Att älska rörelse

28 augusti 2019 | Av Linus Johansson

Hur kan vi upptäcka och utveckla vår rörelsepotential på ett lekfullt sätt? Jag vill uppmuntra till  mer rörelseglädje och mindre tvång när det kommer till träning och vardag. 


Kroppen som lekplats

Många menar att deras kropp är deras tempel. För mig är min kropp en lekplats. Anledningen är enkel. Ett tempel är byggt för någon annan att beskåda, bedöma och prata om. En lekplats är till för att ta del av, finnas i och njuta av. Men det främsta med en lekplats är att ju fler som är där desto roligare blir det.

För mig är SOMA MOVE min lekplats. Mitt utrymme att utforska, upptäcka och utveckla min rörelsepotential. Ingenting har givit mig så mycket de senaste åren som den rörelseformen har. Självklart är jag jävig i frågan då jag, tillsammans med Cecilia Gustafsson har skapat SOMA MOVE. Samtidigt är det också en självklarhet, hur kan jag inte stå bakom och framhäva min kärlek till den rörelseformen om den inte är sprungen ur just det, kärleken till rörelse.

Jag menar inte att alla ska älska SOMA MOVE, vad jag menar är att alla borde älska rörelse, i den form de själva vill. Det jag upplever och har sett runt omkring mig i många år är att det saknas kärlek, både till rörelse men också till den egna kroppen. Det jag ser är tvång, måsten och hat. Jag blir ledsen när jag förstår att en person lever i den situationen men jag blir också ännu mer ledsen när jag inser att det är samhället som har placerat oss där. Det är lätt att skylla på samhället och ställa det som syndabocken. Men vem är samhället? Det är ju vi! Vi är samhället, med andra ord besitter vi makten att ändra på den här situationen.

Bygg en lekplats snarare än ett tempel

Jag predikar kärlek till rörelse varje dag, i min klinik där jag möter mina klienter, på de utbildningar och workshops jag tar del av och i de forum där jag finns online. Jag är en av många kollegor som står längst fram på barrikaden och slåss för att varje person ska förstå hur lätt, upplyftande och välgörande det är att riva idén om ett tempel och bygga en lekplats istället. Något som är så mycket enklare än man tror, bara man vågar.

Det jag skrivit om i mina två tidigare blogginlägg, Våga vara lyckosam och Andas i harmoni, är två av de hörnstenar jag arbetar med för att åstadkomma precis detta. För mig är grunden till världens mest fantastiska lekplats att uppleva sig lyckosam i sin rörelse och låta andetaget vara din guide och mentor i varje rörelse.

Min fråga till dig är enkel: Vågar du riva ditt tempel och bygga en lekplats?

Lästips

Videotips

Introduktion
5 min

Träna with

Förstå grunden för koncepten SOMA MOVE och SOMA MIND.

Klass
30 min

Träna with

SOMA MOVE: Ett något enklare flöde där du får möjlighet att utforska elegans och god hållning.

Klass
30 min

Träna with

SOMA MOVE: En något mer utmanande klass med fokus på balans, flexibilitet och styrka, med Cecilia Gustafsson.

Klass
30 min

Träna with

SOMA MOVE: Skapa värme och energi via detta mer utmanande flöde.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova 14 dagar gratis, utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Linus Johansson

Linus är fysioterapeuten som arbetar som inspiratör, utbildare och författare. Tillsammans med Cecilia Gustafsson sprider han träningsglädje genom SOMA MOVE.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev