"Jag är för stel för yoga"

02 januari 2016 | Av Veronica "Vevve" Jäderlund

En av de vanligaste orsakerna folk ger mig när de berättar varför de inte testar yoga är att de är för stela. Det första jag då brukar berätta är att yoga är så mycket mer än asanas (fysiska positioner), yoga är även andningen, närvaron, möjligheten att lära känna sig själv. Det andra jag säger är "att inte prova på yoga för att du är stel, är som att inte gå till gymmet för att du inte är stark, eller inte springa för att du har dålig kondition – det är ju därför du tränar".


Jag förstår helt vart tankarna kommer ifrån, jag tänkte dem själv när jag började med yoga; "Får jag verkligen vara här?", "Ska jag ens försöka mig på den där asana, jag kommer ju se ut som en tönt". Jag är så tacksam för Yogobe och deras Facebookcommunity BEYOGA365, för det var i den gemenskapen jag fann inspiration och styrka att fortsätta yoga och stänga ute alla tankar om hur jag skulle/borde göra yoga.

Jag började se tillfällena på mattan som mer än stretch och fokuserade på att hålla så god teknik jag kunde. Steg för steg kom jag lite längre här och nådde lite längre där, men det blev mer en trevlig konsekvens än mitt huvudsakliga mål.

Så mitt råd till dig är:
Ta tiden på mattan som tid att lära känna dig själv bättre, släpp alla tankar om att du är för stel för yoga – vigheten gör inte yogin. Vill du arbeta upp din rörlighet ska du självklart göra det, men kom ihåg att hålla så god teknik du kan, och stressa inte! Även yogis kan skada sig som Anja pratar om här i denna video.

Lästips 

Videorekommendationer

Häng med över till BEYOGA365 och dela med dig av funderingar & frågor så ska du se att du inte är ensam i att känna att det är för stelt.

Veronica Löwenbok

Veronica 'Vevve' Jäderlunds klasser beskrivs ofta som starka, lekfulla och inbjuder till introspektion​ o​avsett om det är snabbare flöden eller lugnare klasser hon håller. Vevve uppmuntrar till att släppa tankarna att det finns ett rätt sätt, att yoga på sitt eget sätt istället.

Läs mer
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev