.

Klass
45 min

Yoga with

Landa, hitta fokus och släpp spänningar och slappna av i ländryggen med Ulrica Norberg.

Klass
60 min

Yoga with

Embodied Yin: Release and relax and move focus from the mind into the body, with Satu Tuomela.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev