Lyft vintern med yogans superkrafter 

13 januari 2019 | Av Yogobe

Hur tar du dig igenom vintern? För yogalärare Ma Steinsvik blir yogan en livboj som lyfter henne ur stress och negativa tankar. Kom ihåg ljuset och hitta din tacksamhet och glädje. Här får du tips på hur du också kan få in mer ljus och yoga i vintervardagen. 


Den viktiga vinteryogan  

Jag älskar mina sommarstunder med yoga på bryggan. Jag smyger ner med en kopp te och yogar in dagen medan tonåringarna sover ut. Yogan för in sommar och ljus i kropp och sinne. Frukosten tillsammans blir fylld av glädje och skratt. Bättre start på dagen finns inte.

Ändå är det nu, på vintern, som yogan gör allra störst skillnad. För hur goda föresatser jag än har, kommer stress och negativa tankar alltid smygande i samband med vinterhalvåret. Tröttheten är bedövande på en gång som arbetsbördan alltid tynger och brådskar. Barnen har fullt upp och behöver föräldrar som lyssnar och förstår. Det är inte lätt när mörker och trötthet smyger in irritation och negativitet i sinnet. Då blir yogan min livboj.

Yogan hjälper mig att prioritera rätt
På morgonen är det svårt att orka och hinna till ett yogapass på studio. Men en 30 minuters yogavideo är ett jättebra alternativ. Se till att hitta en speciell plats där du trivs med att yoga och ställ mattan ihoprullad precis bredvid. Det kräver lite beslutsamhet att kliva upp den där halvtimmen tidigare, men varje gång jag gör det förundras jag över effekten. På samma gång som yogan mjukar upp muskler och leder, får du igång blodcirkulation, puls och andning. Du äter bättre och får bättre sömn. Andningen och dina asanas för in dig i en lugn rytm där du vilar tankarna och hittar fokus. Efter en yogaklass får du ny energi att utföra det som kändes jobbigt innan. Du får hjälp att prioritera. Med ett klart sinne är det lättare att se vad som är viktigt och vad som kan vänta till senare.

Men den största effekten den här tiden på året är ändå på humöret. Vi är många som kämpar med nedstämdhet under vinterhalvåret. Ibland kan jag känna hur den rullar in som en grå dimma. Då tar jag fram mattan och låter yogaflödet ta mig tillbaks till en ljus plats, skifta perspektiv och hitta glädje. Där på mattan kommer insikten om hur bra jag har det. Jag låter tacksamheten över livet fylla mig tills ingenting annat får plats. Det hjälper mig att skifta fokus från mig själv till andra, från det negativa till glädjen och från kaos till en ljus och innerlig närvaro. Det är yogans superkraft för mig.

Videotips för en ljus vinter

Klass
30 min

Yoga with

Wake up with a sweet morning practice.

Klass
30 min

Yoga with

Helkroppsflöde som tar dig 360 grader runt mattan och utmanar dina invanda mönster.

Klass
10 min

Yoga with

Uppiggande flöde med krigare där vi jobbar igenom både höfter, ben, koordination och balans.

Klass
10 min

Yoga with

När du vill flöda starkt på mattan och snabbt få kraft och energi.

För att kunna se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem på Yogobe. Är du ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar utan bindningstid – klicka och kom igång här!

Mer läsning

Om Ma

Ma Steinsvik driver tillsammans med Anna Trane Mannayoga. De är båda även ledare i näringslivet och använder yogan som verktyg i sitt ledarskap och för att hjälpa andra ledare till ett medvetet och värdestyrt ledarskap. Genom yogan, på sina kurser och workshops.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]

Vill du också ha tillgång till vårt videobibliotek?
Logga in Prova gratis
Yogobe Nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar, tips och inspiration direkt i din brevlåda online?

Läs vårt senaste nyhetsbrev