Yogaterapi & meditation – Hela ett brustet hjärta

29 november 2017 | Av Yogaretreats Norrland

Vi upplever alla jobbiga situationer och perioder i livet. Men hur känslorna tar sig uttryck och hur vi väljer att hantera dem skiljer sig stort. Ibland springer vi bara på, flyr. Ibland gömmer vi oss och vill försvinna. Maria från Yogaretreats Norrland skriver här om hur ett brustet hjärta fick henne att vilja fly. Och hur återhämtning och att ta ett kliv åt sidan ibland kan hjälpa.  


Dags att kapitulera

Det är en solig eftermiddag, höst med hög och frisk luft. Jag har precis snörat på mig springskorna och njuter av att ge mig ut i skogen. Känner att jag kan släppa allt och bara fokusera på mina andetag, drivet av att ta mig framåt. Efter ungefär fem kilometer får jag en smygande brännande känsla i magen. Men jag kan fortfarande ignorera, tänka att det går över och springer vidare. Efter sju kilometer hugger det och krampar i magen. Jag stannar, faller framåt och känner tårarna bränna under ögonlocken. Tårar av maktlöshet och frustration – jag måste kapitulera. Jag kan inte längre ignorera det min älskade kropp så tydligt försöker tala om för mig: Du ska inte springa - inte nu. Men de senaste månaderna är det det enda jag varit sugen på att göra, då det är det enda som gett mig en fristad från smärtan som konstant ligger latent under ytan. Smärtan kommer från separationen jag då går igenom.

Olika uttryck i olika kroppar
Berättelsen ovan är bara ett av många exempel på när kroppen talat ett tydligt språk men vi som bor i den inte varit tillräckligt lyhörda för att förstå, eller ens haft en vilja till förståelse. Uttrycksformerna är bara olika för olika kroppar. Hade jag gått till en traditionell läkare hade vården antagligen inte hittat något fel på mig. Jag hade kanske fått förslaget att äta någon medicin och att undvika löpning. Kanske inte dumma råd men det hade inte löst mina problem – som ultimat handlade om ett brustet hjärta. Jag vill inflika här att jag inte anser att vi ska undvika medicinsk vård när vi behöver det, men det skulle vara ett helt annat blogginlägg.

Det jag nu vet är att jag gjorde så gott jag kunde med det jag hade. Mitt älskade hjärta höll på att brista och jag gjorde det som föll mig naturligast. Springa – bokstavligen fly.

Yogans systerfilosofi ayurveda berättar för oss om att allt i universum är uppbyggt enligt tre principer/kvalitéer – vata, pitta och kapha. Den förändring jag då gick igenom skapade en kraftig obalans som gav sig i uttryck som en känsla att jag ville springa. Obalansen eldade också på mitt redan överbelastade matsmältningssystem så att min mage nästan brann upp – det var känslan i alla fall. Du som är insatt förstår att magen var en pittaobalans och flyktbeteendet en vataobalans. Om jag hade kommit till mig själv för yogaterapi hade jag ordinerat lugn och ro, gett behandlingar med mycket olja och lagom värme och motiverat mig själv att släppa alla prestationskrav en tid framöver. Bäddat in mig i tillit till att allt kommer ordna sig, bara jag klev ett kliv åt sidan. Att det nu var tid att ägna mig åt återhämtningens ädla konst. Detta är för mig den ultimata yogaterapin.

Vi kan anpassa och utföra våra asanas så att de balanserar det som är i obalans. Min uppgift som din yogalärare är att identifiera obalansen och se hela dig. Detta gör jag genom samtal, olika frågeställningar och ibland känner jag på kroppen. Jag ordinerar olika asanas, rehabiliterande övningar och/eller meditationer som stärker och balanserar där det behövs. Att känna obalansens natur gör också att du kan jobba dig igenom den.

Meditation – hela ett brustet hjärta
Om du behöver balansera ett brustet hjärta rekommenderar jag denna meditation – en meditation för att ge dig självkärlek:

  • Sitt bekvämt och så att ryggraden kan hållas upprätt och att du känner dig bekväm och avslappnad.
  • Lägg vänster hand på ditt hjärta, höger hand på vänster. Känn hjärtat under dina händer.
  • Spela: ”Guru Guru Wahee Guru” av Snatam Kaur (finns på Spotify) albumet Meditations for transformation.
  • Om det känns naturligt – sjung med i mantrat, annars bara sitt och känn ditt hjärta.
  • Sitt 11 min.

Lästips

Videorekommendationer

Introduktion
5 min

Grow with

Vad är Ayurveda? Lär dig mer om den indiska traditionen "livskunskap".

Klass
10 min

Meditera with

Städa ut emotionella sår och spänningar i kroppen med hjälp av en kombination av en mudra och en andningsteknik.

Yogaretreats Norrland

Maria Bergmark och Moa Westman är yogalärarna som ger unika yogaretreats vid älven, lugnet och skogarna.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev