Längtan efter lugn...

25 juni 2017 | Av Anna Fannberg

Lugn… Det är väl vad många av oss längtar efter? Ett lugn och en ro. Speciellt nu när juni för många har kantats av studentfiranden, skolavslutningar, sommarfester med jobbet och allt man ska hinna med innan man ska gå på semester och äntligen det där lugnet. Så hur hittar man då lugnet?För mig är lugnet ofta kopplat till speciella platser. Som mammas och pappas sommarstuga i Norrland. Alltid när jag kommer dit känns det som om jag kommer hem i själen. Då får jag lugnet. Att på morgonen få gå ut med yogamattan på bryggan, allt är tyst och stilla, ingen annan har vaknat. Jo, förresten, min mamma sitter nog på verandan med sin första kopp kaffe – hon är ju ändå norrlänning! Men hon brukar smyga ut tyst och sätta sig där och titta när jag yogar och jag kan känna hennes närvaro som en mjuk filt om mig. Där och då är allt i balans och harmoni. Allt är lugnt och min kropp är som skönast och mina tankar som lugnast. Det är bara jag, min kropp och mitt andetag…

Men där är jag inte just nu. Nu sitter jag med en lång lista över saker som jag ska göra idag, innan jag hämtar barn på skola och dagis för att hinna träffa dom några timmar innan jag ska iväg och hålla kvällens pass. Jag kommer hem efter att dom har somnat och pussar på deras pannor. Just nu får jag inget lugn, då måste jag skapa lugn. Jag arbetar med listor i telefonen som jag tar bort sakerna vartefter jag betar av dom, det skapar ett lugn, även om jag måste hålla med en kompis som sa att det är skönare när man skriver på papper och stryker över det man gjort. Då ser man vad man verkligen har gjort under dagen. När man raderar i telefonen så blir det liksom ingen synlig effekt mer än att listan minskas… och fylls på lika snabbt igen av andra saker som måste göras!

Hur skapar man ett lugn? Hur gör du? Vad är lugn för dig? Jag brukar tänka på min andning när jag behöver skapa mitt lugn. Ofta sluter jag också ögonen en stund, fast aldrig när jag kör bil. Jag har märkt att det inte funkar så bra i samband med bilkörning. Då håller jag mig bara till att fokusera på andningen. Jag tycker det är skönt att känna bröstkorgens rörelse, känna att det får ta tid att fylla lungorna och att tömma dom. Känna axlarna sjunka ner, käken bli avspänd och rynkan mellan ögonbrynen slätas ut… eller, nåja, bli lite mindre i alla fall…

Och det bästa av allt är att Andetaget ju alltid finns med mig! Jag behöver ingen telefon, dator, spelare av något slag, utan det handlar ju bara om att stanna upp en stund och andas…

Lästips

Föreläsning
10 min

Andas with

Andning vid yoga: Hur & varför använder vi oss av vår andning vid yoga?

Tekniktips
5 min

Andas with

Långa djupa andetag - Teknik för det grundläggande andetaget som motverkar stress.

Klass
5 min

Andas with

Barnyoga - Hitta lugn, kraft och styrka.

Klass
45 min

Yoga with

Lugn och skön yin med djupare stretch för kroppen

 

 

Anna Fannberg

Anna driver en yogastudio i Åkersberga och har utbildning inom flera yogastilar som Poweryoga, Hathayoga, Pre-, och postnatal yoga, barnyoga samt Yinyoga.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev