Healing Yoga – Att läka sin kropp

03 december 2017 | Av Jennie Liljefors

För ett par veckor sedan kom min bok Healing yoga – den läkande kraften ut. Det har varit en kraftfull resa att skriva boken då den är baserad på min historia om läkning från ett sexuellt trauma i unga år. Här berättar jag om bakgrunden till boken, min egen resa och vad som händer i kroppen när vi utsätts för trauman, allt i hopp om att kunna ge fler hjälp att läka. 


Att skriva den här boken har varit min djupa intention sedan den dagen jag kände att jag läkt. Jag vill inspirera andra som varit med om liknande trauman, trakasserier och kränkningar att bryta tystnaden och inge hopp om att vi kan läka. Genom att berätta vad jag varit med om kan jag förhoppningsvis bidra till att andra kanske vågar prata. Min starka tro är att genom att berätta våra historier så kan vi finna lättnad och i det finna styrkan och drivkraften till att söka läkning.

När jag var femton år utsattes jag för ett sexuellt övergrepp i ett land långt hemifrån. Jag minns inte så mycket från själva Händelsen då jag i rent försvar lämnade min kropp. Mitt sinne blockerades då jag hölls fast i ett läge där mitt fly-eller-fäkta-system inte kunde aktiveras. Min kropp var smart och släppte istället taget, spelade död kan man säga. Jag minns att jag såg på mina kroppsdelar och försökte tala om för dem att sparka eller slåss men ingenting hände. Min kropp var värdelös så jag kunde lika gärna lämna den. Jag gled ut och iväg. När jag fann mig själv tillbaka i kroppen var allt tyst, som ett vakuum, och mitt i det låg jag på den hårda marken med kjolen och trosorna neddragna till anklarna. Jag minns att jag såg havet och att det var så vackert. Men jag var inte jag längre. Jag var sargad med en söndersmulad självkänsla, förnedrad.

Den tunga skammen
I flera år efter traumat var jag tyst. Jag tog på mig förövarnas skuld vilket blev till min skam. Det hade ju ändå varit mitt fel då jag burit kort kjol och varit på fel plats på fel tid. Åren av tystnad var värre än traumat i sig. Ensam på mitt flickrum skämdes jag och kände äckel över min unga kropp. Jag led av flashbacks när någonting i min omgivning påminde mig om traumat. Detta hindrade mig ifrån att leva i min fulla potential. Jag levde med en rädsla och ångest.

Vid tjugo års ålder sprack fasaden. Jag fick en panikångestattack, kroppen och sinnet sprängdes itu. Men det var början på något nytt. Jag förstod att jag var tvungen att söka hjälp. År av terapier passerade. Men de instängda tårarna och tystnaden hade bildat en djup skärva i hjärtat. Vissa stunder kände jag mig förlorad. Tills den dagen då jag fann yogan, eller yogan fann mig. För mig var det just yogan som till slut helade mig som en form av kroppsterapi när orden inte längre räckte till. Till en början kände jag mig rädd för att dela med mig av mitt trauma och blotta mig själv, men genom att börja med övningar i medveten närvaro kom jag fram till att det var okej att känna alla slags känslor.

Foto: Paulina Westerlind

Skapar utrymme fysiskt för att nå djupare psykiskt
Trauma och posttraumatisk stress (PTSD) sätter sig i muskler och leder vilket resulterar att vi knyter oss och blockeringar uppstår. Vår kropp blir som avdomnad. Vår andning blir återhållen. Vi hamnar i en ond cirkel av stagnation vilket leder till håglöshet. Med andningen och rörelserna i yogan kunde min frusna kropp luckras upp. Den djupare andningen gjorde att jag fick kontakt med mig själv, mina muskler och leder kunde släppa ifrån sig spänningar och mjukna.

När min kropp mjuknade kunde mitt sinne mjukna än mer och jag kom in i en energipåfyllande spiral vilket ledde till ett uppvaknande. Jag kom närmare mitt hjärta och kunde odla mitt mod, min rädsla släppte och jag kunde börja prata om mitt trauma vilket var en fantastisk befrielse. När jag kunde börja släppa ut traumat ur kroppen förlorade det sin intensitet och ju mer jag delade med mig desto mindre kände jag mig som ett offer. Meditation gjorde att jag sakta återfick min självkänsla och som svar på mitt sökande kom jag till slut till den dagen då jag kom fram till ett förlåt.

Jag minns den dagen som igår. Det var som om isen bröts. Jag låg på min yogamatta och förlät. Förlät mig själv för alla tysta år jag lämnat flickan i mig bakom. Förlät alla som inte sett mitt rop på hjälp. Förlät förövarna. Denna insikt gjorde att jag nu bar på en rikedom, en mörk hemlighet blev en sanning och öppnade upp en skattkista. Efter denna dag lärde jag mig lyssna på min kropp. Känna den. Jag kunde successivt med yogan som redskap börja bygga mer mod och inre styrka.

Tålamod, stöd och förlåtande för helande
Vi måste komma ihåg att ha tålamod med våra känslor. Det kan hjälpa att tänka att negativa och destruktiva känslor efter trauman är normala reaktioner på onormala situationer, inte tvärtom. Vi måste alla bli bättre på att hjälpa varandra och lägga undan tanken på att vi är ensamma, tänka att vår börda kan delas för att bli mindre tung och att vi med våra berättelser kan hjälpa andra.

Vi måste börja med att förlåta det vi behöver. Att inte förlåta är som att sakta frätas sönder inifrån. Yoga som redskap till att läka kan verka som magisk medicin när terapi och medicin inte räcker till.

Om boken

Boken Healing yoga – den läkande kraften innehåller nio helande program med yoga, andning och meditation och vänder sig till alla som har någonting att läka, från en spänd nacke och stela muskler till en orolig mage, ett oroligt sinne eller ett obearbetat trauma. Du kan nu köpa boken i Yogobe Store! 

Videor som komplement

Som ett komplement till boken, och för att du ska kunna få ut ännu mer av den, har jag även tagit fram videor här på Yogobe, du hittar dem nedan. I videobiblioteket hittar du även fler videor med mig, bland annat fertilitetsyoga, yoga för matsmältningen, gravidyoga och mycket annat.

Klass
60 min

Yoga with

Healing yoga - odla ditt mod med kärlek och förlåtelse.

Klass
60 min

Yoga with

Healing Yoga - odla ditt mod med denna kärleksfulla och förlåtande yogaklass. (Utan intro)

Klass
90 min

Yoga with

Healing yoga - helkroppsflöde med fokus på att öppna hjärtat.

Klass
90 min

Yoga with

Healing yoga - helkroppsflöde med fokus på att öppna hjärtat. (Utan intro)

För att se mer än en minut av videorna behöver du vara inloggad som betalande medlem. Är du ny till tjänsten kan du testa gratis i 7 dagar!

Foto: Paulina Westerlind

Jennie Liljefors

Jennie driver Altromondo i Stockholm där hon även lär ut Anusarainspirerad yoga, gravidyoga och yinyoga.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev