Yoga som terapi

10 november 2018 | Av Yogobe

Kan man hela sig själv via yoga? Yogobes praktikant Anne Pehrsson testar healing yoga med Jennie Liljefors under sex separata kurstillfällen. Under kursens gång får vi följa henne! 


Healing yoga

Healing yoga är en terapeutisk yogaform skapad av yogaläraren Jennie Liljefors som används för att bearbeta till exempel trauman, stress, depression, sorg och utmattning. Yogan är baserad på kunskap och filosofi från kinesisk medicin och är en lugnare yogaform som fokuserar på återhämtning.

Orsakerna till varför jag valt att gå kursen är många. Som de flesta andra som går den (antar jag) söker jag efter något som kan hjälpa mig ta mig framåt och bli mer "hel". Något annat än kanske terapi eller medicin.

Återkommande perioder av psykisk ohälsa
Jag var under flera år deprimerad och har hela mitt liv kämpat med väldigt intensiva känslor och generellt ångestsyndrom. Nu har jag även en ätstörning och är i sorg efter att min farfar dog för några månader sedan. Det är en rätt lång lista och jag gissar att jag inte är ensam om att ha en resumé som ser ut ungefär såhär.

Det är sorgen efter min farfar som har fått mig att börja gå in i en depression igen. Jag isolerar mig, får sämre energi, mycket ångest, konstant nära till tårar och sover dåligt. Det kan vara en vanlig sorgereaktion, men också början på år av mörker. Och jag vill inte hamna där igen - jag vill bryta spiralen innan det går för långt.

Yogan och meditationen är sedan flera år ett oumbärligt verktyg för att jag ska klara min vardag. Nu hoppas jag att den ska kunna hjälpa mig ännu mer när vårdsystemet sviker och inte räcker till. 

Start
Inför den sex veckor långa kursen är jag nervös (främst på grund av min ångest), men undrar också över vad den kommer att ge mig. Om det kommer hjälpa, och på vilket sätt det i så fall kommer hjälpa. Kommer det ge mig mer energi, göra att jag blir mer vän med mig själv, röra upp saker jag inte ens vet att jag bär på? Kommer det hjälpa mig att hitta återhämtning och hjälpa mig att kunna slappna av? Kanske kommer det vara starten på ett nytt sätt att använda min yogapraktik. 

Nyfiken?
Under de kommande veckorna kommer jag berätta om mina upplevelser och tankar kring kursen på Yogobes och min egen instagram. Jag kommer även skriva ett inlägg efter kursens slut för att berätta om min upplevelse. 

Foto: Ebba Abelsson

Om Anne

Anne Pehrsson studerar till webbkommunikatör och har under sin utbildning praktiserat på Yogobe. Hon har i många år kämpat med ångest, depression och intensiva känslor och yogan är ett viktigt verktyg för henne att hantera sin vardag och försöka balansera sin psykiska hälsa.

Följ henne på instagram: glittering.dreams.

Helande klasser

Klass
60 min

Yoga with

Healing yoga: Odla ditt mod med kärlek och förlåtelse. (Med intro)

Klass
90 min

Yoga with

Healing yoga: Ett helkroppsflöde med fokus på att öppna hjärtat. (Med intro)

Klass
10 min

Meditera with

Städa ut emotionella sår och spänningar i kroppen med hjälp av en kombination av en mudra och en andningsteknik.

Klass
60 min

Yoga with

Give your body valuable time to heal by simply taking a moment to stop, relax and rest.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 7 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Läs mer 

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev