Avslappning – Del 1

01 december 2015 | Av Anja Bergh

Välkommen till ett nytt inspirationstema i YOGAMOM365! Under december kommer det att handla om Avslappning i vår community. Som allt av värde, kräver även avslappning ansträngning. Men hur? I detta inlägg kommer jag att fokusera på hur man gör för att slappna av och hittar sin "baston". Tillsammans med andra inspiratörer från Yogobe kommer vi inspirera och vägleda dig under fyra veckor. Släpp julstressen och låt avslappning bli en del av din vardag denna månad!


Häng på under månadens fyra veckor med följande fokus: 

Vecka 1 (av 4) – Yoga is skill in action

Jag vet inte hur det är för dig, men i mitt liv märker jag ofta att jag reagerar tvärtemot det jag vill känna. Jag vill vara avslappnad, men jag blir barsk, kort och sluter mig. Jag vill vara lugn så jag skyndar mig att beta av en massa grejer så att jag verkligen kan ta det lugnt. Jag vill älska någon förutsättningslöst så jag ändrar mig själv för att göra mig älskbar. Vilket ger precis motsatt effekt på hur jag mår och hur jag upplever stunden och mitt eget liv. Det är som att gå i försvar för ett tillstånd som jag anser bräckligt, som någon annan kan ta ifrån mig. Känner du igen dig?

För mig kändes det gammalt och ointressant att fortsätta leva så, det måste finnas ett sätt att integrera det jag vill leva i så att jag kan vara både i min avslappning, i min nyfikenhet och i vad stunden erbjuder, samtidigt. Jag tror inte på energitjuvar utanför dig själv. Visst, det finns de omkring oss som inte är bra sällskap för oss under en viss period (eller alltid). Men den enda som kan läcka energi är individen. Vi kan lära oss att hålla fokus på oss själva genom att tillåta oss att ta plats och tid utan att få en hårdhet eller aggressivitet genom att gå i försvar. Vi kan kalla det avslappning, men vi kan också kalla det att vara uppmärksam, tillgänglig och att bemöta oss själva med respekt.

Det låter självklart, och mycket av den här slags samskaras, eller ’’conditioning’’/mönster, har jag, och säkert du också jobbat igenom redan. Men en sak har jag lärt mig genom min sadhana (andliga utövning) som jag inte hade en upplevd känsla av tidigare, och det är att för att kunna ha avslappning som grundkänsla, där bakom alla andra känslor och händelser, så behövde jag bestämma mig för att det var det jag ville. Och sedan släppa taget om HUR mitt liv är när jag är avslappnad. Det går att börja redan idag, med att ta en stunds egentid (kanske 5 minuter på toaletten om du inte har något annan plats du får vara själv) och känna in.

Att låta delen av dig som vet, lära den som inte vet
I Bhagavad Gita, en text som ofta citeras och studeras i yogafilosofins alla olika skolor, för Arjuna ett samtal med Krishna. Arjuna är soldat och vanlig människa, Krishna är hans vän men även en gud. Arjuna har en kris, hur ska han kunna delta i strid mot en motståndare som består av dem han älskar? Som vi kan känna ibland när vi behöver ändra våra rutiner eller mönster för att ta hand om oss själva bättre. Det finns många sätt att se den här dialogen på, varav ett är ett utbyte mellan det stora Självet och det lilla jaget. Där det stora självet om och om igen berättar för jaget att det finns en möjlighet till ro i dina beslut och i dina handlingar. Men du måste finna viloplatsen och tilltron först. Det finns ett sätt att navigera mot klarhet, även härifrån, där du är nu. För att vara fria måste vi praktisera frihet. För att vara lugna måste vi praktisera lugn. För att kunna dela kärlek måste vi praktisera kärlek. För att kunna slappna av i våra relationer måste vi sätta hälsosamma gränser. Att bestämma dig själv först för hur du vill må är viktigare än man kan tro! Börja där, i rätt ände.

Krishna säger ’’Yoga is Skill in Action’’. Det tar ett tag innan Arjuna förstår. Men till slut gör han det. Och vi med. Att leva något är att aktivera just det, om och om igen, tills det blir den enda vägen för oss. Hjärnan kommer bygga om sina kopplingar, och det du önskar kommer bli din levda verklighet, däri ligger yogans magi. Genom att leva med skicklighet, att välja utifrån vad du faktiskt önskar för dig själv, så skapar du förutsättningen.

När du har bestämt dig för vilken baston du vill leva i framöver måste du använda ’’ansträngningslös ansträngning’’ för att om och om igen VÄLJA att etablera dig själv i just den känslan. Slappna av, droppa närvaron in i kroppen, håll space för dig själv och den/det du står inför, och lyssna. Tänk inte för långt fram när du agerar, ta det uppgift för uppgift, ja för ja och nej för nej.

Övning – Hitta känslan du vill leva i

Sätt dig ner bekvämt och slut ögonen. Andas lugnt och djupt en stund för att sedan släppa fokuset på andningen och låt den gå fritt. Öppna dig själv till att komma ihåg en tidpunkt då du känt dig avslappnad och tillfreds. Välj bara ett tillfälle även om det finns flera att välja mellan. Låt känslan växa i kroppen så att du upplever den både i tanken och på cellnivå. Känn hur vibrationen ändras i dig. Börja sakta att skala bort lager av situationen som framkallade det här tillståndet. Låt platsen eller personen som var med dig då falla bort, låt allt falla bort förutom känsloessensen av vad du upplevde då. Cirkulera känslan fri från omständigheten i din kropp under ett par minuter så att du får ett minne att gå tillbaka till som berättar för dig vad din ’’baston’’ är. Öppna sakta ögonen.

 

När du har den här bastonen kan du alltid checka av nuet mot bastonen, ta några andetag och utan att den du är med alls har någon aning om vad du gör, utan att du behöver gå i försvar, öppna upp till minnet av baskänslan och se, ’’vad behövs läggas till för att jag ska känna så nu?’’ Riktig Empowerment kommer när du upptäcker att du är drottning (eller kung) över din egen domän! Att du kan sluta försvara dig och istället svara på stunden utifrån bastonen.
 

 

Videorekommendationer
 

All kärlek och lycka till!

YOGAMOM by YOGOBE riktar sig till gravida och mammor med visionen att inspirera till hållbar hälsa genom yoga, meditation, kosttips och träning. I communityn YOGAMOM365 på Facebook kan alla i gruppen ohämmat prata, ställa frågor, mysa och byta tankar och tips. Inte minst med många experter i Team Yogobe. Löpande genom året introducerar vi nya teman och utmaningar till glad och prestationslös träning för kropp, sinne och själ genom aktiviteter som är relevanta för dig som är gravid eller mamma. Inspirera och inspireras med oss! Läs mer om YOGAMOM här.

Anja Bergh

Yoga har för mig varit en otrolig blessing! Det är hur jag utforskar mitt medvetande, det som är jag, genom att röra på alla lager av mig själv.

Läs mer
Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev