Journaling för morgon eller kväll – sätt en intention & reflektera

07 augusti 2022 | Av Inna Smirnoff Mannert

Står det ibland still när du tar fram ditt anteckningsblock och ska skriva om dagen som kommer eller har varit? Locka fram barnet i dig och börja skriva innan du ens har hunnit tänka – kanske leder dig orden på spännande banor. Här får du också tips på vad du kan skriva om.


Personligt växande genom att plocka fram det inre barnet

Jag minns mig själv när jag var yngre, någonstans långt bort men ändå så nära i barndomen. Det är väldigt tydligt för mig nu som vuxen, även om jag inte hade denna vetskap då: Att om jag hade svårt att förstå mig på något – var jag passade in eller hur jag skulle förhålla mig till något – så pratade jag med mig själv och helt enkelt resonerade kring saken. Jag hade trygga vuxna i min närhet att prata med om jag så ville, men när jag pratade med mig själv behövde jag inte först komma på vad det var jag ville säga egentligen – jag bara sa det. Det var en ventil för helt fritt uttryck. Detta var självklart inte någonting jag gjorde med samma medvetenhet som jag idag skulle ta upp mitt skrivblock och en penna med, det kom sig bara helt naturligt, som det mesta gör i barndomen, men tyvärr glöms bort i vuxenlivet.

Om du känner igen dig i det jag beskriver, eller kanske påminner det dig om ett annat uttryckssätt som du hade när du var yngre – prova att ta fram det igen för att mana fram det naturliga uttryckssättet i dig själv. Det vi älskade när vi var små kan frigöra oss som vuxna.

Vill du få stöd i ditt inre utforskande? På Yogobe erbjuder hittar du föreläsningar, yoga, meditation och journaling på temat i vår playlist Reflektera & Ta dig på en inre resa.

Några tips på vad du kan skriva om för reflektion

Om du skriver på morgonen så kan du:

  • Börja med att ösa ur dig precis allt som försiggår i din hjärna – töm dig själv på alla tankar, oro och funderingar. Som stöd kan du sätta en timer på till exempel fem minuter och få ur dig så mycket som du hinner under den tiden.
  • Välja ett ord som känns viktigt för dagen (som du vill minnas och bära med dig som ett stöd) – reflektera kring ordet och packa upp det genom dina reflektioner för att förstå vad som är kärnan i det du önskar bjuda in.
  • Sätta en intention för din dag eller din vecka – skriv ned vad du önskar uppleva och bjuda in under dagen/veckan som kommer (obs – det här är inte din att-göra-lista!). Var specifik och ingående – det är såhär du stöttar dig själv i att förstå dig själv bättre.

Om du skriver på kvällen så kan du:

  • Lista allt som hänt under dagen som berört dig och några reflektioner kring varje händelse som ett sätt att smälta dina upplevelser.
  • Lista allt du är tacksam för efter dagen som har varit, allt från stort till smått, vardagligt till djupt.
  • Skriva ned det du är stolt över med dig själv efter dagen som har varit.

För fler tips samt beskrivning av journaling och hur du kan använda det för självreflektion, se mitt tidigare inlägg Så kan du använda journaling för självutveckling.

Läs mer om självutforskande, intention och reflektion

Övningar & klasser online för personlig utveckling

Ny
5 min

Yoga with

Skriv, rör dig och meditera för mer närvaro i vardagen.

Ny
30 min

Yoga with

Kom bortom tankarna i huvudet och upptäck din innersta längtan.

Ny
30 min

Yoga with

Ta en paus när mycket tankar och funderingar snurrar.

Ny
45 min

Yoga with

Ta dig genom dina vardagliga hinder istället för att skjuta dem framför dig.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – klicka här och kom igång direkt!

Inna Smirnoff Mannert

Med sin starka intuition och förankring guidar Inna både grupper och individer genom djupgående inre resor. Hon håller en grundad, feminin energi som stöttar dig på din väg att titta och känna inåt och finna din egen inre guide.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev