Så hjälper du din stressmage

11 december 2019 | Av Julia Glutz

Kläder som sitter för hårt runt den enormt svullna magen, som konstant gör ont. Känns det igen? Vi är många som lider av problem med våra magar. Här berättar jag om mina egna erfarenheter och ger tips runt så kallad stressmage.


Ballongmage och stress

Min mage var som en ballong, det kändes som om den kunde explodera när som helst. Kläderna satt tighta och jag såg gravid ut. Varje gång jag åt gjorde magen uppror och det spelade ingen roll vad jag stoppade i mig, smärtan var alltid med mig.

Jag hamnade tillslut på sjukhus då jag trodde att nu brister alla inre organ jag har. Jag fick ganska snabbt diagnosen, stressmage. Jag kommer ihåg hur jag tänkte att jag inte ens var stressad. Eller var jag det?

Vad är stressmage?

Stress är en vanlig orsak till problem med magen och kan yttra sig på många olika sätt. Namnet Stressmage är egentligen ett samlingsnamn för flera olika magproblem orsakade av olika typer av emotionell påverkan. Din mage och tarm påverkas mycket av detta allmäntillstånd och det kan ge stora problem med din mage.

Några vanliga symptom på stressmage & IBS

 • Sura uppstötningar och halsbränna.
 • Uppblåst mage och gaser.
 • Diarré och/eller förstoppning.
 • Magont.

Ofta upplevs besvären sitta längst ner i ditt tarmsystem eller i den övre delen av din mage.

Flera orsaker till stressmage

Stressmage orsakas ofta av flera faktorer kopplade till stress, kost och dina levnadsvanor. Jag upplevde att jag aldrig riktigt hade tid att sitta ner och äta och tänkte inte ens på att jag ofta stod upp och åt, samtidigt som jag serverade barnen mat, torkade kletiga händer och tvättade sås från golvet. Som ensamstående småbarnsmamma gjorde jag så gott jag kunde.

När barnen lagt sig och min tid äntligen kom var det dags att ta tag i högen med tvätt och att rätta mina elevers matteböcker. Jag drömde om att hitta tid för avslappning och yoga. Men den tiden tänkte jag hela tiden att morgondagen skulle bjuda på. Dagen kom aldrig och det var helt och hållet mitt eget fel. Jag valde att vara superwoman, inte någon annan.

Klockan 05:45 ringde klockan och jag gjorde om allting från början. Väcka barnen, stå och äta, klä på barnen och mig, skjutsa barnen till olika skolor, köra till mitt jobb och bränna av åtta timmar där innan jag hämtade barnen och kvällsrutinerna var igång igen. Jag hade inte en minut att andas. Till slut sa min mage att nu räcker det.

Vändpunkten

Min kropp som i så många år varit min styrka, bar mig inte längre. Min mage var slut och jag kunde knappt äta. Jag fick tänka om och lyssna på mina egna goda råd som jag gett andra under så många år.

Det tog tid att få tillbaka min ”gamla mage”, men tillslut gick det. Mitt råd är att inte ge upp och märker du av varningssignaler, stanna upp och tänk igenom vad du behöver göra. Jag måste hela tiden underhålla min mage annars hamnar jag lätt i gamla hjulspår.

Mina tips för att hantera stressmage

 • Yogade eller körde avslappning när det fanns tid och fanns där ingen tid så prioriterade jag det ändå.
 • Tog korta pauser på jobbet för att andas, stretcha eller till och med ta en power nap.
 • Satt ner när jag åt varje mål och försökte äta och njuta så gott det gick.
 • Lugnade ner min prestation kring barnen, vi behövde inte alltid göra något. Ibland gick vi bara hemma och ”skrotade i pyjamas”.
 • Försökte att inte sitta uppe och titta på tv för sent utan tog en stunds nedvarvning i sängen och såg till att somna så jag fick mina 7 timmars sömn som min kropp behöver.
 • Bra kost med högt näringsinnehåll och som var snällt mot magen. Jag uteslöt kött, laktos och gluten under en period. Numera äter jag ganska likt förutom att jag unnar mig lite härligt bröd (gluten) då och då.
 • Promenader och träning utan prestation.

Ett program för att hjälpa dig med magproblem

För dig som har problem med orolig mage/stressmage/IBS finns här på Yogobe programmet Magbalans. Där får du råd och stöd av dietisterna Sofia Antonsson och Jeanette Steijerfrån bellybalance.se. Här finns även övningar och yogaklasser med fysioterapeuten och yogaläraren Hillevi Borga, som kan lugna en orolig och smärtande mage. Läs mer och ta del av programmet här! 

Lästips

Videotips

Klass
20 min

Yoga with

Hillevi Borga får dig att gå lite djupare in i vila genom att bli medveten om kroppen och andningen när du är i stillhet.

Föreläsning
3 min

Grow with

Vår legitimerade psykolog Frida berättar kort om stress och om hur långvarig stress kan utvecklas till en utmattning.

Klass
3 min

Yoga with

Sara Hoy f.d. Ström ger dig en minuts yoga, för allt är bättre än inget.

Klass
90 min

Yoga with

Jennie Liljefors hjälper dig känna dig mer lugn, trygg, avslappnad och grundad.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Julia Glutz

Julia är personlig tränare, kostrådgivare och låg- och mellanstadielärare som drivs av att hjälpa människor att må bra, leva länge och skratta mycket.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev