Yoga och Crossfit – två discipliner med gynnsam effekt på varandra 

09 maj 2021 | Av Karl Dyall

Hur kan yoga göra träningen mer fokuserad? Hur kan ökad rörlighet hjälpa dig som tränar crossfit? Här kan du läsa mer om hur yoga kom in i mitt liv och om fördelarna med att få in närvaro och stillhet i intensiv träning.


Med fokus på känslan

När jag först kom i kontakt med yogan, såg jag det mest som ett alternativ till stretching. Det var mycket senare som jag insåg att den tillförde mer.

Som dansare har närvaron i rörelsen alltid varit självklar, likaså var det i min tidiga kampsportskarriär. När jag senare började träna på gym, var det inte lika självklart. Här var rörelserna eller övningarna förvisso mindre komplexa, så man kom undan med att inte vara lika fokuserad. Sen kom Crossfit in i mitt liv, med fokus på lite mer komplexa rörelser än den traditionella gymträningen.

Tidigt blev det tydligt för mig att jag hade en fördel gentemot andra atleter när det handlade om lära sig nya rörelser snabbt. Jag “kände” oftast hur de skulle utföras. Därför har mitt coachande av andra atleter oftast fokuserat kring känslan. Jag är till exempel mer intresserad av, hur det känns att lyfta, än hur mycket de lyfter.

Genom åren har jag försökt hitta en egen retorik för att guida tränande in i mer närvaro. Fördelarna har varit tydliga. Först och främst tycker jag att det hjälpt till att förfina rörelser och påskyndat inlärning av helt nya rörelser. Det har hjälpt tränande att avväga vilken hastighet de ska hålla över tid. Men kanske viktigast, ge den tränande verktyg att känna när de bör avbryta övningen och som följd undvika skador.

Större närvaro ger ökad återhämtning

Mobilitet är mycket angeläget för en crossfitatlet. Men oftast är det väldigt varierat fokus på hur det utförs. Något annat som för crossfitatleter varit i ropet i några år nu, är hur man optimerar återhämtning. En trött och övertränad kropp, presterar sämre. Psykisk stress är en annan faktor som påverkar prestation och hälsa negativt. Vad har man gjort då?
Oftast har man varvat ned lite efter hårda pass. Till exempel cyklat i lugnt tempo i 15 min. Efter en tuff träningsperiod kanske man har följt upp med en “aktiv återhämtningsdag”. Det kan ha varit en lugn promenad i skogen eller annan liknande aktivitet med låg intensitet.

När jag träffade Josefine Bengtsson började vi genast träna med och för varandra. Hon guidade mig i yoga och meditation, och jag henne i intensiv funktionell träning. Vi såg båda hur de olika disciplinerna hade en gynnsam effekt på varandra. Josefine upplevde att det blev lättare att landa i ett gynnsamt meditativt tillstånd. Jag tyckte att återhämtningen blev mer effektiv, vilket ledde till högre prestation och ett skarpare fokus under de intensiva passen.

Jag hade länge slitit med följderna av en steloperation i ländryggen. En stelhet som påverkade rörligheten i hela ryggen, höfter och ljumskar. Efter några av Josefines Flow Yoga och fria dans-sessioner, med fokus på större närvaro, där jag så att säga “konverserade” och lyssnade till mina höfter, började de slutligen ge efter och mjukna.

Mina lärdomar från yogan

Så vad har jag lärt mig från yogan?

Jag har fått en bättre förståelse för närvaro i rörelse och stretch. Inte bara en närvaro i stillhet men också i det intensiva. Därtill en utökad retorik att använda som coach. Att också undvika att forcera stretcharna. Att mer lyssna och låta kroppen mjukna när den vill. Ökat förståelsen om andningens effekt och betydelse i allt vi gör. Hur jag kan öka fysisk och psykisk återhämtning.

Yogan har gett mig en mjukare och gladare kropp.
Därför är den idag en naturlig del i min vardag.

SynEnergy – kombinerar träning med meditation

Vill du upptäcka fördelarna med att kombinera träning med meditation? SynEnergy är ett fyra veckor långt träningsprogram med Karl Dyall och Josefine Bengtsson där träning varvas med yoga och meditation och som fokuserar på olika delar av kroppen varje vecka. 

Läs mer om träning, yoga och meditation

Videotips – träning och yoga online

Ny
60 min

Yoga with

Släpp prestation, perfektion – lek, flöda och landa i din egen kropp. Alla kan yoga och meditera!

Ny
45 min

Träna with

Väck hettan och utmana din core – ett 360-perspektiv på bålen och dess samarbete med resten av kroppen.

Ny
5 min

Träna with

RFLG: Full body workout that will make you smile and get your heart rate going.

Ny
30 min

Yoga with

En klass som ger en otroligt skönt känsla för nacke, axlar och bröstrygg.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid. Klicka här och kom igång direkt!

Karl Dyall

Karl Dyall är artist och träningsprofil med meriter inom kampsport, Crossfit, friidrott och tyngdlyftning. Han startade ett av Sveriges första crossfit-gym och har även släppt en bok vid namn Fitnessrevolution: Funktionell träning för hela kroppen.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev