Kom igång med kallbad

22 november 2020 | Av Bianca Barck

"Nää, det där är inget för mig. Jag är så frusen." Men hah, jag var också det! Och nu är jag nästan beroende av att bada kallt. Det ger en så otroligt skön kick, och ett lugn inuti. Dessutom känns det som att jag klarar vintern bättre nu. Häng med och testa, här får du tips på hur du kommer igång med kalla bad!


Kallbad – vinterns bästa energihöjare? 

Grått, blåsigt hav framför mig. Hur tänkte jag? Det är två grader i luften och jag tänkte tydligen bada lite här. Vinden tar i och det viner i träden. Det är nästan vinter nu och pulsen stiger. 

Jag står och dividerar med mig själv en stund. Vet att jag kommer att gå i havet för jag har bestämt mig för det. Måste bara komma i rätt mood först. Ett jädrar-anamma-mood. Så: jag tänker på känslan efteråt, den ilande känslan av liv, och så tar jag några djupa andetag. Sen: skorna av, kläderna av, baddräkten är redan på där under. Ullsockorna får sitta kvar för de hjälper fötterna när jag går i. Står med baddräkt, sockor och mössa på i 2 grader Celsius. Galet? Japp. Kanske det är en av orsakerna till att jag gillar det också…

Sugen på övningar som du kan göra för att förbereda dig på kalla bad, eller i vattnet? Kolla in denna playlist: Övningar vid kallbad

Det gäller att stanna kvar genom den första primal-reaktionen: att dra därifrån. Andas lugna andetag, in genom näsan, ut genom nästan. Stanna kvar i det tills känslan går över, stanna gärna lite till, sen kan du gå upp. Då får du med dig de fina effekterna…

LIVET! Livet strömmar igenom mig, hjärtat pumpar, blodet åker runt i kroppen och jag blir uppvärmd nästan direkt. Kan till och med vara långsam med påklädningen för kroppen har satt igång sig själv.

Tips för att komma igång med kalla bad

  • Skaffa en badkompis. Bestämt träff med en kompis eller granne. Om ingen är intresserad: testa att dra ihop en fb-grupp i ditt område – så får du nya bekantskaper på köpet. Eller tvinga valfri familjemedlem att i alla fall följa med som peppande publik!  Oavsett om någon vill bada eller ej är det viktigt att du inte är själv när du badar.
  • Något att stå på: För att i lugn och ro kunna byta om utan att fötterna blir kalla av marken, ha gärna med en liten handduk att stå på. När det är riktigt kallt kan det vara skönt att stå på exempelvis ett sittunderlag. Vid snö rekommenderas dock ett i ull, eller ett i skumgummi med handduk under, för att undvika att vurpa när det glider iväg på snön.
  • Bada i strumpor & vantar: Ofta är det fötter och händer som först kräver att du avbryter badet. Genom att ha på dig neoprenstrumpor, alternativt tunna ullsockor eller badskor på fötterna när du badar, klarar du dels att vara i längre, dels behöver det inte ta flera timmar innan fötterna tinat. Även neoprenvantar är toppen om du vill doppa händerna, annars funkar vanliga vantar. Det gör hela skillnaden! Och du slipper förfrysning innan du doppat dig. :)
  • Ska du ha badkläder på: Byt om innan du går hemifrån, så du slipper traggla med det i kylan.
  • Fokusera på din andning. Lugna, djupa andetag hjälper dig att möta kylan när du går i och att hitta lugnet och styrkan att stanna kvar en stund i vattnet. Det är lätt värt det.
  • Ta med en termos varm dryck: Skadar ju inte att mysa med nåt varmt och gott efteråt.

Energi av kallbad

För mig har kalla bad gjort vintern så mycket mer värd. Förra året var det inte ens vitt runt Stockholm där jag bor. Ingen is. Inget vitt och ljust och piggt. Men de kalla baden gav mig energi. De gör mig lugn och pigg samtidigt. Trycker på alla bra knappar, sätter igång alla bra system. Jag kan inte tänka, inte oroa mig, inte vara något eller tänka någonting, bara andas igenom och känna vattnet och livet. Närvaro delux. Rushen i kroppen efteråt är dessutom obetalbar.

Playlist – Övningar vid kallbad

Lästips: lär dig mer om kalla bad

Videotips med andningsövningar online

video.flavor.talks
5 min

Grow with

En kort introduktion om kalla bad – vad innebär det att bada kallt?

Klass
3 min

Andas with

En effektiv andningsövning som förbereder kropp och sinne för kallbadet.

Workshop
20 min

Andas with

Andetaget är källan till ditt lugn men också till din kraft – öka trycket och lyft dig när du behöver det.

Klass
5 min

Andas with

Andningsövning för att höja energin och lugna sinnet.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid, klicka här och kom igång direkt!

Bianca Barck

Bianca jobbar som frilansskribent, bokstavsillustratör och redaktör. Hon har också skrivit diktsamlingen "Det klarnar opp". För henne är natur och yoga som universalhjälp – för lugnare, starkare och snällare dagar.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev